Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Вимоги до оцінки знань, умінь та навичок. Системи оцінювання

В ході педагогічної діяльності до контролю висувають такі педагогічні вимоги: 1. Об'єктивність перевірки та оцінки. Для цього необхідно ви­лучити можливість суб'єктивних помилок і суджень. Не повинно бути ні надмірної суворості до учня, ні лібералізму, ні симпатії чи антипатії. Не ставиться оцінка за «підказку» чи розмову на уроці. 2. Індивідуальний характер контролю. Необхідно враховувати знання кожного окремого учня, його до­сягнення й труднощі роботи, що дозволяє виявляти фактичний стан знань, умінь, навичок учня, а також характер індивідуальної допомоги, яку слід йому надати. 3. Систематичніть та регулярність контролю. Вони полягають в регулярному виявленні знань, умінь і навичок, органічно поєднуючись, з навчальним процесом та впливаючи на його хід (під своєчасністю контролю розуміємо рівномірність та його визначена частота в межах окремого уроку і всієї теми). 4. Гласність контролю. Учням необхідно повідомити результати перевірки, пояснити ту чи іншу оцінку, вказуючи на сильні й слабкі аспекти роботи, аби школяр міг сам проаналізувати свої знання, тобто мотивувати оцін­ку. Ця вимога спонукає до виховання у школярів навичок самоконт­ролю й самооцінки. 5. Всебічність перевірки, яка має охоплювати всі розділи програ­ми, щоб не перекривати позитивною оцінкою з одного розділу про­грами незадовільну оцінку з іншого, бо це веде до прогалин у знан­нях учнів. 6. Диференційованість перевірки, котра передбачає врахування специфіки програмного матеріалу, предмета, індивідуальних особ­ливостей учнів (наприклад, боязкість, заїкання тощо). Суцільні двійки також не приводять до успіху. 7. Різноманітність форм контролю, що створює умови для реа­лізації функцій контролю, підвищення інтересу учнів до його прове­дення і результатів. 8. Етичне ставлення до школяра та повага до нього.

В сучасній загальноосвітній школі використовується 12-ти бальна система оцінювання з відповідними критеріями. Дванадцята бальна шкала оці­нювання побудована за принципом урахування особистих досягнень учнів (так звана оцінка успішності). Оцінка враховує: обсяг, рівень та якість оволодіння тими, хто навчається знаннями, вміннями та навичками. Вище вказані орієнтири покладено в основу чотирьох рівнів навчальних досягнень учнів: початкового, середнього, достатнього, високого.

Система оцінювання в вузах – переведення 4-ри бальної системи (за національною шкалою) в 100 бальну систему за шкалою ECTS

Порядок переведення у 100-бальну систему за шкалою ects

Оцінка за шкалою, що використовується в КНЕУ

Оцінка за національною шкалою

Оцінка за шкалою ECTS

90-100

відмінно

А

80-89

добре

В

70-79

С

66-69

задовільно

D

60-65

Е

30-59

незадовільно з можливістю

повторного складання

FX

1-29

незадовільно з обов'язковим повторним вивченням дисципліни

F