Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на вступ гот.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

175.. Гкп, інструменти.

  1. В залежності від хар-ру впливу інструментів на грошов ринок:

    1. інструменти прямого впливу- адміністративні (лімітні обмеження, нормативи).Спрямов на обмеж діял КБ.

Інструменти прямого впливу- регулят заходи ЦБ, що мають форму ліміт. обмеження, нормативів. Вони спрямован на обмеж. діял.КБ,зокрема визначають або обмежують ціни, обсяги кредитів. Напр-д: встанов ЦБ для КБ кредит стель-потолків.

    1. інструменти опосередкованого (– ринкові) впливу на грошовий ринок.

Інструменти опосередкованого впливу на грошовий ринок. Застосування цих інструментів створює на грошовому ринку умови за яких поведінка субєктів ек на цьому ринку відповідає намірам ЦБ (політика операцій на відкритому ринку). Ці інструм назив ще ринковими, бо ЦБ застос-чи їх провод операц за ринков цінами і на добровіл засадах. Інколи їх поділ на нормативні і корегуючі. Нормативні- встанов ЦБ для КБ нормативів. До корегуючих віднос інструм застос яких змінює обсяг резервів і ціну грош

Застосування цих інструментів, створюють на грошовому ринку умови за яких поведінка субєктів економіки на цьому ринку відповід намірам ЦБ (політика на відкр ринку).

  1. В залежності від періодичності використання:

  1. інструменти постійного впливу (пол обовязк-х резервних вимог, overnight)

  2. інструменти разового використання (проведення НБ тендерів по розміру депозитних сертифікатів)

  1. В залежності від спрямуваності регулятивного впливу:

  1. інструменти загального спрямування (облікова ставка)Дія інструм розповсюд на всі б-ки і грош ринок.

  2. селективні інструменти (рефінансування КБ, вибір банків яким дає кредит) Дія вибіркова, на окремі б-ки, види діяльн, види креитів.

В залеж від хар-ру впливу на ліквід:

1Інстру спрям на підтримк лікв (рефінанс КБ,куп ЦБ цп на відкр рин),

2. Інструм спрямов на вилуч (стереалізацію) надлишк ліквід КБ (розміщ ЦБ депоз сертиф, операц зворот РЕПО)

176.. Політика обовязкових резервів.(пор)

ПОР- це інструм антицикліч антиінфляц політ. Ця політ обовяз для виконання.Сутність полягає у зміні ЦБ норми, в межах якої КБ частину залучених коштів повинні тримати на рах в ЦБ.

Механізм обовязкового резервування:

1) порядок визнач норми обовязкових резервів. У світовій практиці застосовується 2 підходи: -норма або верхня межа норми визнач на законодавчому рівні; -ЦБ самостійно визначає норму (НБУ)

2) база, що використовується для обчислення норми резервів. База встановлюється у % і відноситься до суми залучених коштів або до суми банківських активів (рідко застос). НБ встановлює норму обовязк резервів у відсотках до суми залучених коштів.

3) банківські активи, які ЦБ дозволяє використовувати для задоволення норми обовязкового резервування на рах в НБ або на коррах., на якому врах і обовязкові і надлишкові резерви. НБ може встанов диференцій норми обовяз резерв за такими критеріями: строк і валюта залучення коштів. Зараз НБ викор тільки критерій строку, для строков вклад 7%, вклади до запит-8%. Якщо НБУ проводить рестрикційну політику, то він підвищує норми обовязкових резервів. Якщо експансійну політику то навпаки.

Визначення норм обов резервів – досить сильний інструмент грош кред політики. На грошову масу він впливає не тільки через зміну обсягу ресурсів кожного комерційного банку, а й через зміну грошового мультиплікатора.

Часті зміни норм обовязкових резервів негативно впливають на діяльність комерційних банків.