Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Протиріччя та рушійні сили процесу навчання

Протиріччя - це невідповідність, яка виникає в житті людини, коли обставини життя вимагають від неї дій, вчинків, умінь, знань, а вона не може відразу оволодіти життєвою ситуацією (виконати необхідні дії, оволодіти знаннями, уміннями і т.д.). В такій складній системі, як педагогічний процес, суперечностей може бути безліч. В педагогіці виділені узагальнені протиріччя: • поміж організмом та середовищем; • поміж виникаючими у людини потребами, запитами, прагненнями та досягнутим рівнем володіння засобами, які необхідні для їх задоволення; • поміж новими пізнавальними завданнями, в рішення яких включаються ті, хто навчаються, та раніше досягнутим рівнем знань, умінь та навичок, мислиневих операцій; • поміж новими ситуаціями та попереднім досвідом; • поміж перспективним прагненням того, хто навчається, та вже досягнутими можливостями; • поміж мотиваційними станами (хочу – треба, впевнений – невпевнений); • поміж емоціями (задоволення – незадоволення, радість – печаль) і т.д.

Протиріччя, які виникають в процесі навчання поміж вимогами або завданнями та рівнем розвитку у того, хто навчається, сфер індивідуальності, виступають основною рушійною силою його розвитку.

Оскільки, основою рушійних сил навчання є певні протиріччя, то звідси - Рушійні сили педагогічного процесу - протиріччя між вимогами навчального процесу, що постійно ускладнюються та можливостями тих, хто навчається (рівень знань, динаміка розвитку, мотиви, способи діяльності тощо); протиріччя змістовної (знання та вміння), мотиваційної (мотиви, потреби, інтереси), операційною (способи пізнання) сфер навчального процесу. Рушійна сила процесу економічного навчання - основне протиріччя по між постійно зростаючими вимогами суспільства до про­цесу економічного навчання, які диктуються соціально - економічним прогресом та становищем економічної освіти в даний період.

      1. Компоненти економічного навчання. Характеристика компоненту досвіду господарської діяльності

Ми вважаємо за доцільне визначити наступні складники (компоненти) змісту економічної освіти: економічна теорія, досвід господарської діяльності, досвід підприємницької діяльності, досвід економічних відносин.

Оволодіння економічного теорією не можливе без засвоєння досвіду господарської діяльності. Цей досвід втілюється в житті у вигляді конкретної форми - господарювання. Як відомо, в Україні завжди було особливе ставлення до людей, які вміли добре господарювати, а «господарські здібності» розглядалися чи не складовою національної гідності. Історики свідчать, що у ХVIII ст. тільки на Лівобережжі щороку відбувалося майже 400 ярмарок, великі ярмарки тривали по кілька тижнів, впливали на ціни європейського ринку.

Оволодіння досвідом господарської діяльності передбачає:• засвоєння економічного обгрунтованого ведення справи; • розуміння граничної корисності споживчого блага; • встановлення динамічного зв'язку між власною економічною діяльністю та загальною економічною системою регіону, держави тощо; • усвідомлення необхідності отримання прибутку, як одного з узагальнюючих оціночних показників діяльності підприємства (в цьому плані прагнути до максимізації прибутку та мінімізації затрат); • розуміння, що результатом діяльності виробничого підприємства повинна бути не просто «продукція», а товари яким притаманна споживча вартість і вартість; • врахування і реалізація інтересів усіх господарюючих суб'єктів, які беруть участь в економічному житті; • виявлення об'єктивних суперечностей економічних інтересів і розв'язання їх застосуванням ефективних форм і засобів управління; • усвідомлення та врахування, що усі суб'єкти економічної діяльності мають бути рівноправними.