Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Семінарські заняття в системі економічної освіти

Необхідно зауважити, що уроки використовуються тільки в загальноосвітніх закладах, а семінарські заняття як в загальноосвітніх закладах і носять назву урок-семінар, так і вищих навчальних закладах.

Семінарські заняття поділяють на: просемінарські заняття (підготовчі); власне семінарські заняття, міжпредметні семінари, семінари-диспути, семінари-конференції, семінари-зустрічі, семінари-діалоги, семінарсько-практичне заняття, тощо.

Розглянемо організацію та структуру власне семінарського заняття. Семінар проводиться з повним складом учнів (класом, групою). Вчитель/викладач завчасно визначає тему, мету та завдання семінару, планує його проведення, формулює його основні та додаткові питання з теми, розподіляє завдання між учнями/студентами, з урахуванням їх індивідуальних можливостей, робить підбір літератури, проводить групові та індивідуальні консультації, перевіряє конспекти. Отримав завдання, учні/студенти в позаурочний/позааудиторний час вивчають програмний матеріал, користуючись різними джерелами і засобами переробки і отримання навчальної інформації. Це не тільки вивчення літератури, але і спостереження, постановка досліджень, обробка статистичних даних. Результати самостійної роботи учні/студенти оформлюють в вигляді плану або тез виступу, конспекту основних джерел, доповідей або рефератів. Семінарське заняття починається вступним словом вчителя/викладача, в якому він нагадує задачу семінару, порядок його проведення, рекомендує на що необхідно звернути особливу увагу, що слід записати в робочій зошит, дає інші рекомендації. Далі обговорюються питання семінару. Обговорення може проходити в формі розгорнутої бесіди, повідомлення, коментованого читання першоджерел, доповідей або рефератів. Потім вчитель/викладач доповнює повідомлення учнів/студентів, відповідає на їх запитання і дає оцінку їх виступів. Підводячи підсумки, відмічає позитивне, аналізує зміст, форму виступів учнів/студентів, вказує на недоліки і шляхи їх подолання.

Методика проведення власне семінарських занять різноманітна та форми навчальної роботи в ході нього різні.

      1. Види контролю навчальної діяльності

Важливою умовою підвищення ефективності навчального процесу є систематичне отримання вчителем/викладачем об'єктивної інформації (зворотного в'язку) про хід навчально-пізнавальної діяльності учнів/студентів. Цю інформацію вчитель/викладач отримує в процесі контролю навчально-пізнавальної діяльності учнів/студентів. Контроль, або перевірка результатів навчання, є обов'язковим компонентом процесу навчання. Він має місце на всіх стадіях процесу навчання, але особливе значення набуває після вивчення будь-якого розділу програми і завершеності ступеню навчання. Сутність перевірки результатів навчання складається в виявленні рівня засвоєння знань, які повинні відповідати освітньому стандарту з даної програми, предмету.

На різних етапах навчального процесу використовуються різні види контролю знань, вмінь та навичок учнів: попередній, поточний, періодичний (тематичний) і підсумковий.

Попередній контроль (ввідний) проводиться, в основному, перед вивченням нової теми або з початку року, чверті. Його мета - ознайомитися з загальним рівнем підготовки тих, хто навчається, з предмету. Під час такої перевірки визначається рівень оволодіння тими, хто навчається, вихідними категоріями предмету (або окремої теми, розділу), встановлюються обсяг і рівень знань тих, хто навчається. На основі отриманих результатів вчитель планує, якщо необхідно, повторення (пояснення) матеріалу; враховує ці результати в подальшій організації навчально-пізнавальної діяльності школярів.

Поточний контроль здійснюється в повсякденній навчальній роботі та має вираз в систематичних спостереженнях вчителя за навчально-пізнавальною діяльністю учнів на кожному уроці. Головне його призначення - отримання оперативних об'єктивних даних про рівень знань учнів і якості навчально-виховної роботи на уроці.

Періодичний (тематичний) контроль. Вияв та оцінка знань та вмінь учнів, які засвоєні не на одному, а на декількох уроках. Періодичний контроль проводиться, як правило, після вивчення логічно завершеної частини навчального матеріалу - теми, підтеми, декількох тем (розділу) або повного курсу. Якщо ж перевіряється матеріал по системі уроків, яка охоплює певну тему, то це тематичний контроль (різновид періодичного).

Підсумковий контроль (заключний). Контроль за чверть, півріччя, рік або закінчення вивчення курсу (заключний контроль). Особлива форма підсумкового контролю - заліки та екзамени