Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

207. Обґрунтуйте переваги і недоліки фондів самострахування та колективних страхових фондів.

Самострахування ґрунтується на індивідуальній відповідальності й полягає в тому, що кожна юридична і фізична особа формує власні страхові (резервні) фонди за рахунок власних ресурсів і доходів.

Основними недоліками є те, що це дорога і нераціональна форма. Дорога тому, що кожний суб’єкт повинен витрачати кошти на їх створення в повному обсязі можливих збитків, що зменшує його фінансові можливості. Нераціональна тому, що вона передбачає в масштабах суспільства вилучення з обігу значних фінансових ресурсів. Відтак сфера самострахування обмежена мінімальними потребами і виражається насамперед у створенні фінансових резервів суб’єктами господарювання та певному резервуванні коштів фізичними особами. Більш поширена ця форма в банківській сфері, де вищий ступінь ризику і встановлено досить високий рівень відповідальності.

Створення колективних страхових фондів, тобто страхування, ґрунтується на солідарній відповідальності учасників цих фондів. Сутність відносин страхування полягає в тому, що формування страхових фондів здійснюється за рахунок внесків усіх учасників, а відшкодування збитків з цих фондів проводиться для тих, хто їх зазнав унаслідок певних подій і обставин.

Переваги: Страхування є найбільш доцільною, економною, ефективною і раціональною формою створення страхових фондів. Порівняно з самострахуванням воно значно дешевше, оскільки базується на солідарній відповідальності. Витрати юридичних і фізичних осіб на страхування характеризують їх плату за зниження рівня ризику фінансових втрат. Організація страхової справи забезпечує її надійність і раціональність: з одного боку, наявність централізованих коштів дає високі гарантії відшкодування збитків, з іншого — дає змогу ефективно використовувати тимчасово вільні кошти на фінансовому ринку.

208. Обґрунтуйте взаємозв’язки між страховим і фінансовим ринками.

Страхові відносини характеризуються рухом грошових потоків, зображених на схемі

Рис. Грошові потоки у страхуванні.

Як бачимо, страхові відносини охоплюють:

  • страхові платежі;

  • виплату страхового відшкодування;

  • перестрахування;

  • розміщення тимчасово вільних коштів на фінансовому ринку;

  • отримання доходів від розміщення коштів на фінансовому ринку.

Взаємовідносини з фінансовим ринком характеризують розміщення на ньому тимчасово вільних коштів страхових фондів і отримання від цього доходів. Ці доходи розподіляються на дві частини. Одна з них формує доходи страхових компаній і становить певну частину їхнього прибутку. Друга частина спрямовується безпосередньо на формування страхових фондів. Вона характеризує здешевлення страхування для страхувальників за рахунок використання їхніх коштів (страхових платежів) на фінансовому ринку. Це важлива складова раціонального й ефективного використання фінансових ресурсів країни в цілому.

209. Обґрунтуйте роль страхування у реалізації соціальної політики держави.

Головним суб’єктом реалізації соціальної політики в сучасному світі традиційно є держава. Вона гарантує можливість взаємодії соціальних груп та інших елементів соціальної структури як суспільно впорядкованого і суспільно захищеного системного процесу, тобто соціальної політики в масштабах країни

У межах комплексу соціальної політики варто виокремити систему соціального захисту населення, який здійснюють держава і громадянське суспільство. Як правило, соціальний захист населення має дві форми: система грошової допомоги або комплекс певних соціальних послуг. Джерела фінансування соціального захисту – надходження зі страхових фондів, бюджету та надходження від різноманітних недержавних організацій (благодійних, релігійних). Велику роль у забезпеченні добробуту населення держави відіграє саме соціальне страхування

Останнім часом в умовах зниження можливостей системи державного забезпечення відбувається запровадження дієвої системи соціального страхування. Виконавчі та законодавчі органи держави розробили законодавчу базу соціального страхування, яка регламентує діяльність основних суб’єктів правовідносин в даній сфері, створили соціальні фонди: Пенсійний фонд України, Фонд

загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування з тим часової втрати працездатності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків, які не входять до системи інституцій, що фінансуються з державного бюджету України.

Велика кількість вчених та спеціалістів відмічають досягнення позитивного результату реформ у соціальної сфері держави завдяки створенню системи соціального страхування. При цьому, не викликає сумнівів і той факт, що створити повноцінну та ефективну систему соціального страхування поки що не вдалось.

Варто розрізняти сутність соціального страхування та соціальної допомоги. Соціальне страхування в класичному зрозумінні – це система послаблення соціального ризику від відомої безпеки, яка фінансується спільно учасниками процесу суспільного виробництва. Соціальна допомога – це діяльність державних органів по усуненню загрози зниження рівня життя будь-якої категорії населення більш ніж це визначено суспільством в якості мінімально припустимого, шляхом надання грошової або натурально-речової допомоги. В умовах ринкової економіки допомога ннезаможнім відіграє самостійну роль і цей напрям соціальної діяльності повинен існувати паралельно з соціальним страхуванням.

Для забезпечення ефективного функціонування соціальне страхування повинно здійснюватися через автономні страхові фонди, які формуються за рахунок страхових внесків, що сплачуються за кожну застраховану особу його роботодавцем, самою застрахованною особою та органами державного управління (центральними та місцевими) з бюджетних коштів. Тобто головною ідеєю тут є: відокремлення сформованих страхових фондів від державних бюджетів усіх рівнів.

Таким чином, діюча в Україні система соціального захисту ще недостатньо використовує механізм обов’язкового соціального страхування. На цей час можна говорити про окремі елементи соціального страхування, для яких у значної мірі характерно икористання принципів соціального захисту та соціальної допомоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]