Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

177.. Політика рефінансування комерційних банків.

У широкому розумінні сутність полягає у зміні ЦБ-м умов рефінанс. КБ-в. Осн. умовою рефінанс виступ його ціна, тобто % ставка, яку визнач. ЦБ і за якою він забезпеч КБ-ки додатков. резер-ми. Це дає підставу розгляд %політику ЦБ, як окремий інститут грош-кред політ. У вузьк. розумінні політ рефінансув. – зміна ЦБ-м всіх ін, крім ціни, умов рефінансув КБ. Йде мова про способи рефінан, про забезпеч кредит, про лімітуван обсягів кред, про цільове спрямув кредитів КБ.

Осн. способи рефінанс: 1)надання ломбард кредит(прямі і шляхом провед кред тендерів), 2)реф-ня шляхом провед. операц. РЕПО,3)редискон-ня ЦБ-м векселів.

Осн. правила ломбард кредитування: 1)вартість забезпечення повинна перевищ суму ломбард кредиту, 2)якщо КБ своєчасно не погашає кредити ЦБ-у, то право власності на депоновані цін. пап. переходить до ЦБ, 3)% ставка за якою надаються ломб кредити, як правило встановл на більш високий рівні ніж облікова ставка ЦБ.

Способи рефінанс. які застос НБ змінюються у відповідь із цілями грош-кр політ та ступенем розвит. Ринк-х методів регулю грош ринку.

178.. Процентна політика цб.

Процентна політика поляг в у встановленні і періодичній зміні ЦБ-м % ставки за якою він здійсн рефінансув КБ-ів. Цю ставку наз. обліковою чи дисконтною. Вона має особливий статус в ек, вона є ціною, за якою ЦБ емітує гроші в оборот. процесі первинної готівкової емісії. % політ впливає на пропозицію грошей; через зміну пропозиції грошей впливає на ринкові % ставки; вплив. на динаміку коньюктури ринку цін. пап., а отже і на дохідність цін. пап.; вплив на динаміку обміну курсу нац. грош. одиниці.

ЦБ встановл ставку враховуючи такі чинники: 1)рівень інфляц, 2)темпи ек зростання, 3) динаміка % ставок КБ-в за кредитами і депозитами, 4)динам % ставки на між банк ринку, 5)динам обміну курсу нац. вал, 6)рівень дохідності держ цін пап.

% Пол. НБУ реаліз. через врахув таких % ставок: 1)облікова ставка, 2)ставка за якою НБ надає кред. „овернайт”, 3)ставка за якою здійсн. рефінанс шляхом провед кредит тендерів, 4)ставки за якими провод. операц. РЕПО, 5)ставки за якими провод депозит. операц.(розміщення сертифікатів).

НБ може рекоменд КБ-м при проведен. актив і пасив операц застосовувати індикативні % ставки з урахув. ситуації на грош ринку. В Укр. з 2002р. ставка-7%, а з 2004-9%.

% політ-інструмент адекватної ринкової ек, досить гнучка, має зворотність дії, але результат застос. цього ін струм. важко спрогноз.

179.. Політикеа проведення операцій на відкритому ринку.

Політика операцій з цін. пап. на відкритому ринку полягає у змінах обсягів куп/прод цін. пап. ЦБ-м на вторин. ринку.

ЦБ прод цін. пап. свого портфелю, коли йому потрібно зменшити масу грошей в обороті, стрим. зростан. платоспромож попиту, сприяти підвищ. ринк. % ставки, зменш. цін і інфляц.

ЦБ купує цін. пап, коли ставить за мету підвищ. грош масу, зменшити вартість грошей, і актив. підприємницьку діяльн, активізує інвестиц в реальн. сектор ек.

Традиційно ЦБ проводить пол-ку відер. ринку на відер. ринку цп.

Пол-ка відкритого ринку-найбільш дійовий і гнучкий інструмент грош. регулювання: Регул. застос. цього ін струм. ЦБ-и можуть досить точно спрогнозувати; ЦБ самост. визначає обсяг, час, напрями здійсн. операц. на відкрит. ринку; Наслідки провед. операц. на відкрит ринку легко піддаються коригуванню.

Активи

Кошти та депозити в іноземній валюті

Кошти на рах у ЦБ

Авуари в СПЗ

Монетарне золото

Цінні папери уряду

Кредити банкам та іншим позичальникам

Кредити уряду

Нараховані доходи

Внески в рахунок квоти

Основні засоби та нематеріальні актив