Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова пронумерована.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
344.58 Кб
Скачать

4.1. Організаційно-економічна суть задачі

Важливого значення в підвищенні ефективності використання трудових ресурсів, управління ними набуває правильна організація праці і заробітної плати, який повинен забезпечувати надходження реальної та достовірної інформації про трудомісткість та нарахування заробітної плати. Саме це визначає склад головних завдань цієї ділянки обліку:

  • своєчасне і правильне визначення розміру оплати праці робітників;

  • контроль за використання фонду основної та додаткової заробітної плати ;

В загалом , згідно з статею 1 Законом України від 24.03.1995р.№108/95-ВР”Про оплату праці”, заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило у грошовому виразі , яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу.

На підприємствах застосовують дві форми оплати праці : погодина оплата праці робітника відповідно кваліфікації залежить від клькості відпрацьованих ним годин і тарифної ставки (окладу ) за 1 годину (місяць), відрядну- оплата праці робітника залежить від кількості виготовленої ним продукції, виконаних робіт чи наданих послуг встановленої якості.

Відрядну і погодину форми складають системи оплати праці. Системою оплати праці є сукупність правил , які визначають співвідношення між мірою праці і мірою винагороди працівників.

Відрядна форма є таких видів :

- пряма-відрядна – зарплата напаховується тільки за виконану роботу;

- відрядно-преміальна – при якій понад суму заробітної плати, незалежно за виконану роботу,виплачується премія;

- відрядно- прогрессивна – обота виконана в межах встановлених норм, оплачуюється за відрядними розцінками, а робота виконана понад норму, - за прогрессивно-зростаючими розцінками залежно від відсотку перивиконання норм виробітку;

- непряма-відкрита – зарплата працівників залежить від оплати праці робітників, яких вони обслуговують;

- акордна-норма і розцінка для працівників встановлюється не за кожною окремою операцією, а на весь комплекс робіт, враховуючи діючі норми виробітку та відрядні розцінки.

Погодина норма буває :

- проста погодина – система при застосувані якої заробітна плата нараховується тільки за фактично відпрацьований робітником час;

- погодино преміальна – систеса при якій понад суму заробітної плати , незалежної до отримання робітником за фактично відпрацьований час сплачується приміальна винагорода за досягнення певних кількісних і якісних показників;

- система посадових окладів – кожні посаді відповідає оклад встановлений з врахуваням стажу та якості роботи працівників .(1,227-229)

Нагромаджений досвід машиної обробки інформації обліку праці і заробітної плати виділяє такий комплекс задач обліку:

  • нарахування заробітної плати за першу половину місяця (ZB301);

  • розрахунок авансу (ZB302);

  • нарахування заробітної плати робітникам і службовцям за місяць (ZB303);

  • розрахунок утримань із заробітної плати (ZB304);

  • розрахунок належних сум заробітної плати і складання звітних документів (ZB305).

З метою правильного та своєчасного нарахування заробітної плати робітникам, на підприємстві необхідно забезпечити точний підрахунок використання робочого часу в розрізі працівників та робіт виконаних кожним працівником окремо або бригадою загалом.

Для обліку відпрацьованого часу заповнюють табелі типової форми П-13 та П-14. Табель складається в одному примірнику і подається до бухгалтерії у встановлені на підприємстві терміни.

Для забезпечення правильного нарахування заробітної плати для робітників-відрядників необхідно здійснювати постійний облік обсягу робіт, виконуваних робітником.

Аналітичний облік розрахунків по заробітній платі ведеться в розрізі кожного працівника. Реєстрація обліку по рахунку 66 “Розрахунки з оплати праці” є журнал 5 та 5А (за кредитом рахунків 65” Рахунки за страхування”, 66 “Розрахунки з оплати праці “ , класу 9 ” Витрати діяльності”).

Автоматизація обробки інформації обліку праці і заробітної плати сприяє скороченню матеріальних і трудових затрат та збір, обробки та аналіз даних, необхідних для правильного ведення облікової роботи бухгалтерію та прийняття управлінських рішень керівництво підприємства.[1,230-232]

Підсистема обліку і управління кадрами, як і ділянка обліку праці і заробітної плати акумулює інформацію про зміни в кількості та структурі робітників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]