Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готель Рів’єра”.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
3.9 Mб
Скачать

5.3 Охарактеризувати організацію складської логістики

Логістика складування (зберігання і складська обробка товарів, матеріалів)

Переміщення матеріальних потоків неможливе без концентрації у визначених місцях необхідної кількості запасів (матеріально-технічних ресурсів, готової продукції, товарів тощо), для збереження яких використовуються різноманітні склади. Організація процесу зберігання запасів необхідна насамперед тому, що цикли виробництва і споживання рідко збігаються у часі.

В готелі „Рів’єра” існує один склад (для непродовольчих товарів), продовольчі товари (зберігаються в спеціальних приміщеннях біля кухні, якими завідують працівники ресторану). Склад готелю „Рів’єра” – це технічна споруда, яка складається із взаємопов’язаних елементів, що має певну структуру та виконує ряд функцій (складування, розміщення і зберігання матеріальних цінностей) з перетворення матеріальних потоків, а також накопичення, переробки та розподілу товарів, матеріалів між службами готелю.

Характеристика складу наявного в готелі „Рів’єра”:

1. За розмірами: невеликий (загальна площа в декілька сотень кв. м);

2. За конструктивною ознакою: закриті (розміщені в окремих приміщеннях);

3. За характером діяльності: матеріальний (постачальницький);

4. За формою власності: колективного користування;

5. За призначенням вантажів: склад продукції виробничо-технічного призначення;

6. За ступенем автоматизації: комплексно-механізований;

7. За можливістю доставки та вивозу вантажу: глибинний;

8. За видом та характером матеріальних цінностей, що зберігаються на складі: спеціалізований (тільки для непродовольчих товарів);

Склад готелю „Рів’єра” обробляє три види матеріальних потоків: вхідний, вихідний та внутрішній.

Наявність вхідного потоку означає необхідність розвантаження транспорту, перевірки кількості та якості вантажу, що перебуває. Вихідний потік зумовлює необхідність навантаження транспорту, внутрішній потік пов'язаний з необхідністю переміщення вантажу всередині готелю („роздача” непродовольчих товарів і матеріалів іншим службам готелю). Перетворення матеріальних потоків проводиться шляхом розформування одних вантажних одиниць (наприклад, партій) та формування інших. Це означає необхідність розпакування, комплектації нових вантажних одиниць, їх пакування та перетарування.

Складська логістика охоплює всі основні функціональні сфери, що пов'язані з організацією руху матеріальних потоків на мікрорівні в готелі. Тому логістичний процес на складі є набагато ширшим, ніж просто технологічний процес переробки вантажів.

Раціональне здійснення логістичного процесу на складі є запорукою його рентабельності.

Іноді резерви раціональної організації логістичного процесу (навіть і незначні), полягають у простих речах: розчистці загромаджених проходів, покращенні системи освітлення, наукової організації робочого місця.

Складське обладнання готелю складається з таких основних компонентів:

  • допоміжні пристрої для навантаження-розвантаження;

  • внутрішньоскладські засоби для транспортування;

  • полиці, стелажі, ящики та ін.

Збутова політика готелю „Рів’єра” (канали розповсюдження)

В готелі „Рів’єра” використовуються два методи збуту готельних послуг:

– прямий метод передбачає встановлення безпосередніх зв'язків між продавцем і покупцем, тобто покупець купує послугу безпосередньо на місці;

– непрямий метод передбачає використання торгово-посередницької ланки.

Переважаючим методом в готелі є прямий метод збуту, оскільки переважна більшість клієнтів готелю це ділові люди і вони заздалегідь бронюють номера і надають перевагу співпраці з готелем напряму, а не через тур фірми-посередники. Але все ж таки присутній і непрямий метод, це використання готелю у різних програмах турфірм (здебільшого це програми, повязані з діловим туризмом, наприклад відвідання конференцій, або виставок, зрідка турпоїздках).

Готель „Рів’єра” використовує як внутрішні так і зовнішні канали збуту своїх послуг.

Зовнішні канали продажів готелю – це зарубіжні туристичні оператори, що прийняли на себе згідно договору зобов'язання продавати в своїй країні послуги готелю „Рів’єра”. Даний готель вдається до цього посередницького апарату, оскільки створення власних агентств за кордоном пов'язане з великими витратами, а також з державною політикою кожної країни. Готель використовує зарубіжні туристичні організації, що мають хороші позиції на місцевому туристському ринку, такі як: „4VIP” TRAVEL CLUB, „Light Travel”, 1-ое Московское Турбюро, „Sevgun travel agency” та інші.

Внутрішні канали продажів готелю – це система філіалів, відділень, представництв і посередницьких організацій в Україні, наприклад туристичні фірми: „Феєрія”, „Сам”, „Rainbow tours”, „Туристичный Лидер” та інші.

Взаємостосунки готелю „Рів’єра” з посередниками оформлюються і закріплюються договором. Посередники завдяки своїм контактам, досвіду і спеціалізації дозволяють забезпечити широку доступність послуг і доведення їх до кінцевого споживача.

Використання посередників, тобто формування каналів продажів, вигідне перш за все для готелю „Рів’єра” тим, що забезпечує широку доступність товару при русі його безпосередньо до ринку збуту і досягається більш широкий обсяг ринку і споживачів, ніж при роботі напряму.

Чинники, які беруться до уваги готелем „Рів’єра” перед підписанням договору з турфірмою:

• наявність певної території, групи підприємств;

• соціально-економічні і інші критерії груп потенційних туристів;

• різновид технології і методів продажу;

• вид взаєморозрахунків;

• досвід роботи і імідж у сфері туризму;

Крім цього, перед підписанням договору турфірма повинна пред’явити такі документи:

- ліцензію на право здійснення туристичної діяльності;

- свідоцтво про державну реєстрацію;

- свідоцтво про сплату ПДВ чи єдиного податку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]