Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

17.Обґрунтуйте відмінності між фінансами і кредитом.

Фінанси — це економічні відносини, пов’язані з формуванням, розподілом і використанням централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів для виконання функцій та завдань господарюючих суб’єктів, а також будь-якої фізичної особи й суспільства загалом й забезпечення умов розширеного відтворення.

Кредит — кошти й матеріальні цінності, що надаються резидентами або нерезидентами у користування юридичним або фізичним особам на визначений строк та під відсоток

Відмінності між фінансами і кредитом полягають у тому, що фінансам притаманний односторонній рух вартості, так як при фінансуванні кошти надаються на безповоротній основі. Кредитні відносини характеризуються двостороннім рухом вартості, оскільки кредитування здійснюється за принципами платності, строковості, поверненості і забезпеченості. Кредитний перерозподіл вартості пов'язаний з переміщенням грошових коштів між суб’єктами розподільчого процесу. Фінанси функціонують і в рамках господарського суб’єкту (внутрішньогосподарські фінансові відносини). До того ж за допомогою фінансів здійснюється розподіл і перерозподіл валового внутрішнього продукту, а кредит діє лише на стадії перерозподілу тимчасово вільних фінансових ресурсів.

Основною відмінністю фінансів і кредиту є те, що фінанси здійснюють розподіл і перерозподіл ВВП, а кредит лише перерозподіл, оскільки акумулює тимчасово вільні кошти.

Фінансам і кредиту притаманні різні методи спрямування коштів:

- Фінансам – фінансування (надання коштів на безповоротній основі);

- Кредиту – кредитування (надання коштів за принципами платності, строковості поверненості).

18.Обґрунтуйте, що фінанси і гроші – це різні економічні категорії.

Не всі грошові відносини можуть розглядатися як фінансові. Фінанси відрізняються від грошей своїм змістом та виконуваними функціями. Гроші — це загальний еквівалент, за допомогою якого вимірюють витрати праці виробників, а фінанси — економічний інструмент розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту та національного доходу, знаряддя контролю за утворенням і використанням грошових фондів. Основне їх призначення полягає у тому, щоб шляхом утворення грошових доходів і фондів забезпечити не лише потреби держави і підприємств грошима, а й контроль за використанням фінансових ресурсів.

Гроші — це поняття більш загальне. Можна мати гроші і водночас не мати ніякого відношення до фінансів. І навпаки, при відсутності грошей, лише володіючи майном, майновими правами, правами інтелектуальної власності, оцінивши їхню вартість, можна здійснювати інвестування, виступати співзасновником фірми, тобто мати відношення до фінансово-господарської діяльності фірми.

Як ціни, так і фінанси здійснюють розподіл ВВП. Тобто, за допомогою цін визначаються параметри впливу фінансів при розподілі як ЦФ так і ДцФ.

1.Гроші -це загальна економічна категорія, виміряюча затрати праці.

1.Фінанси-це конкретна економічна категорія, характеризуюча процес створення й використання фондів грошових коштів.

2.Гроші в ринковій економіці-це загально визнаний абсолютно ліквідний засіб обміну, цінність якого визначаеться довірою до держави

2.Фінанси в ринковій економіці -це державно-грошові відносини між різними учасниками суспільного виробництва.

Гроші виконують такі функції:

1) платіжну(рахункову);

2) обміну(обернення);

3) збереження (накопичення);

4) вартісну(маштабу цін);

5) світових грошей.

Фінанси виконують такі функції:

1)формування грошових фондів (створення доходів);

2) переразподілу цих фондів (використання видатків);

3) контрольну за створенням доходів та використання видатків(витрат);

4) стимулювання фінансових потоків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]