Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

139.. Визначте завдання фінансово-банківської сфери для науково - технічного та інноваційного розвитку України.

Сфера фінсінсово-банківської діяльності — стимулювання ство­рення спеціалізованих інноваційних банків, а також фондів довгострокового кредитування функціонуючих комерційних банків шляхом встановлення відповідних пільг з оподаткуван­ня коштів, що інвестуються для досягнення технологічних змін;

диференціація ставки податку на прибуток комерційних банків залежно від напрямів використання ресурсів шляхом зниження в разі їх довгострокового кредитування високотехнологічних проектів і підвищення в разі вкладання коштів у високоприбут­кові операції фінансового ринку; створення системи пільгового рефінансування комерційних банків, які надають пільгові кре­дити для реалізації інвестиційних проектів щодо розроблення і впровадження високотехнологічного обладнання та іншої інноваційної продукції; запровадження спеціального порядку створення інноваційних асоціацій, які є інвестиційно-виробни­чими об'єднаннями юридичних та фізичних осіб. що беруть участь у здійсненні інноваційного проекту та випуску нової конкурентноспроможної продукції; запровадження державної системи страхування ризиків інноваційної діяльності за раху­нок спеціально створеної страхової компанії тощо.

140.. Охарактеризуйте зміст портфельного інвестування.

Інвестиційний портфель – цн визначена сукупність об`єктів фінансового та реального інвестування, яка формується відповідно до попередньо розробленої інвестиційної стратегії, залежно від інвестиційних цілей.

Головною метою інвестиційного портфеля є забезпечення реалізації інвестиційної компанії шляхом підбору найбільш ефективних та безпечних об`єктів інвестування.

Теорія інвестиційного портфеля була розроблена американським вченим Марковіцем, який визначав зміст портфелю як способу вкладання інвестором своїх заощаджень у різні види активів та Уільямом Шарпом, який визначає послідовність формування інвестиційного портфелю, а саме:

-вибір інвестиційної політики

-аналіз ринку цінних паперів

-формування портфелю цінних паперів.

141.. Назвіть та охарактеризуйте фактори, що впливають на ціну фінансових інструментів.

Згідно з наказом МінФін Укр під фінансовими інструментами слід розуміти контракти, які одночасно приводять до виникнення(збільшення) фінансового активу в одного підп-ва і фінансового зобовязання або інструмента власного капіталу в іншого.

Фінансові інструменти поділяються на: фінансові активи; фінансові зобовязання; інструменти власного капіталу; похідні фін інструменти. Серед фінансових інструментів переважають цінні папери.

Фактори, що визначають ціну фін інструментів: економічний та політичний розвиток країни; рівень конкуренції; законодавча база; ставка НБУ; економічний стан емітента; доходність фінансового інструмента та його ліквідність.

142.. Визначте та охарактеризуйте основні види та форми цінних паперів.

Основними формами цп. є:

Бездокументарна форма цп-це здійснення зберігачем обліковий запис, який є підтвердженням права власності на цп.

Документарна -це паперова форма цп., що містить реквізити відповідного виду цп., певної емісії ,дані про к-ть цп. та засвідчує сукупність прав наданих цими паперами. Випуск у докум. іормі здійснюється емітентом шляхом виготовлення сертифікатів, які випускаються з урахуванням вимог, визначених держ. комісією з цп. та фондового ринку. У бедокум. формі емітент оформляє глобальний сертифікат і передає його .

Відповідно до чинного законодавства в Україні можуть випускатись та обертатись на фондовому ринку такі види цп.:

1.Основні (боргові та права власності):

1Акції

2Облігації внутрішніх та завніш. Держ. позик

3Обліг. Місцевих позик

4Облігації підприємств

5Казначейські зобов’язання республіки

6Ощадні сертифікати

7Інвестиційні сертифік.

8Векселі

2. Похідні цп

1Форвардні контракти

2Опціони

3Депозитарні розписки