Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Зміст економічної освіти та характеристика її компонентів

Зміст економічної освіти молоді має базуватися на таких засадах:• врахування взаємозв’язку по між потребами держави та природними, економічними, науково-технічними, практичними сторонами їх вирішення; • врахування розвитку наукового ставлення до природи, економічної і практичної діяльності, які забезпечують формування економічної культури особистості. Ми вважаємо за доцільне визначити наступні складники змісту економічної освіти: економічна теорія, досвід господарської діяльності, досвід підприємницької діяльності, досвід економічних відносин.

Економічна теорія має свій предмет дослідження, спирається на певну систему методів, виконує конкретні функції. Оволодіваючи змістом економічної освіти, людина повинна знати: 1) так як, кожна людина щоденно споживає матеріальні блага, то вона мусить знати, які є форми і порядки привласнення життєвих благ, форми господарювання, як найбільш доцільно розподіляти працю, в яких умовах вона дає ефективний результат і відповідну винагороду; 2) будь-яка людина кожного дня цікавиться цінами, тому необхідно знайти причини їхніх коливань, сутність грошей, закони їх обігу, способи боротьби з інфляцією; 3) кожна людина, хоча раз в житті, звертається до банківських установ за кредитом, вкладення коштів на депозит і т.п., тому необхідно розумітися, хоча б на побутовому рівні, що таке кредит, як його «вигідно» оформити, умови відсоткових ставок по депозиту та ін..; 4) більшість людей не може байдуже ставитися до рівня національної економіки, тому вони повинні знати за яких умов і якими шляхами може успішно розвиватися суспільне виробництво, оскільки від цього залежить рівень життя населення; 5) які існують економічні системи. А також багато інших питань пов’язаних з економікою, економічними процесами. Розуміти:1) закономірності та фактори виробництва, розподілу, обміну і споживання в умовах ринкової економіки; 2) що впливає на поведінку людей у процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ. Встановлювати: 1) зв'язки між існуючими економічними концепціями, стратегіями та тактикою діяльності в конкретних економічних умовах; 2) взаємозв'язок і взаємодію складових частин економічного явища, з’ясовуючи роль та значення кожного елементу складових частин.

Оволодіння досвідом господарської діяльності передбачає:• засвоєння економічного обгрунтованого ведення справи; • розуміння граничної корисності споживчого блага; • встановлення динамічного зв'язку між власною економічною діяльністю та загальною економічною системою регіону, держави тощо; • усвідомлення необхідності отримання прибутку, як одного з узагальнюючих оціночних показників діяльності підприємства (в цьому плані прагнути до максимізації прибутку та мінімізації затрат); • розуміння, що результатом діяльності виробничого підприємства повинна бути не просто «продукція», а товари яким притаманна споживча вартість і вартість; • врахування і реалізація інтересів усіх господарюючих суб'єктів, які беруть участь в економічному житті; • виявлення об'єктивних суперечностей економічних інтересів і розв'язання їх застосуванням ефективних форм і засобів управління; • усвідомлення та врахування, що усі суб'єкти економічної діяльності мають бути рівноправними.

До змісту економічної освіти слід віднести досвід підприємницької діяльності або бізнес. Підприємництво або бізнес - діяльність, яка забезпечує дієвість існуючої системи виробництва для задоволення економічних потреб суспільства. Бізнес, як форма економічної діяльності, складається із облікової діяльності, аналітично - прогнозуючої, управлінської. Саме засвоєння досвіду ведення бізнесу в процесі оволодіння економічною освітою є передумовою розуміння шляхів збереження економічної стабільності суспільства, є також основою вибору економічно доцільних, корисних засобів господарювання.

Досвід економічних відносин, які проявляються в економічній діяльності людини щонайменше в двох аспектах: економічному та соціально - психологічному. Економічний аспект втілюється у такій категорії як власність. Власність визначає позицію особистості в системі економічних відносин. Відповідно до власності це можуть бути позиції господаря, найманого робітника, вільного робітника і т. ін., які зумовлюють певний спосіб поведінки. Соціально-психологічний аспект економічних відносин знаходить своє відображення у таких новоутвореннях особистості в цілому. Рівень домагань ідентифікується з певним рівнем особистісного «Я», його прагненням та інтересами, які тісно пов'язані з системою ціннісних орієнтацій людини, етикою економічної діяльності.