Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Види проблемних ситуацій, які застосовуються в викладанні економічних дисциплін

Проблемні ситуації створюються постановкою проблемних питань розширеного характеру. При вивченні економічних дисциплін ситуації, які носять проблемний характер, умовно можна розділити на декілька типів, які найчастіше зустрічаються:

1. Ситуація несподіваності. Така ситуація створюється при ознайомленні студентів з фактами або ідеями, які викликають нерозуміння, які уявляються парадоксальними, які вражають своєю несподіваністю. Як правило, такі ситуації використовуються на перших заняттях, під час ознайомлення з новим матеріалом, який носить проблемний характер.

2. Ситуація конфлікту. Подібна ситуація виникає при протиріччі нових фактів та висновків з загальноприйнятими в науці теоріями та уявленнями. Наприклад, при вивченні теми «Основні стратегії інвестування» ті, хто навчаються, ознайомилися з базовими стратегіями інвестування, які передбачають розумну тактику проведення політики інвестування, тобто зміст портфеля - надійних акцій з високим ступенем диверсикацій. Але погляди агресивно настроєних інвесторів прямо протилежні і вступають у конфлікт із стандартними уявленнями про помірну інвестиційну політику на ринку простих акцій. Перед тими, хто навчаються, ставляться слідуючі запитання: 1. Чим, на Ваш погляд, різниться консервативний інвестиційний портфель від агресивно орієнтованого? 2. Яка стратегія інвестування, на Ваш погляд, найбільш прибуткова? 3. Поясніть, чому більшість інвесторів віддають перевагу традиційним методам і стратегії інвестування?

3. Ситуація припущення. Як правило, такі ситуації виникають при розгляді складних теоретичних питань, які пов'язані, наприклад, з макроекономічними явищами. В таких ситуаціях, з одного боку, у тих, хто навчаються, спостерігається нестача теоретичних знань, а з іншого боку - безліч фактичного та цифрового матеріалу. Наприклад, при вивченні теми «Державне підприємництво», в межах дисципліни «Маркетинг», ті, хто навчаються, часто невзмозі зрозуміти сутність поняття «державне підприємництво». Для того, щоб тим, хто навчається був більш зрозумілий навчальний матеріал, необхідно сформулювати і поставити декілька питань: 1. Припустимо, що Ви стали керівником на підприємстві і Ваша з/п цілком і повністю належить від прибутковості Вашого підприємства. Яку тактику керівництва Ви виберете? 2. В чому, на Ваш погляд, різниця поміж чиновником та державним підприємцем? 3. Яка роль державних підприємств в національній економіці?

4. Ситуація спростування. В даних ситуаціях тим, хто навчається, пропонується довести безпідставність якої-небудь ідеї, рішення, виявивши помилки та наочно показавши антинауковий підхід.

5. Ситуація невідповідності. Виникає тоді, коли поняття та досвід, який мають ті, хто навчаються, вступають у протиріччя з науковими даними.

6. Ситуація невизначення. Така ситуація виникає в тому випадку, коли в проблемному завданні (задачі) свідомо недостає даних для отримання однозначного рішення. Розрахунок в даному випадку робиться на кмітливість, спритність тих, хто навчаються, які повинні самостійно винайти дані, яких недостає. Наприклад, при вивченні теми «Управління готівкою» в межах курсу «Фінансовий менеджмент» перед тими, хто навчаються, можна поставити задачу: Визначити необхідний залишок готівки у випадку, якщо повністю відсутні дані про обсяги підприємства на найближчий період. Таке завдання потребує творчого мислення.

7. Ситуація мислення. Створюються в тих випадках, коли тим, хто навчаються, пропонується вибрати вірне рішення із ряду можливих та відомих їм, і обґрунтувати свій вибір. Частіше всього це тестові завдання, в яких вибір необхідно ще й обґрунтувати.