Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moyi_pererobleni_PEChAT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

177. Витрати підприємств. Їх склад і класифікація.

 Витрати підприємства відбивають у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах вартісну оцінку господарської діяльності (підготовка, організація, здійснення виробництва та реалізація продукції, робіт, послуг), фінансової і соціальної діяльності. У процесі здійснення витрат ключовим завданням є їх мінімізація. Основним обмеженням при вирішенні цього завдання є якість продукції та послуг. До складу витрат входять : виробнича собівартість реалізованої продукції(прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; інші прямі витрати;, загальновиробничі витрати) адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати. Витрати підприємства розглядаються за такими ознаками: напрямами і джерелами фінансування, характером списання.

1)За напрямами фінансування виділяють витрати на:виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг); відтворення основних засобів; операційні заходи;соціальні цілі.

2)За джерелами фінансування витрати поділяються на:забезпечені власними фінансовими ресурсами;покриті залученими позичковими коштами;здійснені за рахунок наданих коштів.

3)За характером списання розрізняють витрати, що відшкодовуються за рахунок валових витрат (собівартості) чи прибутку. До валових витрат належать ті витрати підприємства, без яких процес виробництва і реалізації просто неможливий або дуже ускладнений. За рахунок прибутку здійснюються витрати, які сприяють діяльності й розвитку підприємства.

178. Розподіл грошових надходжень суб’єктів господарювання від реалізації продукції, робіт і послуг. Загальний і чистий прибуток.

За рахунок отриманих доходів забезпечуються фінансові відносини з державою — платежі в бюджет і цільові фонди, з банківською системою — погашення кредитів і сплата процентів. Ці відносини опосередковуються вихідними грошовими потоками.

Після відшкодування витрат, виплати заробітної плати, розрахунків з бюджетом, цільовими фондами і банками визначаються фінансові результати — прибуток чи збиток. Прибуток — це перевищення валових доходів над валовими витратами. Збиток — це перевищення валових витрат над валовими доходами. Отриманий прибуток підлягає подальшому розподілу і використанню. Сума прибутку після сплати податку на прибуток характеризує чистий прибуток підприємства. Частина чистого прибутку може направлятись у централізовані корпоративні фонди, якщо підприємство входить до певного корпоративного об’єднання (внутрішньокорпоративні грошові потоки). Певна частина чистого прибутку може бути спрямована на попов­нення статутного фонду — капіталізація прибутку (внутрішні грошові потоки).

З чистого прибутку формуються фонди і резерви підприємств, за рахунок яких здійснюються певні витрати. Тимчасово вільна частина чистого прибутку може бути розміщена на фінансовому ринку через фондову біржу чи фінансових посередників або на основі прямих зв’язків з емітентами.

179. Сутність та особливості функціонування корпоративних фінансів.

Вивчаючи корпоративні фінанси, слід виділити вихідну категорію, що розкриває сутність абстрактних фінансових відносин у даній сфері. Такою категорією є акція — фінансова клітинка акціонерного товариства. Акціонерне товариство є формою підприємництва, капітал якого спочатку формується за рахунок продажу акцій. Купивши акцію, фізична або юридична особа стає власником акціонерного товариства відповідно до суми її номіналу. Основною метою корпорації є збільшення ринкової вартості акції в інтересах її власника.

На базі акції формується акціонерний капітал корпорацій.

Корпоративна (акціонерна) форма господарювання забезпечує акумуляцію і залучення в господарський обіг вільного фінансового капіталу, централізацію індивідуальних капіталів і утворення великого акціонерного капіталу, децентралізоване переливання інвестиційних і кредитних ресурсів у сфери найефективнішого їх використання, умови для довгострокових перспективних інвестицій, оскільки структура управління корпорацією дозволяє узгоджувати різні інтереси і забезпечувати раціональне співвідношення між використанням прибутку на споживання і нагромадження, дає змогу фізичним та юридичним особам отримувати додаткові прибутки від володіння корпоративними цінними паперами. У країнах з розвиненою ринковою економікою корпорації займають перше місце серед інших типів підприємств за обсягом активів, реалізації і прибутку. Наприклад, у США корпораціями здійснюється 80 % усіх

продаж і вони отримують 90 % загального прибутку. Корпоративні фінанси порівняно з фінансами підприємств інших організаційно-правових форм мають складнішу внутрішню систему функціонування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]