Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Мультимедійні засоби навчання

Мультимедiа - поєднання спеціальних апаратних засобів i програмного забезпечення, що дозволяє на якісно новому рівні сприймати, переробляти i надавати різноманітну інформацію: текстову, графічну, звукову, анімаційну, телевізійну i т.д. Продукти мультимедіа застосовують різноманітні різновиди інформації: комп'ютерні дані, теле- і відеоінформацію, мову і музику. Таке «об'єднання веде до використання різноманітних технічних пристроїв реєстрації і відтворення інформації, що допускають управління комп'ютера телевізором, відеомагнітофоном, Ні-Fі- аудіо системою, програвачем компакт-дисків (СD), магнітофоном і електронними музичними інструментами.

Мультимедіа - засоби за своєю природою інтерактивні, тобто глядач і слухач мультимедіа-продуктів не залишається пасивним. Мультимедiйне навчання дозволяє забезпечити комплексний вплив вправ на того, хто навчається, різноманітної інформації у вигляді друкованого тексту, живої мови, статичної i динамічної наочності при підтримці взаємодії того, хто навчається з комп'ютером. Використання засобів мультимедiа дозволяє створити кероване середовище того предмету, який вивчається та імітує реальне комунікативне середовище. Це середовище, на відміну від звичайного комп'ютерного середовища, відрізняється природністю: спілкування відбувається за умов реальної комунікативної ситуації в процесі природного людського діалогу, що відбувається між тим, хто навчається та персонажами комп'ютерного курсу як у письмовій, так i в усній формах. До того ж, у середовищі мультимедiа моделюються реальні комунікативні ситуації, в яких той, хто навчається, розв'язує свої поведінкові завдання. Відомо, що мультимедiйне навчання розширює дидактико-психологічні можливості навчального процесу, дозволяє долати протиріччя між мовою, як засобом природного спілкування, пізнанням навколишнього світу та штучністю традиційного навчального середовища.

      1. Мережа Інтернет та її застосування в навчальному процесі

Інтернет - це глобальна комп'ютерна мережа, що надає можливість взаємного підключення між різними комп'ютерами. Технологія, що лежить в основі Інтернету, була розроблена у 1969 р. американськими вченими у межах оборонного проекту, мета якого - створити мережу, що має залишитися невразливою після будь-якого вибуху, зокрема ядерного. Internet створена в США на базі надрегіональної комп'ютер­ної мережі АРПАНЕТ, яка спочатку включала в 1969 р. 4 з'єдна­них комп'ютера, що призначалися для використання у військо­вих цілях. Пізніше до АРПАНЕТ були приєднані ОЕМ і відпові­дно комп'ютерні мережі інших науково-дослідних установ та розроблені нові послуги типу, наприклад, «електронної пошти» (коротко е-mаі1). З встановленням світової схеми адрес і обов'я­зкової системи розподілу кодів Internet набула широкого поши­рення в системі вищої школи і науково-дослідних установ. Аж до початку 90-х років Internet залишалася переважно науково-дослідною комп'ютерною мережею, із за допомогою якою вчені обмінювалися результатами своїх робіт, а студенти різних уні­верситетів підтримували зв'язок один із одним.

З вве­денням системи Word Wide Wed (WWW) i «hypertext markup language» (НТМL) Internet дозволяє використати гіпертекстову інформацію і мультимедіа.