Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова пронумерована.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
344.58 Кб
Скачать

Розділ 1.

Загальна характеристика обєкту дослідження

1.1 Загальна характеристика колективного підприємства Самбірської райспоживспілки ” Хлібозавод. Загальні положення.

Хлібозавод є колективне підприємство Самбірської райспоживспілки є юридичною особою, керується в своїй діяльності Законами України ''Про споживчу кооперацію'', ''Про підприємства в Україні'', іншими законодавчими актами України, нормативними актами Укоопспілки, рішенням з’їздів (конференцій) споживчої кооперації України, області, району, зборів Ради Укоопспілки, облспоживспілки, райспоживспілки , цим Статутом має відокремлене майно, самостійний баланс, свій фірмовий бланк, печатку з найменуванням, штамп, діє на принципах господарського розрахунку, може від свого імені укладати договори, набувати майнові і особисті немайнові права та обов’язки, бути позивачем і відповідачем в судових органах.

Основні завдання підприємства

Основним завданням підприємства є : виробництво товарів народного споживання; організація своєчасного і безперебійного забезпечення товарами області, що виділяються як централізовано, так і одержаних в порядок оптової торгівлі із децентралізованих джерел ; забезпечення, накопичення, розміщення, перетворення виробничого асортименту товарів в торговий, надання практичної допомоги робітникам ланки в формуванні асортименту; реалізація товаро просування, скорочення проміжних ланок, підвищення ефективності використання транспортних засобів системи; соціальний розвиток колективу, створення сприятливих умов побуту та відпочинку, проведення заходів по охороні навколишнього середовища; керування товарними ресурсами, організація постачання гуртово-товарним базам, склад магазинам,

торговим виробництвам; здійснення контролю за станом товарів на торгових базах; складання спільного з товарними базами, склад магазинами ,схем шляхів товаро просування товарів і впровадження нових форм і методів продажу товарів.

Відповідно до покладених завдань підприємство забезпечує: торгівлю товарами народного споживання згідно з включеними договорами; виробляє товари народного споживання; здійснення посередницької, закупівельної та торгової діяльності, а також зовнішньоекономічної діяльності, проведення експортно-імпортних операцій і всі інші види діяльності, що відповідають статутним завданням підприємства і не заборонені законодавством України; надання послуг громадського харчування населенню: школам, дитячим садочкам.

Прибуток, що залишається на підприємстві після сплати податків та інших обов’язкових платежів за наслідками роботи за рік, направляється на потреби і соціальний розвиток підприємства та засновнику за нормами, що встановлюються зборами кооперації або за її дорученням правління обласної спілки споживчих товариств.

Майно підприємства складається з основних фондів, оборотних коштів, а також цінностей, вартість яких відображається на самостійному балансу підприємства.

Джерела формування майна підприємства

Грошові і матеріальні внески замовника; грошові кошти та матеріальні цінності райспоживспілки, передані підприємству в оперативне управління, доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності; доходи від цінних паперів; кредитів банків та інших кредиторів; придбання майна іншого підприємства, організації; безплатні або благодійні внески, пожертвування організацій підприємства і громадян; інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

Права підприємства

Здійснювати свою діяльність на засадах повного господарського розрахунку, мати самостійний баланс, розрахунковий спеціальні рахунки в установах банку, печатку; створювати відповідні фонди, необхідні для його діяльності та соціального розвитку колективу в установленому порядку; реалізувати самостійну частину виробленої продукції в розмірах, погоджених з правлінням обласної спілки споживчих товариств; самостійно визначити структурні підрозділи і штатний розклад; планувати свою діяльність і визначити перспективні плани розвитку; давати банківським і іншим організаціям на договірній основі свої вільні кошти встановлювати плату за їх використання; здійснювати зовнішньоекономічну діяльність та інші види, не заборонені чинним законодавством України; самостійно встановлювати для своїх робітників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги.

Орган управління підприємства

Вищим органом управління підприємства є правління райспоживспілки, компетенція якої визначається Статутом підприємства. Її засновник здійснює управління підприємством через Раду та правління підприємством. Управління підприємством здійснюють відповідно до Статуту на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і принципів самоврядування трудового колективу. Правління приймає рішення про створення, реорганізацію та ліквідацію підприємства в установленому Законом порядку; затверджує статут підприємства, вносить до нього зміни і доповнення; розглядає і затверджує квартальні та річний баланс і звіти; визначає основні напрямки підприємства; затверджує схему посадових окладів.

