Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Характеристика модулів за змістом і за етапами навчального процесу

Основним елементом модульного навчання є модуль. Модулі розподіляють за двома ознаками.

Перша ознака - етапи навчального процесу. За цією ознакою відокремлюють наступні види модулів: • мотиваційно-установчий - цей модуль містить всі необхід­ні матеріали для організації початку навчання, а саме презентує навчальний матеріал, визначає терміни вивчення, зміст самостійної роботи, зміст і терміни контролю; •змістовно-пошуковий - який відтворює способи засвоєння змісту освіти: визначає теми для вивчення, проблеми, питання, методи пе­редачі і опрацювання інформації; • контрольно-сенсовий, що використовується з метою взаємоперевірки і самоперевірки. До складу цього модулю входять контрольні, тестові завдання,а також матеріали для визначення рівнів засвоєння навчальної інформації і інтелектуального роз­витку; • адаптивно-перетворюючий - направлений на подальший творчий розвиток знань. Цей модуль містить завдання для творчої роботи із метою практичного застосування знань в нестандартних умовах; • систємно-узагальнюючий, який забезпечує систематиза­цію матеріалу; • контрольно-рефлективній, що містить різнорівневі за­вдання, питання дія підсумкового контролю.

Друга ознака - зміст модулів. Визначають: Змістовний модуль /З/ - передбачає зміну структури тради­ційної навчальної програми або створення нової на основі тра­диційної. Це може відбуватися двома шляхами. Перший шлях - укрупнення дидактичних одиниць, перерозподіл певних тем, розділів навчального матеріалу. Другий шлях - інтеграція окре­мих розділів навчальних програм. Організаційний модуль /Ф/ - має певний вияв в залежності від часу і задач. Існують Ф-модулі, що об'єднують різні види на­вчальної діяльності, розраховані на З0 хв., 60 хв., 90 хв. Учбовий модуль /У/ - як правило, об'єднує два попере­дні. В системі навчальних модулів відокремлюють нульовий мо­дуль і модулі за кількістю навчальних блоків. Нульовий навчальний модуль - відображає концепцію моду­льної програми і технологію роботи з модулями. Він підготовлює зміст інших, які містять: мету навчання; навчальні тексти: вправи, завдання, ситуації для аналізу; тести, контрольні завдан­ня; глосарій тощо.

      1. Нові інформаційні технології як засіб організації економічного навчання

Під новими інформаційними технологіями навчання (НІТН) ми розуміємо такі технології, які в навчальному процесі викори­стовують засоби інформатизації навчання (і в першу чергу - комп'ютери), як сукупність сучасної комп’ютерної техніки, засобів телекомунікаційного зв’язку, інструментальних програмних засобів, що забезпечують інтерактивний програмно-методичний супровід сучасних технологій навчання. Новітні інформаційні технології є сукупністю математичних і кібернетичних методів, сучасних технічних засобів, що забезпечують здійснення збору, зберігання, переробки і передачі інформації на основі сучасної комп’ютерної техніки.

У педагогічній і методичній літературі відмічено декілька напрямів застосування інформаційних технологій в освіті, серед них затребувані в навчальній практиці чотири основних: мультимедіа-технології, як ілюстративний засіб при поясненні нового матеріалу (читання викладачами курсу лекцій), проведення практичних і семінарських занять, лабораторний практикум із застосуванням комп'ютерного моделювання; комп'ютер, як засіб контролю знань; персональний комп'ютер, як засіб самоосвіти.

Комп'ютери, оснащені спеціальними програмами, сприяють вирішенню практично всіх дидактичних завдань - викладення навчальної iнформації; керування навчальною діяльністю, як з боку викладача (через закладену в комп'ютер програму), так i з боку того, хто навчається; контролю та корекції результатів; виконання тренувальних вправ тощо. Окрім того, створене в комп'ютері навчальне середовище характеризується активністю (навчальна діяльність тих, хто навчаються, відбувається у безперервному процесі взаємодії з комп'ютером); динамічністю (ситуація, в якій той, хто навчається, розв'язує завдання, змінюється залежно від цілей, умов i перебігу навчання); проблемністю (перед тим, хто навчається, постає комплекс взаємопов'язаних проблем, які він повинен розв'язати); природністю (спілкування відбувається за умов комунікативної ситуації, імітованої на екрані у формі природного людського діалогу).