Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

239.Податковий менеджмент, його сутність і складові.

По­датковий менеджмент — це сукупність прийомів та методів цілеспрямова­ного впливу на відносини з приводу розподілу ВНП з метою формування централізованого грошового фонду держави та створення сприятливих умов для розвитку економіки та соціальної сфери.

Стосовно визначення функцій податкового менеджменту в сучасній економічній думці теж не існує єдиного підходу. Часто зустрічається ото­тожнення функцій податкового менеджменту із функціями податкового регулювання як складової державного регулювання економіки та із функ­ціями податків як інструментів регулювання, що саме по собі має суттєві обмеження. Розрізняючи функції державного податкового менеджменту, ряд авторів виокремлюють такі: податкове планування і прогнозування, податкове регулювання, податковий контроль. Розрізняють серед функцій державного податкового ме­неджменту аналіз системи оподаткування, планування податкових плате­жів, контролю платників податків, а також регулювання товарно-грошових відносин і розвитку загальнодержавного комплексу держави.

Функцією ж державного податкового менеджменту вцілому є управління податковою системою держави з ме­тою забезпечення необхідних надходжень до бюджету держави і досягнен­ня ефективного розвитку економіки держави. Згідно з іншим підходом функціями податкового менеджменту є плануван­ня, організація, контроль та регулювання податкової системи. На нашу думку, такий підхід є найбільш доцільним, тому що визначає функції пода­ткового менеджменту відповідно до функцій загальної теорії менеджмен­ту, тобто будучи однією з галузей управлінської діяльності, податковий менеджмент повинен задовольняти тим самим умовам, які стоять перед менеджментом взагалі.

Стосовно визначення структури податкового менеджменту також існують різні підходи до поділу системи на складові. Зокрема, податковий менеджмент поділяють на державний подат­ковий менеджмент, до функціональних завдань якого належить регламен­тація оподаткування та контроль за податковими надходженнями, та корпоративний податковий менеджмент, тобто управління оподаткуван­ням на підприємстві. Часто структуру податкового менеджменту зводять до податкового планування, регулювання і контролю, або навпаки — до податкового планування на підприємстві.

структуру податкового менеджменту можна оха­рактеризувати за такими рівнями:

1. Державний податковий менеджмент (макрорівень) — система державного управління оподаткуванням, спрямована на визначення конце­птуальних засад оподаткування, їх законодавче закріплення, розробку по­даткової політики, здійснення податкового регулювання економіки і соціа­льних процесів у державі. Суб'єктами державного податкового менеджменту є: Президент України, органи законодавчої та виконавчої влади, недержавні організації, які беруть участь в управлінні податковими відносинами.

2. Податковий менеджмент контролюючих органів (мета-рівень) — як:

а. Процес управління адмініструванням податків, зборів, інших обов'язкових платежів, контролем за їх своєчасним нарахуванням, спла­тою, наданням необхідної податкової звітності, стягненням податкового боргу.

Ь. Організація роботи та управління органами, що забезпечують ад­міністрування податків, зборів, обов'язкових платежів. Суб'єктами подат­кового менеджменту контролюючих органів є органи ДПС, митні органи, органи Пенсійного фонду, органи фондів загальнообов'язкового соціаль­ного страхування, органи не фінансового профілю, що виконують лише окремі функції, пов'язані з податковою діяльністю.

3. Корпоративний податковий менеджмент (мікрорівень) — як складова фінансового менеджменту, що передбачає розробку управлінсь­ких рішень, спрямованих на формування і підвищення ефективності фі­нансового потенціалу підприємства, регулювання його взаємовідносин із державою в процесі перерозподілу доходів і наповнення держбюджету.

Корпоративний податковий менеджмент не зводиться до абсолютної мінімізації податкових платежів, а передбачає вибір найбільш ефективно­го варіанту їх сплати при альтернативних напрямках господарської діяль­ності.

4. Персональний податковий менеджмент (нанорівень) — складова управління особистими доходами громадян із врахуванням чинної системи оподаткування, сплата податків та ефективне вкладення коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]