Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Нетрадиційні уроки в системі економічної освіти

Останнім часом в школах стали все частіше стали використовувати нестандартні (нетрадиційні) уроки. Це – уроки-занурення, уроки пошуку істини, уроки-аукціони, уроки-змагання, уроки-екскурсії, уроки-форуми та ін.

Розглянемо деякі з них. Уроки-семінари – мета та специфіка уроків-семінарів полягає в тому, щоб активізувати самостійну роботу учнів над навчальною та додатковою літературою і, таким чином, збуджувати учнів до більш глибшого усвідомлення та збагачення знань з теми, яка вивчається. Свою специфіку мають і уроки-конференції. Якщо уроки семінари призвані поглиблювати та збагачувати знання учнів з окремих тем навчальної програми, то уроки-конференції присвячуються обговоренню найбільш суттєвим та узагальнюючим питанням. Які витікають з вивчення декількох споріднених тем. Головне їх призначення – узагальнити цей матеріал, поглибити знання учнів з найбільше важливих проблем, конкретизувати та більш детально усвідомити основні висновки та ключові положення. Уроки-екскурсії – головна мета – сприйняття та засвоєння навчального матеріалу шляхом виходу (виїзду) до місця розташування об’єктів, які вивчаються, та безпосереднього ознайомлення з ними. В навчальних програмах з кожного навчального предмету встановлюється обов’язків перелік уроків-екскурсій та визначається їх зміст. Урок-екскурсія закінчується підведенням підсумків. Узагальненням того, що нового взнали учні під час проведення екскурсії. Часто вчителі практикують написання учнями невеликого звіту у вигляді узагальнюючих висновків того, що нового було вивчено під час уроку-екскурсії.

      1. Сутність та особливості самостійної роботи школярів

Під самостійною роботою зазвичай розуміють будь-яку організовану вчителем активну діяльність учнів, яка спрямована на виконання поставленої дидактичної мети в спеціально відведений для цього час: пошук знань, їх осмислення, закріплення, формування і розвиток умінь та навичок, узагальнення та систематизації знань.

За формами організації самостійні роботи можна розділити на індивідуальні, фронтальні і групові.

У відповідності з рівнями самостійної продуктивної діяльності учнів можна виділити чотири типа самостійних робіт: відтворюючі, реконструктивно-варіативні, евристичні та творчі роботи. Кожний з чотирьох типів має свої дидактичні цілі.

Підсумовуючи погляди педагогів-науковців на різновиди самостійної роботи ми можемо зазначити найбільше розповсюджені та ефективні з них: 1. Робота з книгою. Це робота з текстом та графічним матеріалом: переказ основного змісту частини тексту; складання плану та короткий конспект певного тексту; аналіз, порівняння, систематизація та узагальнення матеріалу декількох параграфів. Робота з першоджерелами, довідниками та науково-популярною літературою. 2. Вправи: тренувальні, відтворюючі; складання різних задач і питань та їх рішення; рецензування відповідей інших учнів; різні вправи на виробітку практичних умінь та навичок. 3. Рішення різноманітних задач та виконання практичних і лабораторних робіт. 4. Різноманітні перевірочні самостійні роботи, контрольні роботи, диктанти, твори. 5. Підготовка доповідей та рефератів. 6. Виконання індивідуальних та групових завдань в зв’язку з навчальними екскурсіями та спостереженнями. 7. Домашні лабораторні досліди та спостереження. 8. Технічне моделювання та конструювання.

Розмаїття самостійних робіт виключає рецептурні вказівки до їх проведення. Але будь-яка робота повинна починатися з усвідомлення учнями цілей дій та способів дій. Від цього в більшості залежить ефективність всієї роботи.