Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

95. Бюджетні права учасників бюджетного процесу.

Бюджетний процес — це регламентована нормами права діяль­ність, пов’язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що становлять бюджетну систему України.

Учасниками бюджетного процесу є Президент України, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів, Державне казначейство, Національний банк України, Рахункова палата та інші органи.

Бюджетне право являє собою сукупність юридичних норм, на яких базується і діє бюджетна система держави, визначається компетенція центральних і місцевих органів державної влади і державного управління щодо складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету.

Бюджетні права розподілені між законодавчою і виконавчою владою загальнодержавного і місцевого рівня. Основний зміст бюджетних повноважень полягає в праві отримувати доходи, розподіляти бюджетні кошти, використовувати їх за цільовим призначенням.

Законодавчі (представницькі) органи державної влади, представницькі органи місцевого самоврядування:- розглядають і затверджують бюджети і звіти про їх виконання;- здійснюють контроль за обґрунтованістю формування і виконання бюджетів;- формують і визначають правовий статус органів, що здійснюють контроль за виконанням бюджету відповідного рівня бюджетної системи.Виконавчі органи державної влади, органи місцевого самоврядування:- здійснюють складання бюджету;- вносять проект бюджету з необхідними документами і матеріалами на затвердження законодавчого (представницького) органу влади (органа місцевого самоврядування);- організовують виконання бюджету, подають звіт про його виконання на затвердження законодавчих органів;- здійснюють контроль за обґрунтованістю формування і виконання бюджету.

Складання бюджету – МінФін під керівництвом КабМіна. Розгляд проекту та його затвердження – ВРУ. Виконання бюджету – КМУ, МінФін і державне казначейство, контроль – МінФін, Держказначейство, НБУ. Звіт про виконання бюджету та його затвердження складає МінФін.

96. Бюджетне планування, його зміст і завдання. Характеристика стадій бюджетного планування в Україні.

Бюджетне планування охоплює складання проекту бюджету, його розгляд і затвердження. Це серцевина бюджетного процесу — виконується такий бюджет, який прийнято.

Завдання бюджетного планування визначаються необхідністю вирішення охарактеризованого вище триєдиного завдання формування бюджету:

1) достовірне визначення обсягу та джерел формування доходів бюджету;

2) оптимальний розподіл видатків за окремими групами й галузями;

3) збалансування бюджету.

Бюджетне планування починається з визначення можливого обсягу доходів. Обґрунтованість їх планування забезпечує реальність усього бюджетного процесу. Оптимальність розподілу видатків визначається ефективністю використання бюджетних коштів із позицій забезпечення економічного зростання та соціаль­ної гармонії у суспільстві. Збалансування бюджету найскладніше завдання, оскільки, як правило, потреби у видатках перевищують реальні можливості у формуванні доходів.

Процедура бюджетного планування — послідовність заходів і дій зі складання, розгляду і затвердження проекту бюджету, яка визначається відповідним законом. В Україні на державному рівні вона включає такі етапи та стадії:

1. Складання проектів бюджетів.

2. Розгляд та прийняття закону про Державний бюджет України, рішень про місцеві фінанси.

3. Виконання бюджету, в тому числі за необхідності внесення змін до Закону про Державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети.

4. Підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

Складання проекту Державного бюджету України.

Кабінет Міністрів України розробляє проект закону про Державний бюджет України. Міністр фінансів України відповідає за складання проекту Закону про Державний бюджет України, визначає основні організаційно-методичні засади бюджетного планування, які використовуються для підготовки бюджетних запитів і розроблення пропозицій проекту Державного бюджету України. Також Міністр фінансів України на підставі основних макропоказників економічного та соціального розвитку України на наступний бюджетний період й аналізу виконання бюджету у поточному бюджетному періоді визначає загальний рівень доходів і видатків бюджету та дає оцінку обсягу фінансування бюджету для складання пропозицій проекту Державного бюджету України.

НБУ до 1 квітня подає до ВР України та КабМін України проект основних засад грошовокредитної політики і проект кошторису доходів та видатків НБ У на наступний бюджетний період.

Розгляд та прийняття Державного бюджету України.

Не пізніше ніж через п’ять днів після подання КабМіном проекту закону про Державний бюджет України до ВР Міністр фінансів України представляє його на пленарному засіданні ВР України. За результатами обговорення проекту закону ВР може відхилити його за невідповідності Бюджетному кодексу та Основним напрямам бюджетної політики на наступний бюджетний період.

За відхилення проекту закону про Держ бюджет України КабМін зобов’язаний у тижневий термін подати проект закону на повторне слухання з обґрунтуванням внесених змін. Міністр фінансів Украї-

ни повторно представляє проект цього закону не пізніше трьох днів після його повторного подання.

Проект закону про Держ бюджет України може пройти три читання.

Закон про Держ бюджет України приймається ВР України до 1 грудня року, що передує плановому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]