Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

104. Поясніть у якому випадку може застосовуватися механізм секвестру видатків бюджету

У процесі виконання державного бюджету України може виникнути ситуація, коли за результатами квартального звіту має місце недоотримання доходів загального фонду Державного бюджету України більше, ніж на 15 % від суми передбаченої бюджетним розписом, тоді розробляється проект про внесення змін до Закону про Державний бюджет стосовно скорочення видатків. Верховна Рада України приймає рішення про бюджетне секвестрування.

Секвестр — це пропорцій­не зниження державних витрат за всіма статтями бюджету протягом часу, що залишається до закінчення поточного бюджетного року.

Секвестру не підлягають захищені статті, визначені при затвердженні Державного бюджету. Аналогічний механізм секвестру бюджету може бути використаний на інших рівнях бюджетної системи у разі, коли в ході виконання бюджету рівень дефіциту бюджету перевищує встановлений або виникає значне зниження надходжень від дохідних джерел. Бюджетний захист видатків стосується певного переліку статей видаткової частини бюджету, на які не розповсюджується процес секвестрування. Насамперед захищаються поточні видатки (заробітна плата в бюджетній сфері, трансферти, витрати на медикаменти тощо). Захищеними статтями видатків бюджету визначаються такі, обсяг яких не може змінюватися при проведенні скорочення затверджених бюджетних призначень. Перелік захищених статей видатків Державного бюджету України визначається Законом про Державний бюджет України щорічно. Перелік захищених статей видатків загального фонду Державного бюджету України:

  1. оплату праці працівників бюджетних установ;

  2. нарахування на заробітну плату;

  3. придбання медикаментів та перев’язувальних матері- алів;

  4. забезпечення продуктами харчування;

  5. виплату відсотків за державним боргом;

  6. трансферти населенню, пов’язані з соціальним захистом та соціальним забезпеченням тощо.

105. Поясність відмінності між поняттями бюджетна система і бюджетний устрій

Бюджетна система — це сукупність бюджетів держави та її адміністративно-територіальних утворень (державний бюджет та місцеві бюджети відповідно), побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

Складовими елементами бюджетної системи є:

• структура;

• принципи побудови;

• організація функціонування.

За основу побудови бюджетної системи прийнято принцип поєднання централізованих і децентралізованих ланок, що дає змогу враховувати як загальнодержавні, так і регіональні потреби. При цьому взаємозв’язок різних ланок бюджетної системи може встановлюватися на основі двох альтернативних принципів:

єдності всіх бюджетів;( Принцип єдності означає, що всі ланки бюджету в сукупності становлять єдиний (зведений, консолідований) бюджет, який складається і затверджується в загальному обсязі.)

автономності кожного бюджету.(Принцип автономності означає, що кожний бюджет, що входить до складу бюджетної системи, є відносно відособленою і самостійною ланкою. Кожний бюджет складається, затверджується і виконується відповідними органами влади відособлено і самостійно.)

Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, взаємозв’язок між її ланками. Він визначається державним устроєм і адміністративно-територіальним поділом України. Він є основою побудови бюджетної системи.

Бюджетний устрій показує, яким чином побудована бюджетна система, тобто її вертикальну (ієрархічну) структурну побудову, а бюджетна система характеризує сукупність усіх бюджетів певної країни, які формуються відповідно до бюджетного устрою. Основи бюджетного устрою:

— виділення видів бюджетів;

— установлення принципів побудови бюджетної системи;

— розмежування доходів і видатків між ланками бюджетної системи;

— організація взаємовідносин між бюджетами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]