Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Компетенції, які притаманні професії педагога, за є. Клімовим

Е. О. Клімов все розмаїття професій представляє схемами відносин людини до оточуючого світу, природи, людей, техніки тощо. За предметами праці Е. О. Климов слідує класифікації А. Н. Лєотьєва і всі професії підрозділяє на біономічні (природа), техномічні (техніка), сі гномічні (знаки), автономічні (художні образи) і соціономічні (взаємодія людей). Відповідно даної класифікації Е. О. Климов визначає п'ять схем професійної діяльності: «Людина-Природа», «Людина-Техніка», «Людина-Знак», «Людина-Образ», «Людина-Людина». Педагогічна професія відноситься до професій типу «Людина-Людина».

Так, за Е. О. Клімовим, коло компетенцій педагога (тобто, що притаманно людині цієї професійної схеми): • вміння керувати, навчати, виховувати, «здійснювати корисні дії по обслуговуванню різних потреб людей»; • уміння слухати і вислуховувати; • широкий кругозір; • мовна (комунікативна культура); •«душеведческая» спрямованість розуму, спостережливість до прояву почуттів, розуму та характеру людини, до його поведінки, уміння або здібність подумки уявляти, змоделювати саме його внутрішній світ, а не приписувати йому свій власний або інший знайомий за досвідом; • проектувальний підхід до людини, який ґрунтується на впевненості, що людина може стати кращою; • здібність співчувати; • спостережливість; • глибока і оптимістична впевненість в правильності ідей слугування народу в цілому; • рішення нестандартних ситуацій; • висока ступінь саморегуляції.

Суттєвим для аналізу професійної придатності людини, яка працює за схемою «Людина-Людина», є перелік протипоказань до цього типу професійної зайнятості. Протипоказаннями до вибору професій даного типу є дефекти мови; невиразна мова; замкнутість; занурення в себе; відлюдкуватість; виражені фізичні вади (як це не сумно); надмірна повільність; байдужість до людей; відсутність ознак безкорисливого інтересу до людини - інтересу просто так.* Це як би узагальнений портрет суб'єкту професії типу «Людина - Людина». Педагогічна професія, яка входить в цей тип, потребує ще цілий ряд специфічних вимог, серед яких професійна компетентність та дидактична культура є основними.

      1. «Я-концепція» педагога

Я-концепція - це узагальнене уявлення про самого себе, система установок відносно власної особистості або, якщо можна так сказати, «теорія себе самого». Важливо відмітити, що Я-концепція є не статичним, а є динамічним психологічним утворенням. Формування, розвиток та зміни Я-концепції обумовлені факторами внутрішнього порядку. Соціальне середовище має великий вплив на формування Я-концепції. В психології прийнято виділяти дві форми Я-концепції - реальну та ідеальну. Поняття «реальна» зовсім не означає, що ця концепція реалістична. Головне тут - уявлення особистості про себе, про те, «який я є». Ідеальна ж Я-концепція (ідеальне «Я») - це уявлення особистості про себе у відповідності із бажаннями («яким би я хотів бути»). Певна річ, реальна і ідеальна професійна Я-концепція не тільки можуть не співпадати: в більшості випадків вони обов'язково різняться. Розходження поміж реальною та ідеальною професійною Я-концепцією може призводити як до позитивних так і до негативних наслідків. З одного боку, неузгодженість поміж реальним і ідеальним «Я» може стати джерелом серйозних внутрішньо особистісних конфліктів, з іншого боку, неспівпадання реальної та ідеальної професійної Я-концепції є джерелом професійного удосконалення особистості та прагнення до її розвитку.

З поняттям «Я-концепція» тісно пов'язане поняття «самооцінка». Самооцінка входить в структуру Я-концепції. Виділяють завищену та занижену самооцінку. Самооцінка тісно пов'язана із рівнем домагань. Це психологічне новоутворення може впливати на особистість двояко. По-перше, може спостерігатися тенденція до підвищення домагань для отримання успіху. По-друге, можливий і протилежний варіант, при якому людина намагається знизити домагання, щоб уникнути негативних переживань в разі невдачі. Переживання успіху або невдачі зумовлює переміщення особистості у сферу більш складних або більше легких професійних завдань. Цей процес переміщення забезпечує професійний розвиток