Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать

Дек відповіді на теоретичні питання

      1. Концептуальні основи економічної освіти та характеристика компонентів «Концепції неперервної освіти з економіки».

Одним із нормативних документів економічного навчання є «Концепція неперервної освіти з економіки». В «Концепції» обґрунтовано необхідність системного підходу до організації неперервної освіти з економіки. Замість оглядового, конспективного курсу, розрахованого на півроку – рік, як це почали практикувати, авторський колектив пропонує запровадити вивчення економіки як базової дисципліни протягом 5-6 років (4 роки в загальноосвітній школі й рік або два у вищих навчальних закладах освіти). Для цього основи сучасних економічних знань концентруються у таких п’яти комплексах:

1. Сімейна економіка

Людина та її потреби, сім’я - основна «економічна» ланка, грошові доходи людини, сімейний бюджет, сім’я і ринок, сімейна економіка й економіка суспільства.

2. Економіка підприємництва

Підприємництво, його економічні та соціальні функції, види підприємництва, процес виробництва, управління підприємством, фонди і ресурси підприємства, економічні показники діяльності підприємства, людина на підприємстві, підприємство в ринковому середовищі.

3. Економічна система суспільства

Економічний потенціал суспільства й економічна політика держави, економічні функції держави, макроекономічне регулювання ринкової економіки, фінансова система, грошово-банківська система, система соціального партнерства, управління економікою на державному та регіональному рівнях.

4. Міжнародна економіка

Міжнародні економічні відносини і світовий ринок, міжнародна торгівля, міжнародний рух капіталу та робочої сили, світова валютна система, міжнародна економічна інтеграція, зовнішньоеко­номічна політика України.

Для вищих навчальних закладів, які готують фахівців для невиробничої сфери:

5. Основи ринкової економіки

Вступ до економіки, ринок, його функції; моделі ринкової еконо­міки, попит і пропонування, ціни і заробітна плата, банки і монетарна політика, економічна нестабільність; інфляція і безробіття, національ­ний дохід і національний продукт, економічна роль держави.

      1. Реформування економічної освіти в Україні (в білетах не буде дане питання)

      2. Сутність та особливості економічної освіти на сучасному етапі (в білетах не буде)

      1. Сутність економічної культури та її складників

Економічна культура виражає рівень розвитку економі­чного мислення у членів суспільства, міру оволодіння ними економічними знаннями, уміннями та навичками. їх вихова­ність і переконання та стан економічної діяльності, повсяк­денного використання отриманих знань, умінь та навичок в трудовій і громадській діяльності, перетворення відповідних рис характеру (наприклад, бережливість, підприємливість, економічну кмітливість і т. ін.) в норму поведінки.

Враховуючи вище викладене можемо виділити складові економічної культури: економічне мислення; економічна поведінка; економічна діяльність та економічна підготовка, яка складається з економічної освіти та виховання.

Економічне мислення. Це процес узагальненого та опосередкованого відображення економічної ситуації, який проявляється через усвідомлення економічних понять, теоретичних суджень, аналіз та оцінку економічної діяльності, конструювання перспектив розвитку економічного досвіду, прийняття виправданих рішень, спонукання до певної економічної, поведінки, економічної діяльності.

Економічна поведінка. За визначенням О. В. Аксьонової економічна поведінка складається: з мотивації, що спрямована на задоволення життєвих потреб; з мислення, що віддзеркалює економічні зв’язки та відносини між суспільними, виробничими та особистісними суб’єктами; з вчинків, що базуються, з одного боку, на національних традиціях, а з іншого – на спеціальних знаннях та вміннях, які реалізуються в контактах між суб’єктами економічної діяльності.

Економічна діяльність. За визначеннями Я. П. Куракова, Є. М. Соболєва, В. М. Якимова економічна діяльність - це спосіб участі в економічному житті суспільства, реалізація людьми (суспільством, соціальними групами, колективами, індивідами) своїх об’єктивних потреб та інтересів в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ і послуг.

Економічна підготовка. Економічна підготовка складається з економічної освіти та економічного виховання. Економічна освіта - основа формування економічної свідомості, економічного мислення, вихідним моментом якого є творення економічної культури. Вона включає в себе систему масової економічної освіти і спеціальну підготовку кадрів усіх сфер економіки, політики, культури. Під економічним вихованням молоді розуміють систематичний, цілеспрямований вплив не неї з метою формування у неї потреб і інтересів, стилю мислення, які відповідають принципам і нормам ринкового господарювання, демократичної моралі. Особлива актуальність економічного виховання зумовлена тим, що кожна людина зіштовхується з проблемами економіки в професійній діяльності і в особистому житті.