Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові шпори на 1дек.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
583.68 Кб
Скачать

4. Ефективність ви-ва, та форми її появу.

Ефективність – це співвідношення к-сті виробленої прод.до кількості економічних ресурсів, зайнятих в процесі ви-ва. Для досягнення ефективності повинні бути дотримані вимоги повної зайнятості і повного обсягу ви-ва. Ефективність означає, що ви-во здійсн.з мінім.витр. повна зайнятість – це використання усіх наявних для ви-ва ресурсів. Коли задіяні всі ресурси і усі робочі забезпечені роботою. Повний обсяг ви-ва досягається при наявності двох видів ефективності: розподільчої та виробничої. Виробнича ефект.передбачає максимальну віддачу від залучених коштів і як забезпечується сучасною технологією. Розподільча ефективність означає, що ресурси спрямовують на ви-ва тих товарів і в такому співвідношенні, які більш відповідають потребам сус-ва.

7. Поняття економічної системи. Основні види і структура економічних систем

Економі́чна систе́ма — сукупність усіх видів економічної діяльності людей у процесі їх взаємодії, спрямованої на : виробництво, обмін, розподіл споживання товарів і послуг, на регулювання економічної діяльності. Економічна система — це спосіб організації національної економіки. Традиційна системаЦей тип економічної системи базується на відсталій технології, широкому поширенні ручної праці, багатоукладності економіки.Багатоукладність економіки означає існування при даній економічній системі різних форм господарювання. Зберігаються в ряді країн натурально-громадські форми, засновані на громадському господарюванні і натуральних формах розподілу створеного продукту. Величезне значення має дрібне виробництво. Воно засноване на приватній власності на виробничих ресурсах і особистій праці їх власника.Адміністративно-командна система (централізовано-планова)Характерними рисами АКС є суспільна (а в реальності державна) власність практично на всі економічні ресурси, монополізація і бюрократизація економіки в специфічних формах, централізоване економічне планування як основа господарського механізму.

Він передбачає, по-перше, безпосереднє управління всіма підприємствами з єдиного центру вищих ешелонів державної влади, що зводить на нівець самостійність господарських суб'єктів. По-друге, держава повністю контролює виробництво і розподіл продукції, внаслідок чого виключаються вільні ринкові взаємозв'язки між окремими господарствами. По-третє, державний апарат керує господарською діяльністю з допомогою, переважно, адміністративно-командних методів, що підриває матеріальну зацікавленість в результатах праці.Ринкова системаРинок - складна економічна система суспільних взаємовідносин в сфері економічного відтворювання. Він зумовлений декількома принципами, які обумовлюють його суть і відрізняють від інших економічних систем. Ці принципи засновуються на свободі людини, її підприємницьких талантах і на справедливому ставленні до них держави. Дійсно, даних принципів мало - їх можна полічити на пальцях однієї руки, однак їх важливість для самого поняття ринкової економіки важко переоцінити. Причому ці основи, а саме: свобода індивіда і чесне змагання - дуже тісно пов'язані з поняттям правової держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]