Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові шпори на 1дек.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
583.68 Кб
Скачать

1.Методи дослідження економічної теорії.

Методи економічного аналізу – це сукупність засобів та прийомів пізнання суті процесів і явищ на рівні певної одиниці, тобто суб’єкта економічної діяльності.

Методи дослідження економічної теорії:

1)наукова абстракція – це уявне мислення, тобто виділення найсуттєвіших основних ознак, зв’язків, які характеризують клас предметів і явищ.

2)Індукція – це метод на підставі знання про окремий суб’єкт робиться узагальнення про решту подібних суб’єктів або загалом про явище.

3)Дедукція – це метод, який допомагає окремі положення логічно виявити із загальних положень.

4)Порівняльний аналіз - передбачає розчленування предмета (явища чи процесу) на складові частини, окремі сторони. Наприклад, система виробничих відносин розчленовується на відносини в окремих сферах суспільного відтворення, а у системі продуктивних сил виділяються їх окремі елементи, які підлягають самостійному розгляду. Так відбувається обгрунтування окремих економічних категорій.

5)Синтез - означає поєднання розрізнених раніше частин і сторін у цілісність з урахуванням взаємозв'язків між ними. Синтез дозволяє комплексно дослідити сутність явищ і процесі.

6)Аналогія - подібність, схожість у цілому відмінних предметів, явищ за певними властивостями, ознаками або відношеннями.

7)Статистичний метод (індексний).

8)Графічний метод.

9)Метод моделювання - це метод дослідження явищ і процесів, що ґрунтується на заміні конкретного об'єкта досліджень (оригіналу) іншим, подібним до нього (моделлю).

2. Крива виробничих можливостей. Альтернативна вартість. (оет)

Перед кожним економічним агентом стоять питання: що, як, для кого виробляти (або споживати). Мікроекономіка вирішує ці задачі за допомогою моделі кривої виробничих можливостей (КПВ).КПВ дає уявлення про чотири поняття:

1) про обмеженість (рідкість) ресурсів;2) про ефективність економіки;3) про економічне вибір;4) про альтернативні витрати.

На осях координат відкладені значення прямих і непрямих благ. Будь-яка точка на КПВ називається ефективною: вона являє комбінацію благ, при якій неможливо збільшити виробництво одного блага відповідного без скорочення виробництва іншого.

Будь-яка точка, що знаходиться всередині КПВ (у нашому випадку точка U), не є ефективною, оскільки в даному випадку збільшення одного блага може відбуватися при збільшенні іншого (виробничі економічної потужності системи не завантажені).

Навпаки, будь-яка точка (наприклад W), що знаходиться поза КПВ, є недосяжною, тому що ця економічна система не має достатніх потужностями.

Альтернат́ивна вáртість — теоретичний показник, який вказує, на скільки одиниць треба зменшити виробництво одного товару, щоб за рахунок вилучених факторів виробити одиницю іншого товару. Розрізняють постійну та зростаючу альтернативну вартість. Постійна альтернативна вартість означає, що фактори виробництва є досконалими замінниками, їх використовують в однакових фіксованих пропорціях, щоб виробляти обидва товари. І наприклад подвоєння всіх затрат факторів збільшує обсяг виробництва удвічі. Зростаюча альтернативна вартість — можливість за рахунок вилучених факторів від зменшення виробництва одного товару виробити значно більше іншого товару. Альтернативна вартість завжди існує там, де є вибір. Коли ми обираємо, ми приймаємо один варіант і при цьому відмовляємося від іншого. Отже, альтернативною вартістю обраного варіанту буде вартість варіанту,від якого ми відмовились

3. Економічні потреби,їх властивості, класифікація, характерні риси. Потреба – це необхідність, яку відчуває людина у певних благах, бажання володіти ними; це відчуття недостачі чогось. Існує закон всезростаючих людських потреб.У економічній історії розвитку людської цивілізації існують беззаперечні приклади того, що потреби мотивують людину до діяльності.

В політичній економії існують різні підходи до класифікації економічних потреб:1) теорія потреб М. Туган-Барановського;2) ієрархія потреб за А. Маслоу:2.1. фізіологічні потреби,2.2. статеві потреби та почуття спадковості,2.3. симптоматичні інстинкти,2.4. альтруїстичні,2.5. потреби, які не ґрунтуються на практичних потребах.А Маслоу основні типи потреб розташував так:

фізіологічні потреби,потреби безпеки,потреби соціальних контактів,потреби поваги,потреба самоствердження.

Основною властивістю матеріальних потреб є те, що в кінцевому підсумку вони не можуть бути задоволені повністю. Причина – обмеження економічних ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]