Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

241. Суб’єкти бюджетного та податкового контролю, їх функції

Одним з основних завдань державного управління фінансами є зваже­на послідовність рішень щодо вдосконалення податкової системи. За централізованої системи управління народним господарством такі важливі сфери управлінських дій, як податкове планування, прогнозування, інфор­маційний аналіз, контроль були жорстко регламентованими.

Функції по здійсненню постійного контролю за використанням коштів державного бюджету, Верховна Рада регламентувала Рахункові палати міністерства фінансів, в свою чергу, делегувало функції з контролю за використанням коштів за використанням державних і місцевих бюджетів, а також позабюджетних фондів та валют акредитивів ДКРС України, а питання з оперативно-управлінськими видатками державного бюджету – державному казначейству.

Функції по здійсненню фінансового контролю за діями платників податків і забезпечення дохідної частини державного бюджету службою держави покладено на Державну податкову службу України.

КРСУ є органом відомчого контролю в системі міністерства фінансів, яка здійснює перевірку з питань складання і виконання бюджету, крім того вона є органом державного контролю за ефективним і цільовим використанням бюджетних асигнувань безпосередньо у розпорядників бюджетних коштів.

Державне казначейство створюється з метою забезпечення повного і своєчасного виконання державного бюджету.

Державна податкова організація створена також була у складі міністерства фінансів, а з 1996року перетворена була у самостійний фінансовий орган.

Основні її завдання: реалізація податкової політики держави, а саме розробка проектів податкового законодавства, облік платникові податків та надходження податків до бюджету, контроль за правильністю і своєчасністю сплати податків, накладення штрафних санкцій на порушників податкового законодавства.

Рахункова палата ВР України створена в травні 97р. З метою здійснення позавідомчого контролю за складанням і виконанням державного бюджету, вироблення та аналізу бюджетної політики держави, контролю в сфері державного кредиту і грошово-кредитної політики. Рахункова палата – єдиний конституційний орган в Україні, що здійснює контроль за законами і ефективним та цільовим використанням державних коштів.

Компетенція органів управління оподаткуванням:

- Президент України — як гарант Конституції забезпечує відповід­ність податкових відносин Основному закону країни.

- Верховна Рада України, ВР АР Крим — встановлення і скасування податків і зборів, пільг, визначення концептуальних засад оподаткування, формування механізму справляння та порядку сплати податків.

- КМУ та Мінфін — розробка бюджетно-податкової політики, пла­нування податків, керівництво виконанням бюджету, нормативно-правова документація з питань оподаткування.

- Контролюючі органи: митні — управління оподаткуванням в пи­таннях стосовно ввізного і вивізного мита, акцизного збору, ПДВ, які справляються при перетинанні митної території; органи Пенсійного фонду — стосовно внесків до Пенсійного фонду; органи фондів соцстраху — сто­совно внесків до цих фондів; податкові органи — стосовно податків та зборів до бюджетів та цільових фондів, крім тих, за справляння яких від­повідають інші контролюючі органи.

- Судові органи — вирішення спірних питань та конфліктних ситуа­цій у відносинах в рамках державних органів з питань оподаткування та між державними органами і платниками податків стосовно відповідності їхніх дій чинному законодавству.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]