Порядок призначення директора і його повноваження

Керівництво підприємством здійснює директор, який призначається на посаду правлінням райспоживспілки, з ним укладається контракт, в якому визначаються права, строки найму, обов’язки і його відповідальність перед правлінням райспоживспілки, умови його матеріального забезпечення і звільнення з посади з урахуванням гарантії, передбачених контрактом та законодавством України. Директор підприємства забезпечує виконання рішень Ради та правління райспоживспілки, самостійно вирішує всі питання діяльності підприємства , за винятком віднесених цим Статутом до компетенції інших органів управління підприємством. Директор підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси на всіх підприємствах і в організаціях, укладає договір, в тому числі трудові, видає доручення, одкриває в банках розрахункові і інші рахунки, користується правом розпорядження коштів, затверджує штатний розклад, видає накази і дає вказівки, обов’язкові для всіх працівників підприємства, несе повну відповідальність за діяльність підприємства, забезпечення збереження товарно матеріальних цінностей, грошових коштів та іншого майна підприємства, забезпечує безпечні умови праці, санітарно-гігієнічні норми і вимоги по захисту здоров’я працівників підприємства, населення і споживачів продукції.

Рівні управління

Генеральний директор, йому підпорядковуються: заступник генерального директора підприємства, комерційний директор і управління інформаційними технологіями, бухгалтерія.

Комерційний директор, йому підпорядковуються комерційний відділ, відділ цін, відділ випуску, відділ забезпечення маркитів, відділ експедиції.

Бухгалтерія підпорядковується головному бухгалтеру.

Заступник генерального директора підприємства підпорядковуються відділ експедиції, склади.

1.2 Організаційна структура колективнго підприємства ”Хлібозавод”

Організаційна структура управління суб’єктом господарювання – це форма системи управління, яка визначає склад , взаємодію та підпорядкованість елементів.

Хлібозавод має лінійну структуру управління тобто між елементами існують одно канальні взаємодії.

Організаційна структура “Хлібозавод” повинна забезпечувати якісне надання послуг і повне виконання технології. В одних випадках певні функції в рамках технології виконує один спеціаліст, в інший підрозділ. Організаційна структура “Хлібозавод” складається з таких відділів. (рис.1.2.1.)

Рис.1.2.1 Лінійна структура колективного підприємства “ Хлібозавод”

Директор – здійснює керівництво діяльністю підприємства, несе персональну відповідальність за виконання покладених на підприємство завдань, раціональне і ефективне використання коштів місцевої частини Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, за надане у його розпоряджень майно, видає у межах своєї компенсації накази, організовує і контролює їх виконання, вносить на розгляд: ”Радивилівмолоко” пропозиції щодо прийому на роботу і звільнення, заохочення і надання стягнень на працівників підприємства , діє від імені “Радивилівмолоко” , представляє його у державних органах.

Комерційний директор – здійснює закупки товарів, реалізація товарних залишків, вивчення кон’юнктури ринку , працює з постачальниками та покупцями.

Відділ цін – займається формуванням оптово відпускних , роздрібних цін, слідкує за дотриманням державної дисципліни цін відповідно до Закону України «про ціноутворення».

Відділ випуски – випускає видаткові накладні на внутрішнє приміщення і на повернення.

Управління І Т – забезпечує цілісність бази даних, обслуговує мережу маркитів.

Інформаційне забезпечення маркетингів займається аналізом, випискою товарно-матеріальних цінностей, які виконують безпосередньо для маркетів, аналізують товарні запаси і товарооборотність в днях.

Бухгалтерія – проводить всі розрахункові і облікові операції. Вкінці кожного місяця працівники пишуть звіт про роботу і складають баланс.

Баланс ТзОВ “Радивилівмолоко” на 01 січня 2009р. подані відповідно в додатку.

Аналіз цих додатків

Якщо провести короткий аналіз балансу то можна побачити що в порівнянні з початком року на кінець зменшились витрати на необоротні активи, а на оборотні активи – зросли. У необоротних активах ми бачимо, що витрати на незавершене будівництво і знос зросли, а на довгострокові фінансові інвестиції – зменшились. Оборотні активи: дебіторська заборгованість за розрахунками і запасами в порівнянні з початком року на кінець зменшилась, дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги і грошові кошти та їх еквіваленти в порівнянні з початком звітного періоду на кінець значно зросли.

Власний капітал, кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги і інші поточні зобов’язання в порівнянні з початком року на кінець року зросли. Довгострокові зобов’язання і короткострокові кредити банків – зменшились.

