Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

232. Поясніть відмінності між процентними, дисконтними і конвертованими облігаціями.

Облігація — це боргове зобов'язання позичальника перед кредитором, яке оформляється не кредитною угодою, а продажем-купівлею спеціального цінного папера. Облігації поділяються нарізні види залежно від емітента, способу виплати доходу, термінів, на які вона випускається, умов обігу та надійності.

Залежно від способу виплати доходу розрізняють процентні, дисконтні й конвертовані облігації. Процентні облігації передбачають виплату доходу у вигляді річного процента, що встановлюється до номінальної вартості. За дисконтними дохід формується у вигляді різниці між номінальною вартістю і цінами купівлі. Конвертовані облігації передбачають не виплату доходу, а обмін їх на нові. При цьому номінальна вартість придбаних облігацій збільшується, тобто дохід утворюється за рахунок різниці між номінальною вартістю нових і попередніх облігацій.

Загалом, облігації розміщуються у документарній або без документарній формі. Продаж облігацій здійснюється в національній валюті, а якщо це передбачено законодавством та умовами їх розміщення, - в іноземній валюті. Облігація має номінальну вартість , визначену в національній валюті, а якщо це передбачено умовами розміщення облігацій – в іноземній валюті. Мінімальна номінальна вартість облігацій не може бути меншою ніж одна копійка.

233. Поясніть відмінності між такими видами цінних паперів, як акція і облігація.

Акція – іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств і законодавством про інститути спільного інвестування.

Облігація - ціннийпапір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позикиміж власником облігації та емітентом, підтверджує зобов'язання емітентаповернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовамирозміщення облігацій строк та виплатити доход за облігацією, якщо інше непередбачено умовами розміщення.

Отже, основна відмінність між акцією і облігацією, полягає у характері відносин, що фіксуються даними цінними паперами. Так як акція відноситься до типу пайових цінних паперів, то вона засвідчує право на певну частину власності акціонерного товариства і дає право на отримання доходу від неї у вигляді дивідендів.

Облігація ж входить до типу боргових паперів і являє собою боргове зобов’язання позичальника перед кредитором, яке оформляється не кредитною угодою, а продажем-купівлею спеціального цінного папера. Іншими словами облігація – свідоцтво про надання позички , яке надає право на одержання, зазвичай, щорічного доходу у вигляді відсотків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]