Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готель Рів’єра”.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
3.9 Mб
Скачать

8. Характеристика інноваційної діяльності готелю „Рів’єра”

8.1 Охарактеризувати зміст управління інноваційними процесами в готелі „Рів’єра”, визначити основні напрями впровадження інновацій в готелі „Рів’єра”

Готельний бізнес, як і будь яка сфера діяльності, яка націлена на отримання прибутку від обслуговування своїх клієнтів повинна їх постійно чимось приємно „здивовувати”: новими товарами, послугами тощо. Саме в туризмі інновації є самою „потужньою” зброєю, оскільки клієнти радше куплять послугу чи товар у того „виробника”, хто запропонує щось новеньке, такого що немає у інших, або воно істотно відрізняється від продукції різних конкурентів у „кращий бік”.

Так само і готель „Рів’єра” не стоїть осторонь від інновацій і постійно придумує щось новеньке, або поліпшує існуюче.

Інноваціями, які впроваджуються в готелі, керує спеціально створена для цього група. Дана група складається з керівника готелю, керівників відділів (які потрібні, наприклад планово-економічний відділ), якщо потрібно, то з представниками і спеціалістами посередників (якщо такі задіяні у планах впровадження інновацій, наприклад, розробка якогось кардинально нового туру з проживанням у готелі „Рів’єра” тощо), можливо представників конструкторських бюро, якщо заплановані якісь істотні зміни в фасаді будівлі або всередині готелю (наприклад реставрація готелю тощо) та інших можливих людей (різноманітних спеціалістів, аналітиків тощо).

Управління проектом або програмою є складним завданням. Робоча група, створена для реалізації проекту, вирішує нові завдання, що відрізняються від завдань, що вирішуються існуючими функціональними підрозділами готелю.

Між робочою групою і всім готелем існує стійкий зв'язок, оскільки реалізація проекту повинна здійснюватися в співпраці з існуючими підрозділами і результат має бути інтегрований в наявну готельну структуру. Для управління інноваційними проектами керівник дотримується наступних принципів управління інноваційними проектами:

- принцип селективного вибіркового управління, полягає у виборі пріоритетних напрямів;

- принцип цільової орієнтації проектів на забезпечення кінцевої мети. Передбачає встановлення взаємозв'язків між потребами в створенні інновації і можливостями їх реалізації, при цьому кінцева мета конкретних проектів орієнтується на потребі, а проміжні цілі на кінцеву мету цих проектів;

- принцип повноти циклу управління проекту;

- принцип етапності інноваційних процесів і процесів управління проектами;

- принцип ієрархічності організації інноваційних процесів (всі рівні діяльності узгоджуються один з одним);

- принцип багатоваріантності при виборі управлінських рішень;

- принцип системності (розробляється сукупність заходів, необходіних для організації проекту - організаційних, адміністративних і інших);

- принцип забезпеченості або збалансованості (усі заходи мають бути забезпечені необхідними ресурсами).

У результаті, для управління інноваційними проектами керівник готелю дотримується ряду необхідних принципів. А саме, принципу вибору пріоритетних напрямів, націлювання проекту на досягнення кінцевих результатів, дотримується системності і ієрархічності організації інноваційних процесів і так далі.

Для досягнення міцніших зв'язків із споживачем готель „Рів’єра” застосує один з трьох підходів (інноваційних напрямків):

1. Перший передбачає перш за все введення в стосунки із клієнтом додаткових фінансових вигод. Хоча дані програми заохочення клієнтів і інші фінансові стимул-реакції створюють додаткові переваги, вони можуть бути легко скопійовані конкурентами і, таким чином, не створять диференціації пропозицій саме цьому готелю.

2. Другий підхід полягає в тому, щоб ввести поряд з фінансовими додаткові соціальні пільги. При цьому персонал готелю працює над тим, щоб укріпити соціальні зв'язки із клієнтами шляхом вивчення потреб і бажань кожного з них, а потім індивідуалізувати і персоніфікувати свої товари і послуги. Так вони перетворюють споживачів на клієнтів.

Третій підхід до створення міцних взаємин із клієнтами — це підключення поряд з фінансовими і соціальними пільгами структурних зв'язків. Наприклад, авіалінії пропонують спеціальні системи резервування маршрутів для готелю. Клієнти, що часто звертаються в готель, мають спеціальні телефонні лінії, якими вони можуть скористатися.

До основних видів готельних інновацій „Рів’єри” можна віднести інновації послуг (продукції); технологічних процесів; персоналу; управлінської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]