Судячи з проведеного аналізу можна сказати що, Радивилівмолоко в середньому, рівномірно роз приділяє виділені на свою діяльність кошти , більше уваги приділяє оплаті праці працівникам свого підприємства та наданні послуги, проте, заборгованості все таки про слідковуються.

В практичному розрізі можна виділити такі основні функції управління:

- чітке розуміння та реалізація стратегічних і тактичних цілей своєї установи;

- аналіз ситуації на ринку і прийняття необхідних попереджуючих заходів;

- аналіз кадрового потенціалу і планування його розвитку з урахувань перспектив;

- оцінка і сприйняття адаптації працівників до нововведень.

В “Радивилівмолоко” до останнього часу функції управління були розподілені між відділами. Щоб ефективно керувати, необхідно знати механізм функціонування процесу, що вивчається, всю систему факторів, що впливають на його зміну, а також засобів впливу на ці фактори, Тобто можна говорити про певний механізм функціонування системи управління персоналом і про використання різноманітних інструментів впливу на робітника, тобто про певну технологію роботи з кадрами.

В даному підприємстві використовуються посередницькі технології для взаємодії між керівниками структурних підрозділів з питань раціонального проведення асортиментної політики.

Розділ 2

Опис існуючої ІС об’єкта управління

Основою всієї роботи АІС на підприємстві є характеристика технічного і програмного забезпечення. Головною ланкою серед усіх технічних засобів є комп’ютер . Також до технічних засобів належать : технічне забезпечення збирання, реєстрація, передавання, оброблення і розмноження інформації.

Інформаційну систему утворюють: інформація, взаємозв’язана сукупність засобів і методів її обробки та персонал, який реалізовує інформаційний процес.

Складовими інформаційної системи підприємства являються:

  • Технічне забезпечення – сукупність взаємопов’язаних технічних засобів , які служать для автоматизованого збирання, накопичення, обробки, передавання, обміну та відображення інформації, необхідної для управління господарською діяльністю підприємства.

Технічне забезпечення сучасних – багатомашинний комплекс різних видів техніки (обладнання, устаткування, пристроїв), основними компонентами якого є : засоби обчислювальної техніки , офісне обладнання (копіювальна техніка), комунікаційне обладнання.

Сучасні ПК здатні працювати зі звуком, відтворювати відеосигнали, працювати в комп’ютерних мережах.

Склад і кількість технічні засоби які використовують на підприємстві визначаються обсягами та інтенсивністю потоків інформації та технологією реалізації управлінських функцій. Підприємство використовує 4 ПОЕМ, процесор – Intel ,обсяг оперативної пам’яті - 128 МгБ, застосовується операційна система Windows 98.

ПОЕМ підприємства об’єднані в локальну мережу шинної типології, яка функціонує в рамках підприємства і забезпечує: обмін інформації між спеціалістами, колективне використання інформації і покращує її обмін.

АРМ – це професійно орієнтований комплекс технічних інформаційних та програмних засобів , призначений для автоматизації функцій, виконуваних на робочому місці, спеціалістом.

  • Інформаційне забезпечення призначене для підвищення якості управління господарською діяльністю на основі здобуття вірогідних та своєчасних даних необхідних для прийняття управлінських рішень .

Воно включає масиви інформації, що використовується для розв’язування задач, склад інформації, структуру інформації та закономірності її перетворення, тобто правила формування документів, характеристики руху інформації(маршрути руху інформації, часові характеристики), характеристики якості інформації( значущості, повноти, своєчасності).

Інформаційне забезпечення поділяється на поза машине і внутрімашинне.

У поза машинній сфері вхідною інформацією являються:

  • Табеля, які використовують при нарахуванні зарплати та виплаті соціальних допомог населенню;

  • Документи , необхідні для реєстрації людини, що хоче стати на облік по працевлаштуванню. Такими документами являються: трудова книжка, індифікаційний код, паспорт, військовий квиток (при необхідності), якщо наявний диплом про освіту , медична картка.

  • Заявки підприємств про потреби в робочих ресурсах потрібної їм кваліфікації.

