Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

193.Інвестиційний портфель домогосподарств. Фактори, що впливають на його формування.

Роль домогосподарств на фін.ринку проявлюється через здійснення ним інвестиційної діяльності, що явлює собою проектну, організаційну, управлінську, контрольну роботу, яка виконується домогосподарств в інтересах планової реалізації інвестицій.У ширшому трактуванні інвестиції являють собою вкладення капіталу з метою подальшого збільшення. Інвестиційні операції домогосподарств можуть бути пов’язані з інвестуванням в реальні активи (капітальні інвестиції) та з інвестуванням у фін.активи (фін.інвестиції).

Важливу роль в інвестиційній діяльності відіграє участь у контролі над діяльністю суб'єктів господарювання (за допомогою придбання і використання корпоративних прав), страхування фінансових ризиків, оптимізація оподаткування доходів, захист від інфляції та ін.

На основі вибору форм інвестицій домог-ва формують власний інвестиційний портфель. При цьому враховують ряд фактоів:

  1. ризик вкладання капіталу

  2. дохідність

  3. термін інвестування

  4. мета інвестування

  5. доступність об’єктів інвестицій

  6. інфляційні процеси

  7. правовий захист вкладень

  8. наявність державних гарантій

Інвестиційний портфель повинен бути диверсифікованим, таким чином зменшується ризик інвестування. Кваліфіковане управління портфелем потребує не тільки здійснення постійного аналізу вартості його активів, а й проведення активних операцій зі зміни його структури. Таке управління можуть проводити самі громадяни. Але більш кваліфіковані операції з формування і зміни структури інвестиційного портфеля здійснюють менеджери комерційних банків, інвестиційних компаній та інших фінансових посередників.

194. Обґрунтуйте, яким чином держава може впливати на рівень доходів і купівельну спроможність домогосподарств

Однією з основних ознак розвитку будь-якої країни, якості життя її населення є рівень доходів домогосподарств. З одного боку, домогосподарства впливають на стан державних фінансів сплачують податкові та неподаткові платежі до бюджетів різних рівнів; домогосподарства впливають на стан фінансів суб' єктів господарювання, купуючи їхні цінні папери; домогосподарства впливають на стан банківського та страхового ринків шляхом купівлі відповідних продуктів. З іншого боку, домогосподарства отримують з бюджету та державних цільових фондів грошові виплати, виплату дивідендів та відсотків від підприємств та страхові відшкодування.

Під доходом розуміється максимальна кількість засобів споживання, які домогосподарство чи індивід можуть витратити за умови, що капітальна вартість майбутніх надходжень залишиться на попередньому рівні.

Фінансові ресурси домашнього господарства відносяться до децентралізованих фінансових ресурсів, тісно пов'язаних з кругообігом фінансових коштів суспільства в цілому. Вплив держави на формування доходів домог-в здійснюється через методи податково-бюджетної і валютної політики, встановлення законодавчих норм.

Значний вплив на формування ресурсів домогосподарств здійснюється державою та окремими юридичними особами через систему пенсійного забезпечення, виплату стипендій, безоплатне або пільгове навчання, медичне обслуговування, надання путівок тощо.

Купівельна спроможність домогосподарств протягом останніх років зросла завдяки поліпшенню умов на ринку праці,що пояснюється скороченням рівня безробіття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]