Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать

Хід лекції

I. Організаційний момент (3 хв.): привітання з групою, перевірка присутніх на лекції.

II. Нульовий блок (7 хв.): повідомлення теми лекції, формулювання мети, мотивація навчальної діяльності, повідомлення плану викладення матеріалу та рекомендованої літератури.

Тема лекції: Економічні цикли.

Мета: Вивчити сутність економічних циклів і відмінностей між різними їх видами. Засвоїти структуру економічних циклів, основні ознаки кожної стадії цієї структури. Зрозуміти суть економічної кризи, причини її виникнення і наслідки для економіки України.

Для мотивації навчальної роботи студентів викладач зазначає: «Мабуть, всі ви помітили, що економічний розвиток України не є однорідним і рівномірним. Час від часу в ньому відбуваються піднесення і спади, і це обумовлено не лише переходом України до ринкової економіки або нестабільною економічною ситуацією, але й, передусім, циклічним розвитком економіки. Такий розвиток є нормальним і притаманний будь-якій іншій державі, навіть економічно розвиненій, так як економічний розвиток будь-якої країни є не рівномірно-поступальним, а циклічним. Тому, напевно, вам буде цікаво дізнатися причини виникнення цих коливань, їх вплив на економіку держави, і, зокрема, кожного її громадянина, а також шляхи згладжування економічних коливань і запобігання економічній кризи».

План викладу матеріалу:

1. Поняття і види економічних циклів.

2. Сутність циклічного розвитку економіки. Економічна криза та причини її виникнення.

3. Ознаки сучасних економічних циклів.

Рекомендована література:

Макконелл К. Економикс /К. Макконелл, С. Брю. - М.: Владос, 2004.

Мочерний А. Т. Основи економічних знань / Мочерний А. Т.. - К.: Либідь, 1994.

Основи економічної теорії /[за ред. Г. Н. Климко, В. П. Нестеренко]. – К.: Вища школа – «Знання», 1997.

ІІІ. Інформаційний блок (30 хв.): тезисний виклад змісту навчального матеріалу у відповідності з планом.

1. Економічний цикл – це регулярні коливання рівня ділової активності, коли за зростанням активності настає її зниження, яке знову змінюється зростанням.

За тривалістю виділяють три види економічних циклів:

• Цикли Кінчена (короткі цикли). Кітчем пов’язував ці зміни зі змінами у сфері кредитів і з пошуком рівноваги на споживчому ринку. Тривалість таких циклів – 3 роки 4 місяці;

• Середні цикли, пов’язані з ім’ям Жугляра. Він також пов’язував ці зміни зі змінами у сфері кредитів. Тривалість середніх циклів 8-10 років. До них також відносяться будівельні цикли С. Кузнеця тривалістю 15-20 років, який пов’язував цикли з періодичним оновленням житла і інших споруд;

• Довгі цикли, пов’язані з іменами Кондратьєва, Шумпетера та 70н.. Пов’язані зі змінами базових технологій. Тривалість довгих циклів понад 10 років.

Економічні цикли мають таку структуру: криза, спад, депресія, пожвавлення, піднесення (бум) (рис.1).

Р ис.1 Структура економічного циклу

2. Економічний розвиток країни не є стабільним. На практиці розвиток економіки є не рівномірно-поступальним, а циклічним, так як економіка будь-якої країни являє собою складну структуру, яка складається з безлічі суб’єктів з неузгодженими, а часто й протилежними цілями. Тому економічний барометр постійно коливається. Незначні коливання є нормальним явищем і не викликають занепокоєння. Причини для такого занепокоєння виникають, коли коливання є значними і хронологічними. Найбільш негативним явищем циклічного розвитку економіки є економічна криза.

Основними ознаками економічної кризи є:

- перевиробництво товарів стосовно платоспроможного попиту на них;

- значне скорочення обсягів виробництва;

падіння цін;

- дефіцит вільних грошових коштів;

- біржовий крах і банкрутство підприємств;

- зростання безробіття;

- зниження рівня заробітної плати;

- скорочення обсягів прибутку.

Основними причинами економічної кризи є: перенасичення ринку товарами, що не узгоджується з платоспроможним попитом на них; світова економічна криза тощо.

3. Під впливом науково-технічного прогресу і втручання держави в економічне життя країни економічні цикли видозмінюються. Сучасні економічні цикли включають дві стадії: рецесія (криза і депресія) і піднесення (пожвавлення і бум).

Ознаки сучасних економічних циклів:

- стадія депресії відсутня як обов’язкова, хоча можлива при глибокому і тривалому спаді виробництва;

- зникло розмежування між піднесенням і пожвавленням, які об’єдналися в єдину стадію, що називається розширенням виробництва;

- визначається лінія тривалого економічного зростання (тренд).

IV. Розширюючий блок (15 хв.): останнє питання лекції розглядається розширено. Надається інформація, що виходить за межі питання і дає уявлення про шляхи вирішення даної проблеми.

Як вже було зазначено раніше, розвиток економіки будь-якої країни є циклічним. Незначні коливання є нормальним явищем і не викликають занепокоєння. Причини для такого занепокоєння виникають, коли коливання є значними і хронологічними, що загрожує економіці країни. Саме тому держава намагається стримувати ці коливання і проводить з цією метою анти циклічну політику.

