Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Інноваційні технології при викладанні економічних дисциплін: сутність особистісно-орієнтованої технології

Особистісно-орієнтована освіта реалізується через діяльність, яка має не тільки зовнішні атрибути спільності, а і за своїм внутрішнім змістом передбачає співпрацю, самороз­виток суб'єктів навчального процесу, виявлення їх особистісних функцій.

Метою особистісно-орієнтованого навчання є процес психолого-педагогічної допомоги дитині в становленні суб'єктності, культурної ідентифікації, соціалізації, життєвої самовизначенні. Особистісно-орієнтований підхід поєднує виховання та освіту в єдиний процес допомоги, підтримки соціально-педагогічного захисту, розвитку дитини, підготовку її до життєтворчості тощо. Навчальний процес насичений знаннями, які повинен засвоїти учень, а повинен бути насічений розумінням (А. Н. Леонтьєв).

Як головні можна виділити такі завдання: • розвинути індивідуальні пізнавальні здібності кожної дитини; • максимально виявити, ініціювати, використати, «окультурити» індивідуальний (суб'єктний) досвід дитини; • допомогти особистості пізнати себе, самовизначитись і самореалізуватись, а не формувати попередньо задані якості; • сформувати в особистості культуру життєдіяльності яка дає можливість продуктивно будувати своє повсякденне життя, правильно визначати лінії життя.

Формування культури життєдіяльності особистості є найвищою метою особистісно-орієнтованих систем та технологій.

      1. Інноваційні технології при викладанні економічних дисциплін: імітаційно-ігрова технологія та її особливість

Технологія імітаційно-ігрового навчання передбачає залучення студентів в ділові, рольові, імітаційні, управлінські ігри. Активна участь в них сприяє виробітку професійних умінь та розвитку здібностей тих, хто навчається, закріпленню у них соціально обумовленої професійної поведінки. Різнобарв’я імітаційно-ігрових форм та методів активізує позицію тих, хто навчається, в навчальному процесі, стимулює позитивну мотивацію до навчання, забезпечує розвиток творчих, комунікативних, організаторських умінь майбутніх спеціалістів.

Як зазначає професор Л. В. Кондрашова, дана технологія дозволяє: 1. Здійснювати в дидактичній єдності змістовну та процесуальні сторони навчання шляхом згрупування навчального матеріалу у виді рольової моделі, різноманіття форм та методів навчання, варіативних навчальних ролей-завдань, індивідуалізації їх з урахуванням можливостей майбутніх спеціалістів, гнучкості контролю і оцінки. 2. Здійснювати самостійний вибір тими, хто навчається, завдань-ролей у відповідності з своїми інтересами, можливостями, здібностями. 3. Використовувати імітаційно-ігрові та проблемно-ситуаційні моделі в якості сценаріїв для створення навчальних ситуацій, максимально приближених до майбутньої професійної діяльності. 4. Переносити акцент роботи викладача на координаційно-координуючу функцію управління пізнавальною діяльністю та професійним становленням тих, хто навчаються. 5. забезпечити систему дидактичних засобів, які стимулюють інтелектуальний, моральний, духовний розвиток особистості, психологічну захищеність та комфортність кожного, хто навчається, умови для творчого оволодіння обраної професії, самостійного подолання труднощів, саморозвитку в навчальній, комунікативній діяльності.