Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Характеристика нормативних та законодавчих документів, що регулюють діяльність системи економічної освіти

Як і будь-яка система в суспільстві, система освіти регулюється законодавчою базою. Це закони, накази, постанови Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України, Кабінету міністрів України, президента України стосовно освіти, навчання тощо. В першу чергу це - Закон України «Про освіту», Закон України «Про вищу освіту», Закон України «Про загальну середню освіту», які будуються на основоположних статтях Основного закону України - Конституції України.

Вимоги держави і суспільства до змісту, обсягу та рів­ня загальноосвітньої підготовки громадян України визна­чає державний стандарт загальної середньої освіти, ос­новоположним документом якого є Базовий навчальний план загальноосвітніх навчальних закладів. Він дає ці­лісне уявлення про структуру загальної середньої освіти через інваріативну і варіативну складові; окреслює освітні галузі та розподіл годин між ними за роками навчання; визначає гранично допустиме тижневе навантаження уч­нів для кожного класу; встановлює кількість навчальних годин, фінансованих з бюджету.

Навчальний план – документ, що визначає структуру навчального року, містить назви дисциплін з визначенням годин, які відводяться на її вивчення (в вищих навчальних закладах кредитів) по роках та семестрах вивчення; визначено всі види робіт з кожної дисципліни та передбачена на них кількість годин. Навчальний план складається з двох частин: 1. Обов'язкові навчальні дисципліни; 2. Вибіркові навчальні дисципліни (в загальних закладах освіти - факультативні навчальні дисципліни). У навчальних планах шкіл усіх типів, в яких врахо­вано вітчизняний, зарубіжний досвід і результати нау­кових експериментів в Україні, виокремлено два компо­ненти: державний і шкільний.

Навчальна програма з дисципліни (робоча програма) визначає її зміст, завдання вивчення, можливості оцінювання навчальної діяльності студентів/учнів. Відповідно до навчальних програм створюють підруч­ники і навчальні посібники.

Календарний план - нормативний документ (внутрішній навчальний документ), що складається у відповідності із навчальним планом і навчальною програмою, що діє в даному навчальному закладі. Він являє собою план роботи вчителя, що відображає в собі перелік тем; дату проведення уроків та відповідно класи; відзначається тип уроку та фіксується домашнє завдання до кожного уроку.

План-конспект уроку (заняття) - специфічний акт прийняття рішення з конструювання загальної розумово-зорової або письмової моделі взаємодії викладача і учнів в ході заняття. Основою слугують мета, задачі, реальний час уроку (заняття), а також принципи, методи і зміст учбово-виховної діяльності вчителя і учбово-пізнавальної діяльності учнів.

      1. Структура процесу навчання та її вплив на організацію навчальної діяльності

У загально систематичному значенні під структурою розуміють відносно стійку схему («інваріант схе­ми») функціональних зв'язків і логічних відношень між елементами, що утворю­ють єдине системне ціле (Схема 1.) Відповідно, під структурою навчання слід розуміти інваріант схеми функціональних зв'язків і логічних відношень між елементами навчання як соціально-педагогічної системи.

↓ ↓ ↓

Закономірності навчання

↑ ↑ ↑

Принципи навчання

Схема 1. Структура навчання

Основними структурними елементами навчання як соціально-педагогічної сис­теми виступають:

цілі навчання (ЦН). Цілі навчання - це ідеальна модель бажаного результату засвоєння змісту освіти, до якого прагнуть у процесі спеціально організованої системи послідовної взаємодії ті, хто навчає, і ті, хто навчаються. Розрізняють пізнавальні (когнітивні) цілі навчання, цілі розвитку, цілі виховання в навчанні;

зміст освіти (ЗО). Згідно з концепцією І. Я. Лернера, зміст освіти - це педа­гогічно адаптований соціальний досвід, що складається з чотирьох елементів (компонентів): 1) знання про світ і способи діяльності інтелектуального та практичного характеру, що вже відомі суспільству; 2) досвід відтворення способів діяльності репродуктивного характеру; 3) досвід відтворення спо­собів творчої діяльності; 4) досвід емоційно-ціннісного ставлення до світу;

методи навчання (МН). Метод навчання розуміють як систему послідовної взаємодії тих, хто навчає, і тих, хто навчається, спрямованої на організацію засвоєння змісту освіти та формування і реалізацію триєдиної мети навчання (освітньої, виховної, розвиваючої);

форми організації навчання (ФОН). Форми організації навчання визнача­ють як цілеспрямовано формований характер спілкування в процесі взає­модії вчителя й учнів, що відрізняються розподілом навчально-організацій­них функцій, добором і послідовністю ланок навчальної роботи і режимом - почасовим і просторовим. Основна форма організації навчання в загаль­ноосвітній школі - урок;

реальний результат (РР). Реальний результат визначається як проміжний або кінцевий, завершений стан системи або її продукту. Під реальним ре­зультатом навчання розумієміють об'єктивно фіксовані кількісні і якісні зміни особистості учня відносно його початкового стану, що сталися внаслідок засвоєння ним у процесі пізнавальної и практичної діяльності накопиче­ного соціального досвіду (змісту освіти).