Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

186. Поясніть відмінності між залученими і запозиченими фін. Рес. Суб’єктів господарювання

Формувати ресурси лише за рахунок власних джерел економічно не доцільні, так як це знижує можливості підприємства щодо фінансування власних витрат і крім того позбавляє можливості підприємство отримувати додатковий прибуток за рахунку використання позикових коштів. Джерелами позикових коштів є банківські кредити, як короткострокові та довгострокові, які зазвичай використовуються на придбання основних та поточних активів, на сезонні потреби підприємства; кредитні картки; бюджетні кредити (на житлове будівництво, на навчання, підтримка підприємницької діяльності, фермерства); споживчі кредити; іпотечні кредити.    Але залучення кредитів потребує додаткових витрат підприємства по обслуговуванню цих боргових зобов’язань. До тих пір, поки розмір прибутку, забезпеченого використанням кредитів покриває витрати, пов’язані з його обслуговуванням, доти підприємство залишається економічно стабільним. Тобто для підприємства є важливим забезпечити раціональне співвідношення позикових та власних коштів. До залучених коштів належать кошти інших суб’єктів господарювання: отримання комерційного кредиту – відстрочка платежу найчастіше оформлена у вигляді векселя, іншого боргового зобов’язання, товарного кредиту, авансового платежу. Позаплановим джерелом формування залучених коштів є кредиторська заборгованість, яка виникає в наслідок недостачі власних обігових коштів – короткострокові зобов’язання підприємств перед бюджетом; за розрахунковими документами, строк оплати яких не настав і які не сплачено в строк.

187. Визначення домогосподарства як економічної одиниці та його характеристика як суб’єкта фінансових відносин.

Домогосподарство — сукупність фізичних одиниць — резидентів, що мають спільні економічні інтереси, функції, поведінку і джерела фінансування. Як суб’єкт ринкових відносин домогосподарство може бути представлено як однією особою, так і великими сімями в одному помешканні, спільно володіють певними економічними ресурсами, ведуть спільне господарствово і приймають самостійні госп. рішення.

Основна характеристика сектору домогосподарств в умовах ринкової економіки полягає в тому, що цей сектор є основним споживачем ринкових та неринкових продуктів і послуг, а також власником факторів виробництва (земля, праця, капітал). Як власники ресурсів домогосподарствава взаємодіють з виробниками товарів і послуг, отримують доходи і витрачають зароблені кошти. При цьому домог-ва приймають такі фін.рішення:щодо джерел доходів, їх величини і структури;з приводу споживання і заощадження отриманих доходів;щодо розміщення заощадженої частини доходів (у які активи доцільно вкласти кошти);залучення додаткових джерел фінансування;щодо управління ризиками (як їх ліцензувати, захистити заощадження).

Домогосподарство формує пропозицію робочої сили і попит на матеріальні блага та послуги, в обмін отримує дохід, одна частина якого споживається, а інша зберігається у формі заощаджень або може бути використана як інвестиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]