Вся інформація (інформаційна база(І Б)) разом із засобами її введення складає внутрімашинне інформаційне забезпечення. До внутрімашинної належить та частина І Б, яка фіксується на машинних носіях. Вона являється сукупністю взаємопов’язаних масивів інформації що становлять інформаційний фонд (ІФ). ІФ проводить інформаційно-довідкове обслуговування персоналу, тобто задоволення всіх видів інформаційних потреб.[1]

До складу ІФ підприємства входять такі файли : оперативні: зведена база даних, (містить списки людей які знаходяться на даному підприємстві. Вона включає: прізвища імена та по батькові представників, їхні індифікаційні дані (вік, стать, освіта і т. д), їх кількість, та графік щомісячної реєстрації), а також база даних, яка містить інформацію про: підприємство яке надає роботу, його місце розташування, кількість, тип та вид посада і робіт які є наданому підприємстві, розмір заробітної плати, стаж робітника та диплом. Вся оперативна інформація оновлюється в міру здійснення господарських операцій, накопичується в певний період, після закінчення якого підлягає обробці та реалізації , а потім стирається або зноситься в архів; вихідні: формуються в процесі вирішення задач ( повідомлення про поступленні товари та звіти про їх реалізацію); архів (накопичення і зберігання інформації попередніх періодів).

Поняття інформаційної технології пов’язане з технічним і програмним забезпечення (П З).

У комп’ютері кожного спеціаліста присутні стандартні програми (MsWord, Excel,Paint,Power Point і т. д).

- Програмне забезпечення орієнтоване на спеціаліста. Взаємодія спеціаліста і програмного середовища удосконалює програмні засоби тим самим забезпечуючи зручність роботи.

АРМ бухгалтера складається з ЕОМ яка підтримується системою Windows 98, процессор Intel, а також в наявності є принтер. Вся вихідна документація оформляється текстовим редактором MsWord 98.

Спеціаліст збирає інформацію, вносить її в ЕОМ та здійснює її електронну обробку ,а також оформляє вихідні документи пов’язані з бухгалтерськими розрахунками.

Інформаційна система “ Хлібозавод ” базується на роботі бухгалтерської програми 1С: Бухгалтерія 7.7.

Бухгалтерський облік, реалізований в програмі 1С: Бухгалтерія 7.7 для України, відповідає прийнятій в даний час методології бухгалтерського і податкового обліку в Україні і забезпечує представлення інформації про організацію директорам, бухгалтерам, менеджерам і зовнішнім особам – податковим органом або інвесторам. Бухгалтерський облік ведеться тільки у гривнях, крім тих учасників, які згідно діючих методикам обліку повинні проводитись в валюті (взаєморозрахунки з іноземними контрагентами, облік засобів на валютних ринках).

Загальна характеристика програми (рис.2.1)

- план рахунків для України, містить типові настройки

аналітичного, валютного і кількісного обліку;

- довідник валют, для використання для ведення валютного

обліку;

- набір довідників для формування первинних документів і ведення списків об’єктів аналітичного обліку;

- набір перерахунків для організації аналітичного обліку з регламентованим набором значень;

- набір форм документів, призначених для вводу, зберігання і друк первинних документів і для автоматичного формування бухгалтерських проводок;

- набір констант, використовуваний для настройки загальних параметрів ведення обліку в конкретній організації;

  • список коректних проводок, який дозволяє відслідковувати правильність вводу бухгалтерських проводок і прискорити ввід кодів в документах і операціях;

- набір стандартних звітів, які дозволяють отримати дані бухгалтерського обліку в різних розрізах по різних рахунках, різним об’єктам аналітики;

- спеціалізовані звіти по конкретним розділам бухгалтерського обліку;

- набір регламентних звітів (податкових, бухгалтерських) і механізм їх оновлення в випадку зміни законодавства України;

- спеціальні режими обробки документів і операції, які виконують сервісні функції;

2.1 Структура програми

Програма дозволяє автоматизувати наступні ділянки бухгалтерського і податкового обліку:

  • облік послуг сторонніх організацій;

  • організувати облік по декількох фірмах;

  • облік операцій по розрахунковому рахунку;

  • облік операцій з іноземною валютою;

  • облік реалізації товарів, готової продукції, наданняпослуг;

  • облік роздрібних операцій;

  • облік об’єктів ОС, НМА, інших необоротних матеріальних актів;

  • облік МБП;

  • облік розрахунків по ПДВ;

  • розрахунки з підзвітними особами;

  • нарахування і виплата заробітної плати;

  • облік виробництва і готової продукції;

  • облік затрат і фінансових результатів.

В адміністративно – господарському секторі “Хлібозавод ” діяльність працівників сфери управління зараз орінтована на використання новітніх технологій. Організація і реалізація управлінських функцій вимагає радикальні зміни як самої технології управління, так і технічних засобів опрацювання інформації серед яких головне місце посідає порсональний комп’ютер .

