Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

175. Вплив форми власності на формування та використання фін. Рес. Підприємства.

Фінансові ресурси під-ств – це сума коштів, спрямованих в основні та оборотні засоби підприємства.

Приватна форма власності обмежує можливості(наприклад, застава в банку для кредиту більша, ніж за інших форм власності). Колективна форма розширює фінансові можливості, але провокує проблеми з управлінням. У ринковій економіці основною формою господарювання є акціонерне товариство. Розрізняють акціонерні товариства закритого та відкритого типів. Акціонерне товариство закритого типу засновує обмежена кількість акціонерів. При цьому будь-який член товариства не може продати свого паю без згоди інших акціонерів, які мають переважне право на придбання цього паю. Акціонерне товариство відкритого типу орієнтовано на більшу кількість акціонерів через встановлення відкритої передплати на акції. При цьому акціонер має право на власний розсуд продавати, дарувати чи заставляти свої акції.

Акціонерне товариство організується на добровільних засадах фізичними та юридичними особами. У статутний фонд вони можуть вносити не тільки відповідні кошти (у тім числі в іноземній валюті), а й робити внески у вигляді нерухомості, обладнання, інтелектуальної власності, інших основних фондів.

Отже, АТ мають найбільш широкі можливості в залученні ресурсів. АТ забезпечують максимальну ефективність використання фін. рес., оскільки інвестори будуть вкладати кошти до тих емітентів, що мають найкращий результат. Водночас акц.. форма власності має негативні моменти, пов’язані із формуванням нереальних цін на акції акц.. тов.. Постійне намагання забезпечувати зростання цієї вартості рано чи пізно обумовлює кризу.

176. Доходи підприємств. Їх економічна характеристика та класифікація.

Доходи — це загальна сума надходжень, отриманих від видів діяльності підприємства у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах.

Формування доходів відбувається на основі двосторонніх відносин між різними суб’єктами, які характеризують рух грошових потоків від одного з них до іншого. Реальність доходів визначається рівнем цін на товари (роботи, послуги), який установлюється на ринку. Тому при виникненні так званого «перекосу» цін необхідний механізм регулювання доходів (наприклад, податок на надприбуток або бюджетні субсидії).

Для доходів підприємства головним є забезпечення своєчасності їх надходження. Безумовно завдання максимізації доходів стоїть, але до тієї миті, яка не уповільнює обертання капіталу. За рахунок отриманих доходів забезпечуються фінансові відносини з державою — платежі в бюджет і цільові фонди, з банківською системою — погашення кредитів і сплата процентів.

Доходи є об’єктом розподільних відносин. Вони поділяються на чотири групи: від виробничої діяльності;від реалізації майна;від фінансової діяльності;від перерозподілу через фінансову систему.

Основою формування доходів у суспільстві є доходи першої групи. Решта доходів так чи інакше відображають їх перерозподіл.

За видами господарських операцій:-Доходи від реалізації товарів, продукції, інших активів, придбаних з метою перепродажу (крім інвестицій у цінні папери).-Доходи від реалізації послуг. - Доходи від використання активів підприємства іншими фізичними та юридичними особами, результатом яких є отримання процентів, дивідендів, роялті.

 За видами діяльності, внаслідок якої вони виникають: - Доходи від звичайної діяльності (від операційної діяльності -від інвестиційної діяльності- від фінансової діяльності),       Доходи від надзвичайної діяльності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]