Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

109. Поясність відмінності між такими видами міжбюджетних трансфертів як дотація вирівнювання і бюджетна субвенція

До складу державних трансфертів,які являють собою цільове, безповоротне та безоплатне (нееквівалентне) виділення коштів з бюджету конкретним суб’єктам включають державних субсидій, субвенцій і дотацій.

. 2. Субвенція – являє собою трансферт (згідно з Укр.законодавством), що має цільве спрямування і підлягає поверненню при нецільовому використанні коштів.У світовій практиці під субвенцією розуміють цільову субсидію, що передбачає спільну участь обох бюджетів. Як правило, вони виділяються за умови, коли бюджет, який отримує бюджетну субвенцію, забезпечує покриття встановленої для нього частки видатків. Такий вид бюджетного субсидіювання має активніший вплив, оскільки передбачає пошук місцевих ресурсів. Бюджетні субвенції мають цільовий характер, що зумовлено безпосередньо їхньою суттю. Як правило, вони виділяються з бюджету розвитку, а не на фінансування поточних витрат. 2.Дотації – надання коштів з бюджету вищого рівня на покриття дефіциту бюджету вищого рівня. Основною формою міжбюджетних трансфертів є дотація вирівнювання та зворотне їй вилучення коштів. Дотація вирівнювання надається бюджетам нижчого рівня і визначається як перевищення обсягу видатків, обчислених із застосуванням фінансових нормативів бюджетної забезпеченості та коригуючих коефіцієнтів, над відповідними (визначеними кодексом) доходами бюджетів. Вилучення коштів визначається у протилежному порядку. Отже, дотація вирівнювання і вилучення коштів є формою бюджетного регулювання — забезпечення збалансованості бюджетів усіх рівнів.

Надаються на безвідплатній і безповоротній основі без встановлення напрямів і (або) умов їх використання.

110. Поясніть у чому відмінність між бюджетними надходженнями і доходами бюджету

Доходи Державного бюджету — це частина централізованих фінансових ресурсів держави, які врегульовані відповідними нормативними актами і необхідні для виконання її функцій. Доходи бю­джету відображають економічні відносини держави з підприємства ми, установами, організаціями, фізичними особами, які виникають У процесі стягнення бюджетних платежів.

А от джерелами доходів виступають різноманітні надходження. Формування доходів бюджету здійснюється за рахунок внутрішніх і зовнішніх джерел на основі використання різноманітних методів. Внутрішніми джерелами є вироблений у країні ВВП та національне багатство. Зовнішні джерела — це надходження доходів до бюджету на основі міжнародного перерозподілу доходів і фінансових ресурсів.

Наприклад, розглянемо такі надходження:

1) податкові надходження;

2) неподаткові надходження;

3) доходи від операцій з капіталом;

4) офіційні трансферти;

5) цільові фонди.

Податкові надходження — це передбачені податковими закона­ми України загальнодержавні та місцеві податки, збори й інші обо­в'язкові платежі.

Неподаткові надходження включають усі безповоротні надхо­дження, крім доходів від продажу капіталу, всі надходження від штрафів і санкцій, крім штрафів за порушення податкового законо­давства, а також добровільні, невідплатні поточні надходження з не­державних джерел. Таким чином, неподатковими надходженнями визнаються: доходи від власності та підприємницької діяльності; адміністративні збори і платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу; надходження від штрафів та фінансових санкцій; інші неподаткові надходження.

Доходи від операцій з капіталом охоплюють реалізацію основно­го капіталу, державних запасів, землі та нематеріальних активів і включають: надходження від продажу основного капіталу; надходження від реалізації державних запасів товарів; надходження від продажу землі та нематеріальних активів; податки на фінансові операції та операції з капіталом.

Трансферти — це кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцево­го самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі. Офіційні трансферти включають невідплатні, безповоротні пла­тежі, отримані від інших органів державного управління, недержав­них джерел або міжнародних організацій. Офіційні трансферти мо­жуть надходити: від органів державного управління; урядів зарубіжних країн та міжнародних організацій; з іншої частини бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]