Тенденція до посилення децентралізації управління тягне за собою розподілене опрацювання інформації з децентралізацією застосування засобів обчислювальної техніки й удосконалення організації безпосередніх робочих місць користувачів.

Бухгалтерія цьго сектора для ведення різних видач використовує програму 1С: Бухгалтерія . Ця програма не має макромови, однак в неї наявна вбудована обєктно-орієнтована мова програмування і розвинуте інтерактивне середовище , що дає змогу змінювати типові конфігурації для своїх потреб чи навіть повністю переписати їх.[1,3]

На особливу увагу заслуговує головне меню програми , оскільки за його допомогою звертаються до всіх можливостей, функцій і послуг програми. Структура головного меню традиційна, щоб вбрати один пункт головного меню, достатньо клацнути на ньому мишкою. Це меню містить такі пункти: файл, операції, документи, журнали, довідник, звіти, сервіс, вікна, допомога.

В пункті операції містяться журнали документів, журнали операцій, журнали проводок, довідники, константи, план рахунків, типові операції, коректні проводки.

Операції використовують для відображення даних про господарську діяльність у бухгалтерському обліку. Кожна операція може містити одне або декілька бухгалтерських проведень, їх можна вводити вручну або автоматично.

Застосування документів і журналів документів відкриває нові можливості порівняно з використанням типових операцій . Здавалося, що в типових операціях, використовуючи формули, можна створити досить складні конструкції, однак є можливості, цілком недосяжні для операцій. Документи, приклад, надають змогу роздрукувати бухгалтерський документ: накладну, платіжне доручення, прибутковий ордер, авансовий звіт тощо. Виписуючи накладну, програма перевіряє наявність товарів на складі, визначає, чи не зареєстрований цей товар для іншого клієнта. Підчас введення документа можна виконувати практично всі дії, оскільки вони проектується з використанням сучасної обєктно-орінтованої мови програмування. Введення документів можна починати безпосередньо з головного меню.

Для документів виділено окремий пункт головного меню Документ.

Для журналів призначений також окремий пункт головного меню, що містить список усіх доступних журналів (повний журнал, операцій та проведень). Повний журнал містить усі ведені документи, там зібрані всі документи з папок із зарплатні, складського обліку, банку, каси, основних засобів.

У програмах ІС є декілька панелей інструментів головне призначення яких швидкий доступ до часто вживаних команд програми.

За допомогою програма 1С: БУХГАЛТЕРІЯ розв’язується велика кількість задач обліку, зокрема:

  • “облік касових операцій” (обліковуються усі касові документи, за допомогою яких ведуть облік руху коштів у касі)[1,114];

  • “розрахунки з підзвітними особами” (визначається порядок заповнення довідників що містять інформацію про співробітників організації, одержання підзвітними особами готівки з каси і повернення її до каси. Ці дії забезпечує створення і заповнення Прибуткового касового ордера і Видаткового касового ордеру. Оскільки видачі і повернення готівки використовують ще й авансові звіти за якими звітуються підзвітні особи. Зведену інформацію про розрахунки з підзвітними особами можна отримати за допомогою стандартного звіту Обігово-сальдова відомість за рахунок)[1,119-120];

  • “облік основних засобів” (існує багато підходів до виділення задач обліку основних засобів (ООЗ): облік і контроль ООЗ за місцем їх знаходження та класифікаційними групами, облік і контроль за правильністю та своєчасністю відображення руху ОЗ, облік амортизації ОЗ ,облік витрат на ремонт та модернізацію, облік операційної та фінансової оренди ОЗ, облік і контроль нематеріальних активів)[1,163-164];

  • “ oблік матеріальних цінностей” (здача обліку матеріальних цінностей полягають в тому щоб забезпечити: правильне та своєчасне документування з придбання усіх операцій з придбанням сировини та матеріалів, одержання точних даних про виконання плану матеріально-технічного постачання, контроль за лімітом відпуску матеріалів на виробничі потреби, одержання точних відомостей про залишки запасів на складах. При машинній обробці інформації обліку матеріальних цінностей задачі розподілені на певні групи: облік та контроль за надходження матеріальних цінностей на склад, облік та контроль наявності та руху матеріальних цінностей на складах і в експлуатації, облік вибуття матеріальних цінностей, облік переоцінки виробничих запасів, відображення операцій з матеріальними цінностями).[1,194-195].

