Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

269. Фінансові проблеми єс.

 Розвиток  ситуації на фондових ринках Євросоюзу  показав, що інвестори як і раніше насторожено ставляться до можливостей  урядів країн зони євро незабаром  подолати утворені на тлі боргової кризи нові важкі фінансові проблеми.

Ряд аналітиків заявили, про можливе повторення різкого скорочення ділової активності на зразок ситуації 1929-1930 років через зростання обсягів продажів акцій на тлі кризи суверенних боргових зобов'язань.

Причина недовіри ринків – розмиті заходи урядів Усе говорить про те, що відносини  між приватним бізнесом і урядами країн Заходу швидко погіршуються. Надавши на початку нинішньої  кризи приватним банкам практично  необмежені кошти, уряди багатьох країн  майже нічого не отримали натомість. Більш того, керівництво банків почало знову виплачувати собі великі винагороди, що тільки ускладнило у низці країн суспільну обстановку.

270. Завдання та сфери діяльності європейських фінансових інституцій (Євр. Центр. Банк, Євр. Інв. Банк, єбрр(?))

Європейський  центральний банк (ЄЦБ) — головний елемент Європейської системи центральних банків, який як юридична особа виконує основні функції, радить національним державам та наддержавним органам щодо господарчої оцінки ухвали законів та інших правових норм Європейського Союзу, а також висловлює свою думку щодо грошової, цінової політики відповідним органам. Діяльність  ЄЦБ ґрунтується на засаді незалежних від національних держав та наддержавних органів ухвал, що передбачає передусім  брак примусу в покриванні їхніх  внутрішніх і зовнішніх боргів. Найвищий  орган ЄЦБ — Управлінська рада, до якої входять члени правління ЄЦБ та керівники центральних банків країн-учасниць.

Європейський  інвестиційний банк (ЄІБ) — державна фінансово-кредитна установа Європейського Союзу для фінансування розвитку відсталих європейських регіонів у формі довготермінових кредитів. Мета надання кредитів для спорудження та реконструкції об'єктів, які становлять інтерес для країн ЄС та асоційованих держав.  Керівні органи Європейського інвестиційного банку  — Рада керуючих, Директорат і Правління. До Ради керуючих входять міністри фінансів країн ЄС. Вона визначає загальну кредитну політику, розглядає і затверджує річні баланси, вносить зміни до статутного капіталу. Місцезнаходження Європейського інвестиційного банку — Люксембург.

Європейський  банк реконструкції  та розвитку (Євробанк, ЄБРР) — міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до  Кожна країна-член представлена у Раді керуючих та Раді директорів Банку.  ЄБРР працює лише на комерційних засадах. На відміну від МВФ, надає тільки цільові кредити під конкретні проекти приватним і державним структурам на потреби розвитку економіки. 60% позичкових засобів спрямовуються у приватний і 40% - у державний сектор. Крім цільових кредитів ЄБРР здійснює прямі інвестиції, а також надає технічну допомогу (консультації, курси навчання банкірів та менеджерів, допомога в організації систем розподілу продовольства). Спеціальних коштів для надання технічної допомоги ЄБРР не має, а залучає інші ресурси, в тому числі із створених у країнах ЄС спеціальних фондів, міжнародних організацій. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]