Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

7. Суспільне призначення фінансів та їх об’єктивна необхідність.

Фінанси - сукупність об'єктивно обумовлених ек відносин з приводу обміну, розподілу і перерозподілу вартості створеного у сус-ві ВВП формування, розподілу і вик-ня фондів грошових коштів і нагромаджень у розпорядженні суб'єктів госп-ня та дер-ви, призначених для цілей розширеного відтворення, матеріального стимулювання працівників, задоволення соц та ін потреб сус-ва. Вплив фінансів на сус-не вир-во здійснюсться через: 1) забезпечення за допомогою фінансів джерел ек розвитку; 2) через регламентування процесу формування фін ресурсів та їх використання за допомогою фін механізму.

Роль фінансів в суспільному житті полягає в наступному:

- Забезпеченні розподілу ВВП та фінансових потреб суб’єктів фінансових відносин;

- Забезпеченні кругообігу фінансових ресурсів та безперервності відтворення виробництва;

- Здійсненні перерозподілу первинних і вторинних доходів між галузями, регіонами, соціальними верствами;

- Впливі на економічну поведінку суб’єктів фінансових відносин і регулюванні напрямів соціально-економічного розвитку держави;

- Формуванні системи фінансових показників-індикаторів;

- Забезпеченні комплексного контролю за суб’єктами фінансових відносин при розподілі та використанні фінансових ресурсів. Фінанси впливають двояко: -кількісно (характеризується пропорціями розподільного процесу) -якісно (характеризується впливом фінансів на матеріальні інтереси суб'єктів господарювання, через різні форми організації фінансових відносин.). Якісна сторона впливає на суспільний продукт і пов'язана з перетворенням фінансів в стимул розвитку економіки. Таке перетворення можливе, коли порядок формування прибутків, умови і принципи формування фондів, напрями їх використання, вдається тісно пов'язати з економічними інтересами суб'єктів господарювання.

8. Роль фінансів у суспільному відтворювальному процесі.

Функціонування фінансів у суспільному господарстві здійснюється через створення грошових цільових фондів, що дозволяє тісно ув’язати суспільні, колективні і особисті інтереси та активно впливати на процеси відтворення.

Світовий поділ праці зумовлює нерівномірний розподіл високотехнологічних виробництв, концентрацію фінансового капіталу в найбагатіших країнах. Бідніші країни займаються видобутком сировини і виробництвом сільськогосподарської продукції. Однак у будь-якому випадку зміст відтворювального процесу не змінюється, а змінюється місце концентрації додаткового продукту. Через фінансовий, банківський і ціновий

механізми основна частка прибутку осідає в найбільш розвиненіших країнах, що дає змогу їм і далі здійснювати розподіл на свою користь.

Процес відтворення у динаміці може бути відображений як сукупність циклів, що повторюються безперервно. Кожний цикл складається з 4-х послідовних взаємопов’язаних стадій:

В – виробництва; Р – розподілу;О – обміну;С - споживання.

Кожна стадія відтворення обслуговується однією або кількома економічними категоріями.

З огляду на суспільне призначення фінансів (формування й використання фондів, що забезпечують виконання державою своїх функцій), роль фінансів є найвагомішою на стадії розподілу. На цій стадії відтворювального процесу активніше виявляються усі суспільні інтереси, а отже, й протиріччя суспільства. Вплив фінансів на сус-не вир-во здійснюсться через: 1) фін забезпечення потреб розшир відтворення – форми: бюжетне, кредитування, самофінансування, оренда, інвестування 2) фінансове регулювання економічних та соц процесів – через перерозподіл частини доходів підприємств, організ, населення і спрямування цих коштів у бюджети та держ цільові фонди.(податки, збори, норми амортиз відрах, норми витрачання, субсидії, дотації, штрафи та премії) 3) фінансове стимулювання – бюджетні стимули, ефективне інвестування фінансових ресурсів, пільги та санкції. Таким чином фінанси грають центральну роль у відтворювальному процесі, системно регулює його процес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]