Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова пронумерована.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
344.58 Кб
Скачать

4.4. Економіко-математична модель розрахунків

Застосування ЕОМ для автоматизації обліку праці і з\п вимагає створення економіко-математичної моделі розрахунків, яка складається з формул..

  • Розрахунок прямої індивідуальноі відрядної оплати праці

Snij=P*nij.

де Snij- сума відрядного заробітку за виконанні роботи по і-й операції для j-го робітника ; Р- розцінка на і-ту операцію; nij- обсяг виконаних робіт, виконаних j-робітником.

- Розрахунок бригадної відрядної оплати праці

Бригадна форма використовується у тих випадках коли для виконання робіт , надання послуг необхідні спільні зусилля робітників,

tб,н= ∑ tн,і

- Визначення норм виробітку

Для визначення виконання норм виробітку нормованний час підсумовується по всіх нарядах та листах на доплату по кожному табельному номеру.

Відсоток виконання норм виробітку нормований час підсумовується по всіх нарядах та листах на доплату по кожному табельному номеру.

Відсоток виконання норм виробітку робітником (П в. н. в.) визначається за формулою

П в.н.в.j= t nj*100\t фj.

де t фj – час, фактично відпрацьований J –м робітником за розрахунковий період;

- Розрахунок суми авансу

При автоматизації ведення обліку праці і з\п розрізняються два методи нарахування і виплати авансу : плановий і на основі фактичного заробітку.

Плановий аванс доцільно зберігати в довідковій інформації у вигляді готової суми або нараховувати програмним способом на основі суми окладу чи тарфної ставки.

При нарахуванні авансу на основі фактичного заробітку відшуковується сума розрахункових попередньо нарядів і обчислюється сума авансу(Saj):

Saj = (Zj*a)/100,

де Zj- заробіток j-го робітника за нарядами за першу половину місяця ; а розмір авансу у відсотках до відрядного заробітку.

- Розрахунок оплати за роботу в понад нормований час

За відрядною системою оплати праці за роботу в понад-нормований час виплачується доплата в розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, за відпрацьовані понаднормові години.[1,251-252]

  • Розрахунок доплат праці за керівництво бригадою

Надбавки за керівництво бригадою нараховується у вигляді відсотка до тарифної ставки. Розрахунок здійснбється за формулою

Sдоп. в. j = (Тnj*tфj*П в.j)/100,

де Sдоп. в. j – сума надбавки за керівництво бригадою j- му робітнику; Тnj – годинна тарифна ставка j- го робітника;

tфj- фактично відпрацьований час j- м робітником; П в.j – відсоток доплати j- му робітнику. [1, 253]

  • Розрахунок відпускних

Державні гарантії права на відпустки, умови, тривалість та порядок надання відпусток працівниками для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я , а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб, інтересів, всебічного розвитку особи закладені в Законі України “Про відпустки”№504/96-РВ від 15,11,1996 р.

Враховуючи вищенаведене, відпускні розраховують за такою формулою :

S відп. j=(∑ Sij * t відп.j)/(356-12),

де S відп. – сума відпускних j- го робітника; Sij – заробіток j- го робітника за і- й місяць для нарахування відпускних; t відп.j – кількість днів відпустки j- го робітника; 356 – кількість днів у році ; 12 – кількість святкових та неробочих днів у році (встановлених статтею 73 Кодексу законів про працю України).

  • Нарахування лікарняних

Існує два методи нарахування лікарняних – ручний та автоматичний : - при ручному методі немає масивів середніх заробітків. Всі необхідні для розрахунку дані- середні заробітки, на основі яких нараховуються лікарняні, кількість днів по місяцях, відсоток оплати в листок непрацездатності записує бухгалтер;

- автоматизований метод передбачає розрахунок на основі даних, що містять в постійному масиві та первинному документі - вид хвороби, кількість днів хвороби, відсоток оплати. Беруть до уваги середні суми заробітних плат за два попередні, що передували непрацездатності, місці визначається середньоденна з/п , на основі якої відбувається нарахування лікарняних, за такою формулою:

(∑zij * tф .н .j * αj )/ (tn * 100) , якщо Sc. г.j <2Tj або Sc.г.j. < 2Aj/tp

Sлік. j=(2Tj * tф .н .j * αj)/100 або (2Aj * tф .н .j * αj)/( tn * 100), якщо

Sc. г.j <2Tj або Sc.г.j. < 2Aj/tp.

де Sлік. j – сума допомоги з тимчасової непрацездатності j- му робітнику; ∑zij - сума середніх заробітків j-го робітника за два попередніх , що передували непрацездатності, місяць; tф .н .j - година непрацездатність j-го робітника; αj - відсоток сплати по тимчасовій непрацездатності для j-го робітника; tn - час за два попередні місяці (в год.); Sc. г.j - середнього динний заробіток j-го робітника; Tj - годинна тарифна ставка j-го робітника; Aj - оклад j-го робітника; tp - фонд робочих годин в поточному місяці.

У разі збільшення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до законодавчих актів, а також за рішеннями, передбаченими договорами, як у розрахунковому періоді, так і в періоді , протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, або період тимчасової непрацездатності, з/п, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої з/п за проміжок часу підвищення, коригується на коефіцієнт їх підвищення. [1, 256-257]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]