Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать

Проблемні питання для обговорення

1. Як відомо, в кінці ХХ ст. у Великобританії уряд М.Тетчер запровадив таку політику, яку ще називали «виживає найсильніший». Суть її полягала в тому, що збільшувались різноманітні пільги для малого і середнього бізнесу (збільшення податкових пільг, збільшення кредитів, зменшення податку на прибуток), а витрати на соціальну сферу скорочувались. Ви знаєте, що дані заходи дали дуже позитивний результат: показники економічного зростання були найвищими серед західноєвропейських країн.

Як ви вважаєте чи була б така політика прийнятною для України? Чому? Яка політика зараз проводиться в Україні стосовно малого і середнього бізнесу, а також соціально незахищених верств населення? Як ви думаєте, які причини стримування підприємництва в Україні?

2. Як відомо, в Україні під контролем держави знаходиться ряд галузей господарства. Які це галузі? Як ви вважаєте, чи є галузі економіки, які повинні бути суто під державним контролем? Чому?

Практичне завдання

Ви вирішили відкрити власне підприємство. Вам потрібно визначити:

Чим саме буде займатись ваше підприємство.

Як його можна класифікувати залежно від мети й характеру діяльності, форми власності, національної належності, правового статуту і форми господарювання, галузево-функціонального виду діяльності, технологічної [територіальної] цілісності і ступеню підпорядкування, розміру і кількості працівників [вибір обґрунтуйте];

Які види витрат будуть на вашому підприємстві [конкретно в цифрах – скільки становить заробітна плата робітників, прямі матеріальні витрати тощо в залежності від видів витрат, класифікувати також їх як змінні чи постійні];

Які види доходу і прибутку будуть присутніми на вашому підприємстві, скільки кожен з них становитиме;

Після того, як учні виконали письмово дану роботу, бажаючі зачитують, розповідають про своє підприємство, всі уважно слухають, за бажанням задають питання, доповнюють і під керівництвом вчителя корегують неточності та помилки, якщо вони є.

Всі, хто не встиг виступити в класі, здають роботи на перевірку вчителю.

VI. Підведення підсумків та виставлення оцінок.

VII. Домашнє завдання:

1. Написати твір на тему : «Мої дії стосовно малого і середнього бізнесу, якби я був Президентом»;

2. Придумати і написати одну задачу на визначення рентабельності підприємства [з розв`язком].