Основним завданням анти циклічної політики є згладжування коливань в економіці. Виділяють два типи заходів держави стосовно анти циклічного регулювання:

- політика стримування (обмеження сукупного попиту) застосовується коли економіка перебуває в стадії піднесення. Держава підвищує ставки оподаткування, облікову ставку, скорочує державні витрати, збільшує норму обов’язкових резервів;

- політика експансії (розширення сукупного попиту) використовується коли економіка перебуває на стадії спаду. Держава знижує ставки оподаткування, облікову ставку, збільшує державні витрати, зменшує норму обов’язкових резервів.

V. Проблемний блок (10 хв.): викладач ставить проблемні питання, ситуації, відповіді на які можна отримати проаналізувавши матеріал лекції, а також поєднуючи знання, отримані на лекції з раніше набутими знаннями.

Питання

1. Як ви вважаєте, на якій стадії циклічного розвитку знаходиться Україна сьогодні?

2. Проаналізуйте проміжок часу з 2000 року по 2009 рік і назвіть стадії економічного циклу які, на вашу думку, Україна пройшла за цей період.

VI. Синтезуючий (узагальнюючий) блок (5 хв.): узагальнюється інформація всього матеріалу, викладеного під час лекції, підводяться підсумки, робляться висновки.

Економічний цикл – це регулярні коливання рівня ділової активності, коли за зростанням активності настає її зниження, яке знову змінюється зростанням.

За тривалістю виділяють три види економічних циклів: цикли Кінчена (короткі цикли) тривалістю 3 роки 4 місяці; середні цикли тривалістю 8-10 років. До них також відносяться будівельні цикли С. Кузнеця тривалістю 15-20 років; довгі цикли. Тривалість довгих циклів перевищує 10 років.

Економічні цикли мають таку структуру: криза, спад, депресія, пожвавлення, піднесення (бум). Сучасні економічні цикли модифікувалися під впливом науково-технічного прогресу і втручання держави в економічне життя країни і включають дві стадії: рецесія (криза і депресія) і піднесення (пожвавлення і бум).

Розвиток економіки будь-якої країни є циклічним. Найбільш негативним явищем циклічного розвитку економіки є економічна криза, основними ознаками якої є: перевиробництво товарів стосовно платоспроможного попиту на них; значне скорочення обсягів виробництва; падіння цін; дефіцит вільних грошових коштів; зростання безробіття; зниження рівня заробітної плати тощо.

Основними причинами економічної кризи є: перенасичення ринку товарами, що не узгоджується з платоспроможним попитом на них; світова економічна криза тощо.

VII. Блок контролю (10 хв.): контроль за засвоєнням студентами матеріалу лекції здійснюється за допомогою тестового безмашинного контролю.

Приклади тестів

Вибрати вірну відповідь:

1. Застій у виробництві, низький рівень цін, ліквідація товарних надлишків – це ознаки:

а) економічної кризи;

б) пожвавлення;

в) депресії.

Вірна відповідь: в).

2. Матеріальною основою середніх (промислових) циклів є:

а) періодичне оновлення капіталу;

б) наявність природних ресурсів;

в) вивільнення робочої сили.

Вірна відповідь: а).

3. На графіку лінія тренду завжди є:

а) нескінченною спадною прямою;

б) нескінченною зростаючою прямою;

в) прямою, паралельною осі ОУ;

г) ламаною лінією.

Вірна відповідь: б).

4. Анти циклічна політика держави спрямована на:

а) повну ліквідацію коливань в економіці;

б) досягнення економічного піднесення;

в) згладжування коливань в економіці.

Вірна відповідь: в).

5. Перевиробництво товарів, значне скорочення обсягів виробництва, падіння цін, дефіцит вільних грошових коштів – все це ознаки:

а) економічної кризи;

б) економічної депресії;

в) рецесії;

г) всі відповіді вірні.

Вірна відповідь: а).

Зразок плану-конспекту проблемного семінарсько-практичного уроку на тему «Підприємство – головний суб`єкт мікроекономіки»

(розраховано на 10 класи загальноосвітніх закладів з поглибленим вивченням економіки) (заняття розраховано на 90 хв.)

Освітня мета: узагальнити знання щодо сутності, видів і форм підприємства, поняття підприємництва, щодо організаційно-правової форми господарювання, поняття та видів витрат, економічного змісту доходу та прибутку, рентабельності, інноваційної діяльності підприємства.

Виховна мета: передбачає рішення основних проблем у процесі навчання, які допомагають формувати світогляд, моральні, культурні уявлення і погляди на організацію власного бізнесу і працю у підприємницькій сфері.

Розвиваюча мета: під час узагальнення даної теми розвинути в учнів уміння швидко аналізувати і застосовувати вивчений матеріал у нестандартних ситуаціях і при вирішенні задач, навчити робити правильні висновки, давати оцінку тій чи іншій ситуації, висувати свою точку зору щодо шляхів виходу з неї, давати рекомендації про подальший розвиток.

Форма заняття: урок.

Тип заняття: нетрадиційний (проблемний семінарсько-практичний)

Методи навчання: контролю (письмовий, тестовий), словесні (бесіда), проблемний, практичні, самостійної роботи.

Дидактичне забезпечення:

1.Економіка підприємства / [за ред. І. П. Покропивного] – К.: Вища школа, 2000.

2. Фінанси підприємств / А. М. Подєрьогін, М. Д. Білик, Л. Д. Буряк та ін. – К.: КНЕУ, 2004.