Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Комбінований урок та його особливості

В сучасній школі найбільш уживаним в середніх та старших класах є комбінований урок. Деякі дидакти визначають певну структуру комбінованого уроку, і наголошують, що структура даного типу уроку є такою і ніякою іншою. В. А. Оніщук вказує, що комбінований урок може мати різні структури в залежності від того, які типи уроків комбінуються, які дидактичні цілі при цьому переслідує вчитель тощо, тому ці комбінації будуть різними. Наприклад, вчитель з економіки, (назвемо його вчитель Грибов) використовує комбінований урок - узагальнення та систематизації знань з уроком перевірки та контролю знань. І вчитель, назвемо його Марченко теж використовує комбінований урок - узагальнення та систематизації знань з уроком перевірки та контролю знань. Але у кожного із даних вчителів структура даного типу може різнитися. Оскільки цілі, яких прагне досягти вчитель різні.

Комбінований урок має дві або декілька приблизно однакових за своїм значенням дидактичних цілей. Наприклад, перевірка раніше вивченого матеріалу та засвоєння нових; узагальнення та систематизація знань та засвоєння навичок та умінь; перевірка знань, умінь навичок та умінь та використання їх на практиці в нестандартних ситуаціях і т.п. Таких комбінацій може бути багато.

Інколи важко розробити вивчення теми на уроки різних типів, і, засвоєння нового матеріалу зливається з узагальненням та систематизацією знань. Якщо планується проведення комбінованого уроку , необхідно чітко установити які типи уроків і їх структурні елементи комбінуються. При цьому одні із етапів можуть випадати із структури комбінованого уроку, другі об'єднуються або удосконалюються. Важливо при цьому врахувати, що змінюватися можуть окремі етапи комбінованого уроку, але сама ідея та закономірності учбового процесу остаються незмінними. Таким чином, на відміну від традиційної структури комбінованого уроку, ми можемо використати різні комбінації структурних елементів відомих нам типів уроків. В реальному учбовому процесі число сполучень елементів уроку настільки велике, що спроба виділити постійно діючу однозначну структуру уроку є безплідна.

І ще одне, частіше зустрічається використання комбінованого уроку в учбовому процесі, чим в чистому вигляді урок використання знань, умінь та навичок, на практиці, або урок формування умінь та навичок і т.д. Таким чином, урок багатогранний та багатоплановий. В ньому, як в цілісному відрізку процесу навчання, взаємодіють всі компоненти цього складного процесу, його загальні педагогічні цілі, дидактичні завдання, зміст, методи, матеріальна озброєність та ін.

      1. Структура уроку засвоєння умінь та навичок

Структура уроку

І. Організаційний етап. Будь-який урок починається з організаційного етапу, який включає привітання, перевірка наявності присутніх учнів на уроці, налаштування учнів на роботу на уроці, створення сприятливого психологічної комфортної атмосфери на уроці тощо.

ІІ. Перевірка домашнього завдання, актуалізації та корекція опорних знань (підготовчі вправи). Для відтворення опорних знань використовується бесіда або повторення матеріалу за підручником, для актуалізації практичного досвіду – підготовчі вправи.

ІІІ. Повідомлення теми, мети, завдань уроку та мотивація навчальної діяльності учнів. Тема уроку визначається відповідно навчальної програми за календарним планом. В своєму робочому плані-конспекті заняття вчитель визначає триєдину мету (освітню, виховну, розвиваючу), учням вчитель повідомляє тільки освітню. Мотивація навчальної діяльності взагалі здійснюється на протязі всього заняття. На відміну від інших типів уроку, мотивація здійснюється в першу чергу через проблемні ситуації, практичні завдання.

ІV. Вивчення нового матеріалу (ввідні вправи). На даному етапі уроку вчитель повинен добитися засвоєння учнями відповідних понять або правил на основі виконання окремих завдань або дій. Відні вправи виконує вчитель, роз’яснюючи учням як вони повинні виконуватися, пояснює алгоритм (послідовність) виконання. Якщо передбачається розв’язання за певними формулами, чи визначенням коефіцієнту то вчитель роз’яснює дані формули та роз’яснює як розраховується коефіцієнт і т.п..

V. Первинне застосування набутих знань на практиці (пробні вправи). На даному етапі вчитель викликає одного учня до дошки і той під керівництвом вчителя, коригуванням вчителем дій учня виконує вправу аналогічну ввідним вправам. Інші учні слухаючи пояснення послідовності виконання, записують вправи у себе в зошитах. Наступний етап пробних вправ – виконання всіма учнями самостійно завдання за аналогією з ввідними вправами. Після виконання один із учнів пояснює як він виконав завдання теоретично обґрунтовуючи свої дії. Пробні вправи спрямовані на формування умінь учнів.

VІ. Використання учнями знань в стандартних умовах з метою формування навичок (тренувальні вправи). Тренувальні вправи виконуються за зразком, але від пробних вправ вони відрізняються більшою самостійністю в їх виконанні. В той час, як виконання пробних вправ супроводжується безпосереднім поясненням, завдання за зразком учні виконують самостійно, без попереднього або послідуючого пояснення ними правил і дій виконання. Учням, які швидко справляються з завданнями, дають картки з більш складними чи додатковими завданнями. Тренувальні вправи направлені на виробітку формування навичок.

VІІ. Творче перенесення знань та навичок в нові, змінені умови (творчі вправи). Творчі вправи відрізняються поміж собою дидактичною метою, ступенем самостійності учнів, рівнем творчості. Для рішення творчих завдань у учнів повинні бути міцні знання та навички успішного використання їх на практиці. Важлива дидактична мета творчих завдань – виробітка у учнів швидко, чітко і правильно вирішувати життєві проблеми, використовувати надбані знання та навички. На відміну від тренувальних вправ, для творчих завдань не передбачено готовий матеріал. Його треба знайти, придумати, створити. Завдання можуть мати різний зміст, але об’єднує їх загальний признак – творче рішення. Під час виконання перших завдань учні тільки переносять знання та навички, якими вони вже володіють, в нові умови без особливих зміню В подальшому виконання творчих вправ вимагає корінних змін знань та навичок в змінених умовах (більш складніші творчі завдання проблемного характеру).

VІІІ. Підведення підсумків уроку та повідомлення домашнього завдання. Наприкінці уроку підводяться його підсумки: вчитель коротко повідомляє, що нового взнали, якими знаннями оволоділи, як працював весь клас, оцінює роботу окремих учнів (виставлення поурочного балу, обов’язково з поясненням оцінки, щоб у учнів не створювалась суб’єктивна думка про отриману оцінку). Що до домашнього завдання необхідно зауважити, що домашнє завдання можна задати як на початку уроку так і всередині або в кінці уроку, в залежності з логікою навчального процесу. Необхідно спокійно, не квапитися пояснити зміст роботи, прийоми і послідовність її виконання та оформлення. В окремих випадках доцільно перевірити, як учні зрозуміли зміст роботи та засоби її виконання.