Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Дидактичні принципи організації навчальної діяльності при вивченні економічних дисциплін

Необхідно за­значити, що проблема визначення принципів займає одне із провідних місць в педагогіці. За визначенням В .І. Загв'язинського принципи - це інструментальна суттєвість в категоріях діяльності, вираження педагогічної концепції. Це знання про сутність, зміст, структуру навчання, його законів та закономірностей, які мають вираз у вигляді норм діяльно­сті, регуляторів для практики [4]. За визначенням І. П. Подласого дидактичні принципи – це основні положення, що визначають зміст, організаційні форми і методи навчального процесу у відповідності із його загальними цілями і закономірностями [9]. Принципи залежать від прийнятої дидактичної концепції. В сучасній дидактиці є си­стема принципів, яку складають як класичні, давно відомі принципи, так і ті, які з'явились в ході розвитку науки та практики. Ми ж розглядаємо принципи, де в основу виділен­ня систем принципів покладені особистісно-діяльністні та управлінські підходи, які відображені в працях Ю. К. Бабанського, В. І. Загв'язинського, Д. М. Скаткіна та ін.

Виділяється наступна система принципів в сучасній за­гальноосвітній та вищій школі, які використовуються також при викладанні економічних дисциплін:

принцип науковості навчання;

принцип зв'язку теорії з практикою, навчання з життям;

принцип доступності;

принцип наочності;

принцип свідомості і активності;

принцип систематичності та послідовності;

принцип міцності результатів навчання;

принцип проблемності;

принцип єдності освітніх, розвиваючих та вихов­них функцій навчання;

принцип індивідуалізації та диференціації навчання;

принцип раціонального сполучення колективних та індивідуальних форм та способів навчальної роботи.

Принципи навчання тісно взаємопов’язані, зумовлюють один одного, жоден з них не може бути використаний без урахування інших. Зокрема, правильно поєднати теорію з практикою можна лише за умови, що навчання є водночас доступне, наукове та систематичне, що вчитель спонукає учнів до творчої діяльності та ін.. Отже в процесі навчання вчитель повинен керуватися всіма принципами навчання.

      1. Засоби навчання та їх використання при викладанні економічних дисциплін

Засіб навчання - це матеріальний або ідеальний об'єкт, який «розміщений» поміж вчителем і учнями і використовується для засвоєння знань, формулювання досвіду пізнавальної і практичної діяльності. Засоби навчання здійснюють суттєвий вплив на якість знань учнів, їх розумовий розвиток і професійне становлення.

За складом об'єктів засоби навчання поділяють на матеріальні та ідеальні. Матеріальні в свою чергу: на матеріальні матеріально-технічні. До матеріальних відносяться: підручники і навчальні посібники, таблиці, моделі, макети, карти, схеми, приміщення, меблі, розклад занять. До матеріально-технічних - кінопроектори, діапроектори, відео магнітофони, аудіо магнітофони, телевізори комп'ютери, програвачі, тощо. Наочні посібники поділяються на три групи: 1) об'ємні посібники (моделі, колекції, прибори, апарати та ін.); 2) друковані посібники (картини, плакати, портрети, графіки, таблиці, тощо); 3) проекційний матеріал (кінофільми, відеофільми, слайди, комп’ютерні диски та ін.). Моделі бувають трьох видів: 1) на яких можна показати принцип дії об'єкту; 2) на яких зображений пристрій або схема роботи: 3) відтворюючі зовнішній вигляд виробу або предмету.

З багатьох дисциплін використовуються також діаграми, які бувають порівняльними та лінійними. Порівняльні діаграми використовуються у вигляді прямокутників, секторів і інших геометричних фігур для співставлення процесів або характеристик. Лінійні діаграми використовуються для графічного зображення функціональних залежностей. Кожна дія здійснюється за допомогою будь-якого засобу. Розумові дії здійснюються за допомогою ідеальних засобів, які входять до складу компонентів мислення наряду з образом кінцевого продукту (метою), умовою задачі (діяльністю) і технологією роботи (операційним складом мислення). В процесі пояснення нового матеріалу вчитель виражає ці засоби наглядно (графічно, символічно та ін.) або вербалізує їх (словесно). Вербальний вираз засобів завжди починають з глаголу (намалювати, зобразити та ін.).

Навчання являє собою комунікацію, в ході якої проходить обмін інформацією поміж учасниками навчального процесу, який протікає у вигляді спілкування, бесіди, дискусії, доповіді, лекції та ін. Використовують три види засобів комунікації: лінгвістичні (усна і письмова мова), семіотична (абстрактно-символічні знаки, рівняння, графіки та ін.) і паралінгвістичні (жести, міміка). Матеріальні і ідеальні засоби навчання не протистоять, а доповнюють один одного