Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК Теор. питання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
620.03 Кб
Скачать
      1. Змагальні методи навчання та їх використання в економічній освіті

Останнім часом при викладанні економічних дисциплін стали часто використовувати метод змагань (змагальні методи) - це «оціни рішення», захист теми, на індивідуального переможця, «реклама», економічний КВК, економічний брейн-ринг; економічний «Щасливий випадок», «Поле чудес», «Слабкий ланцюг», «Хрестики-нолики» тощо. Учасники змагання орієнтуються в нових ситуаціях, розвивають свою фантазію, уяву, які так необхідні для формування творчої особистості.

«Оціни рішення». У грі бере участь група, що розбивається на дві команди. З раніше пройденого матеріалу студентам однієї із команд пропонується для розбору невеличка ситуація. Додатково членам команди вручають картки, що містять одне-два питання і націлюють на висвітлення різноманітних сторін тієї проблеми, що поставлена в ситуації. Картки-завдання мають за мету забезпечити комплексний розгляд і розв'язання ситуації. Підготувавши відповіді, команда проводить їхнє колективне обговорення, у ході якого аналізується запропонована ситуація. Інша ситуація вирішується аналогічно іншою командою. Рішення запропоновані тією або іншою командою, обговорює група експертів, що складається із студентів на чолі із викладачем. Якість рішень оцінюється в балах.

«Захист теми». Група розбивається на дві команди. За допомогою викладача студенти однієї команди готують 3-4 проблемних питання або невеличкі ситуації з вивченої теми для іншої команди. Гра складається з питань (ситуацій) і відповідей однієї команди іншій. Питання задають студенти, обрані командою. У відповідях беруть участь усі члени іншої команди, заробляють бали для своєї команди. Якщо відповідь здається членам іншої команди непереконливою, вони можуть її спростувати, але за заперечення правильної відповіді нараховується штрафний бал. Потім друга команда задає питання першій. Виграє команда, що набрала більшу кількість балів.

«На індивідуального переможця». Дошка ділиться на три частини. До кожної із них виходить студент. За декілька хвилин потрібно написати відомі формули, заповнити таблиці, скласти схему з певної економічної теми тощо. Виграє той, хто швидше і вірніше упорається з завданням. Або, на дошці пишуться економічні терміни, головні для теми, яка вивчалась, кожний по черзі дає їм визначення. Виграє той, хто припустив менше помилок і набрав більшу кількість балів.

«Реклама». Перед парою студентів (один - з однієї команди, інший - з другої) ставиться товар і кожний з них, через визначений проміжок часу, робить товару рекламу, характеризує якість даного товару. Експертна група оцінює за п'яти бальною системою представлені реклами і нараховує бали. Виграє команда, що набрала більше балів.

«Економічний КВК», економічний Брейн-ринг, економічний «Щасливий випадок» тощо - методика проведення і застосування за аналогією з телевізійними змаганнями, але зрозуміло, що на заняттях з економічних дисциплін змістовність та наповненість даних змагань навчальним матеріалом повинна відповідати тій економічній дисципліні, з якої проводиться заняття з застосуванням змагальних методів. Данні види змагання, можна сказати, комплексні - поєднання змагальної (ігрової), навчальної діяльності та безпосередньо емоційного спілкування.