Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Види навчання та характеристика ігрового навчання

Завдання навчального процесу в сучасних умовах особливо складні та багатозначні. В зв'язку з цим, в залеж­ності від характеру організації процесу викладання та засвоєння знань, від специфіки побудови навчального матеріалу, ведучих методів і засобів навчання виділяють декілька основний видів (систем) навчання. В теперішній час в практиці викладання різних дисциплін широко використовуються основні види навчання: пояснювально-ілюстративний вид навчання; проблемний, програмований, ігровий, діалоговий, диференційований та ін.

Під ігровим навчанням в галузі економіки найчастіше розуміють активну пізнавальну діяльність в ігровій формі, в процесі якої ті, хто навчаються, під керівництвом того, хто навчає, виявляючи ініціативу, самодіяльність і змагальність, набувають економічних знань, вмінь, навичок, виробляють активну позицію і творчий стиль діяльності в економічних відносинах. Під час організації і проведення ігрового навчання необхідно враховувати його можливості та особливості: а) центр тяжіння ігрової перспективи переноситься на особистість учня; навчальна інформація розглядається як засіб розвитку індивідуальності, стиля діяльності й спілкування гравця; вся система ігрових перспектив (цілей) спрямована на створення умов для прояву пізнавальних, комунікативних, соціальних і економічних здібностей тих, хто навчається; б) особистісне сприйняття перспективних ліній гри; забезпечення умов для самоствердження і самовираження особистості; в) організація пізнавальної і комунікативної діяльності на навчальних заняттях у формі ігрової моделі, яка ґрунтується на взаємодії, співробітництві і співтворчості її учасників; основою взаємодії у грі є спілкування, що надає можливість гравцям порівнювати себе з іншими, стверджуватись у своїх можливостях і здібностях; г) змістовний бік гри передбачає актуальність, новизну навчальної інформації, цікавість, емоційність, порівняння і аналогії, ефект парадоксальності, розкриття економічно спрямованої її значимості для учнів; д) кожен учасник гри, виконавець конкретної ролі чітко уявляє свої функції і способи їх виконання; е) під час гри створюється «груповий ефект», але за інтелектуальної активності кожного учня, коли кожен виступає активним виконавцем запропонованої йому ролі; ж) на заняттях використовуються лише ті завдання-ролі, які максимально враховують пізнавальний, комунікативний та економічний досвід тих, хто навчається, можливості їх особистості; з) забезпечується психологічний комфорт кожному учню, коли позитивні емоції переважають над негативними, ситуації успіху - над невдачами.

Отже, узагальнюючи можна зробити висновок, що ігрове навчання сприяє досягненню очікуваних навчальних результатів, плануванню майбутньої економічної діяльності учнів, відпрацюванню навичок самостійного прийняття рішень і адекватній оцінці ефективності здійснених гравцями дій та їх коригування.

      1. Види навчання та характеристика програмованого навчання

Завдання навчального процесу в сучасних умовах особливо складні та багатозначні. В зв'язку з цим, в залеж­ності від характеру організації процесу викладання та засвоєння знань, від специфіки побудови навчального матеріалу, ведучих методів і засобів навчання виділяють декілька основний видів (систем) навчання. В теперішній час в практиці викладання різних дисциплін широко використовуються основні види навчання: пояснювально-ілюстративний вид навчання; проблемний, програмований, ігровий, діалоговий, диференційований та ін.

Одним з найпоширеніших напрямків сучасного навчання є програмування. Програмоване навчання передбачає управління процесом оволодіння учнями знаннями, уміннями, навичками і підви­щення самостійності учнів в навчанні. Головна ознака програмованого навчання: навчальний матеріал дається невеликими дозами (порціями, кроками) логічно завершеними, доступними для цілісного сприйняття; засвоєння кожної частини навчального матеріалу перевіряється шляхом спеціальних завдань, учень відразу взнає, вірно чи ні він відповів (зворотний зв'язок). В залежності від характеру розміщення матеріалу його дозування і зв'язків поміж його частинами виділяють лінійні, розгалужені і комбіновані програми.

Лінійна система програмованого навчання Відповідно до цієї системи ті, хто навчаються, послідовно проходять всі кроки навчаючої програми за відповідною схемою. Навчальний матеріал дається невеликими дозами (порціями, кроками) логічно завершеними, доступними для цілісного сприйняття; засвоєння кожної частини навчального матеріалу перевіряється шляхом спеціальних завдань, той, хто навчається, відразу взнає, вірно чи ні він відповів (зворотний зв'язок). Якщо правильна відповідь, то той, хто навчається, переходить до роботи над наступним кроком, а якщо ні, то той, хто навчається, повинен повторно виконати завдання.

Розгалужена система програмованого навчання відрізняється від лінійної тим, що дози навчальної інформації пропонуються укрупнені, а контрольні завдання складніші, на кожне питання дається набір відповідей, серед яких одна правильна, а інші відповіді неправильні. Тому, хто навчається, потрібно вибрати з цього набору одну правильну відповідь. Підручник побудований за розгалуженою системою не дає змоги тому, хто навчається, просу­ватися далі, доки він не виконає завдання правильно.

Виділяють ще комбінований спосіб програмування. Комбіноване (змішане) програмоване навчання, побудоване на лінійному та розгалуженому принципах, тобто навчаючі програми мають завдання, побудовані у лінійний та розгалужений спосіб, при цьому лінійне програмоване навчання використовується при розв'язуванні нескладних дидактичних завдань, а розгалужене - при більш складних. Існують й інші системи програмованого навчання, які розрізняються за способом вводу відповіді на завдання контрольних кадрів або за ступенем адаптації до індивідуальних особливостей учнів.

Одним із видів програмованого навчання є алгоритмізація навчання (алгоритм - сувора вказівка як виконувати ті чи інші дії, пізнавальні завдання, операції і т.п.) Алгоритмізація навчання передбачає побудову моделей вірного мисленню послідовних розумових дій, які більш коротшим шляхом йдуть до рішення навчальних завдань.