Розділ 3

Висновки та пропозиції

Протягом часу проходження практики я ознайомився з господарською діяльністю “Хлібозавод”. Матеріально-технічна база підприємства забезпечує безперебійну її діяльність, однак окремі ланки торгово-технічного процесу потребують перебудови у відповідності з вимогами часу.

Проведений аналіз процесу управління формуванням асортименту товарів підприємства здійснює самостійно, виходячи з реального попиту споживачів і в межах повноважень, передбачених Статутом.

Організація господарських зв’язків з постачальниками відповідно до ринкових вимог потребує у “Хлібозавод” досвіду та використання нових підходів в маркетинговій діяльності. Ретельний вибір постачальників пов’язаних з вивченням споживчих характеристик товарів, цін, ритмічності поставок, надійності підприємства.

Організація проведення асортиментної політики у підприємстві сприяє кращому обслуговуванню покупців, створенню стійкого асортименту, підвищенню відповідальності “Радивилівмолоко” за постійну наявність в продажі необхідних споживачам товарів.

Для раціонального проведення асортиментної політики підприємстві необхідно вивчити і прогнозувати попит. Прогнозування і умови розвитку підприємству дасть змогу вчасно спрогнозувати інфляцію, безробіття, тенденцію до збільшення чи зменшення доходів, перспективи розвитку інвестицій у різні сфери. Орієнтуючись на певні прогнозовані умови, підприємства зможе більш ефективно здійснювати прогноз своєї діяльності .

Підтримує постійний контакт з потенційними споживачами, які дають їй включно важливу інформацію про зміни в товарній , ціновій і збутовій політиці, дозволяють пристосувати комерційну діяльність до умов зовнішнього середовища, які постійно змінюються.

Організація просування і стимулювання збуту товарів дозволяє з однієї сторони краще пристосуватися до змін зовнішніх умов функціонування, а з другої – справляти необхідний вплив на ці умови з допомогою багато чисельних каналів.

Аналіз динаміки обсягу асортиментної структури роздрібного товарообороту свідчить про те , що підприємства недостатньо використовує наявні матеріальні, трудові і фінансові ресурси з метою вирішення завдань, направлених на максимізацію прибутку і задоволення попиту споживачів у необхідних товарах.

Для підвищення ефективності управління формування асортименту товарів “Радивилівмолоко” потрібно:

  • Проводити цілеспрямовану асортиментну політику, яка допоможе підприємстві визначити конкурентноздатність її товарів на даному продовольчому ринку області, дозволить уникнути значних фінансових , підприємницьких і організаційно-комерційних ризиків. Для цього керівництву фірми потрібно формувати асортиментну політику так, щоб від кожного виду товару отримувати максимальний ефект як в грошовому виражені, так і в плані задоволення потреб своїх покупців;

  • Підтримувати постійний контакт з потенційними споживачами. З даною метою пропоную управлінському персоналу розробити і використати систему постійного спостереження за навколишнім середовищем і збереженням даних;

  • Розширити пошук джерел закупки сировини, створювати додаткові джерела для поповнення товарних ресурсів . З цією ціллю підприємстві слід здавати в оренду вільні площі складських приміщень, надавати юридичним та фізичним особам послуги консультаційного та транспортного характеру;

  • Активізувати проведення рекламної діяльності підприємства, націленої на інформацію потенційних покупців про якість і властивості товарів, місце торгівлі ними, що особливо стосується реалізації товарів за межами міста. Для підтримання даної пропозиції, пропоную ввести маркетолога, який би постійно організовував і підтримував нові аспекти рекламної діяльності, своєчасно розробляв і надсилав рекламні об’яви , повідомлення в місцеву пресу та телебачення;

  • Налагодити у підприємстві використання прогресивних форм і методів вивчення попиту. Проводити різноманітні форми виставок, купівельні конференції, тестування товарів, анкетування покупців з метою ознайомлення покупців з товарами-новинками підприємства, вияснення думки про них в потенційних покупців.

Отже, робота “Хлібозавод”, як і будь-якого іншого підприємства, залежить насамперед від технічного та програмного забезпечення тому його потрібно вдосконалювати і оновлювати водночас підвищуючи рівень та навики персоналу. Врахувавши вище згадані зауваження “ Хлібозавод” підвищить ефективність своєї діяльності і досягнете максимальних результатів.

Розділ 4.

Індивідуальне завдання на тему : 1С: БУХГАЛТЕРІЯ 7.7

Аналіз обліку праці і заробітної плати

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]