Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать
  1. Фінансові ресурси комерційних підприємств, їх склад і джерела формування.

Фінансові ресурси у широкому значенні: кошти, що знаходяться у розпорядження підприємства і забезпечують його діяльність. У вузькому розумінні: кошти, що вкладені в основний і оборотний капітал і забезпечують отримання доходів. Таке визначення тісно пов’язане з капіталом. Водночас є і певні відмінності, пов’язані з тим, що капітал може формуватися у: 1)грошовій, 2)матеріальній 3) нематеріальній формах. Тоді як фінансові ресурси мають лише грошову форму. Відмінності уособлюються особливостями кругообігу: у частині основного капіталу до ресурсів належать амортизаційні відрахування, у частині оборотних коштів до ресурсів відносять весь оборотний капітал. На процес формування фінансових ресурсів впливає і форма власності: 1) приветна форма обмежує фінансові можливості 2)колективна розширую фінансові можливості, але породжує проблеми з управляннім. Найбільш широкі можливості залучення коштів має аукціон.форма власності. По-перше, за рахунок залучення широкого кола акціонерів. Крім того, акціонерне товариство завжди може підняти свій акціонерний капітал шляхом емісії акції. Крім цього, на процес видобування ресурсів також впливає фіскальна політика держави: в частині оподаткування та зниження ставок оподаткування; амортизаційна політика.

173. Джерела формування власних, залучених і запозичених фін. Рес. Підприємств.

За правом власності фінансові ресурси поділяють на власні кошти підприємницької структури (залежно від форми власності це приватний, пайовий чи акціонерний капітал), надані безоплатно державою з бюджету чи фондів цільового призначення або корпоративними формуваннями з централізованих фондів та позичені — отримані кредити.Конкретними джерелами формування фінансових ресурсів, які перебувають у розпорядженні підприємств, є: -Бюджетні асигнування можуть надаватися підприємствам у таких формах:бюджетні інвестиції(виділення коштів на розвиток виробництва, насамперед у вигляді капітальних вкладень.),бюджетні кредити(є формою фінансової допомоги підприємствам у разі скрутного фінансового стану.);державні дотації(виділення коштів з бюджету на покриття збитків підприємств, як правило, у тому разі, коли збитковість є наслідком певної політики держави);державні субсидії(виділення коштів з бюджету суб’єк­там підприємницької діяльності на вирішення певних завдань у межах різних державних програм.).-Надходження з державних цільових фондів за своїм змістом ідентичні бюджетним асигнуванням. Вони здійснюються у формі державних інвестицій і субсидій, кредитів. -Надходження з централізованих фондів відображають внутрішньокорпоративний перерозподіл фінансових ресурсів. Ці фонди створюються за рахунок прибутку структурних одиниць корпоративного об’єднання, тобто за своєю сутністю — це перерозподіл чистого прибутку.- Прибуток є формою фінансових ресурсів, прирощених підприємством у результаті його господарської діяльності. Він спрямовується насамперед на розвиток виробництва.

174. Особливості фінансів некомерційних організацій

Неприбуткова діяльність організована за такою схемою: фін. ресурси- витрати-доходи. Головна мета функціонування неприбуткових підприємств, організацій та установ — забезпечення певних потреб суспільства, а не отримання прибутку. Відсутність прибутку дає змогу знизити рівень цін і зробити відповідні товари та послуги більш доступними. Неприбуткова діяльність ґрунтується на таких принципах:господарська і юридична відособленість;самоокупність;фінансова відповідальність.

Кошторисне фінансування полягає у забезпеченні витрат за рахунок зовнішнього фінансування. Воно здійснюється за такою схемою: фінансування – витрати.Може здійснюватися за двома напрямами: з бюджету і з централізованих фондів корпоративних об’єднань чи фондів підприємств..Кошторисне фінансування здійснюється за такими принципами: плановість( діяльність у межах плану);цільовий характер виділених коштів(виділені кошти спрямовані тільки на цілі, передбачені кошторисом) ;виділення коштів залежно від фактичних показників діяльності установи( фінансування, виходячи із фактичних показників);підзвітність( звітність перед фінансовими організаціями).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]