Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

89. Соціальне обслуговування в системы соціального забезпечення

Складовими соціального і.-ііігчііірчвнни . пені ійн> ііібг міечення, забезпечення

грошовими допомоі.іми, (пці.і»>.і Пі лушйунлннн (Ни луїпмун.іння здійснюється

шляхом надання послуг ЦІ послуїи, у і мит чиріу, мидіпиють< я на дві великі групи: 1) пов'язані із задоволенням соціально кульіурни> і ду»пііних потреб людини (вклю­чає і соціальне забезпечення); 2) пов’язані із забезпеченням матеріально-побутових потреб населення.

Економічна наука до сфери послуї яіднос ИТЬ уі І ВИДИ соціального забезпечен­ня. Надання побутових і пов'язаних і ними послуг Інп.шідим та іншим категоріям непрацездатних громадян отримало н.ніу соціальних послу.', .і діяльність щодо їх надання - соціального обслуговуванніі

У науковій та навчальній юридичній літературі соціальне обслуговування роз­глядається переважно як окремий правовий Інстиіуі або підгалузь права соціаль­ного забезпечення.

19 червня 2003 р. Верховна Рада України прийняла Закон України «Про соці­альні послуги», що заклав основи для подальшого розвитку нормативної бази пра­ва соціального обслуговування. У Законі визначено основні терміно-поняття, прин­ципи надання соціальних послуг, форми надання соціальних послуг, види соціа­льних послуг та інші положення на яких будується дана галузь.

Соціальне обслуговування можна визначити як діяльність соціальних служб із надання безплатно чи на пільгових умовах соціальних послуг особам, які перебу­вають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги з ме­тою подолання або пом'якшення обставин, які порушують життєдіяльність особи.

Компонентами соціального обслуговування є: 1) конкретні складні життєві об­ставини; 2) соціальні служби; 3) певні види соціальних послуг; 4) визначене зако­ном коло осіб, яким надаються соціальні послуги; 5) джерела фінансування га спо соби надання з них соціальних послуг.

Під складними життєвими обставинами розуміють обставини, що об'єктивно порушують нормальну життєдіяльність особи, наслідки яких нона не може подо­лати самостійно. Найчастіше ними с інвалідність, час ікон.і шрам руховоі актив ності у зв'язку зі старістю або станом здоров'я, і .імоініс гі., с ирітс їмо, іпригуль ність. відсутність житла або роботи, насипі.) іно, зневажливе с таиленніт та неїаіинні стосунки в сім'ї, малозабезпеченість, психологічний чи пі ихічний розлад, і гихійне лихо, катастрофа. Вони називаються юридичними фактами і ( піде твою виникнен ня, зміни чи припинення правовідносин у сфері соціальною обслуговування.

Безпосередньо соціальним обслуговуванням піймаються соціальні служби. Це підприємства, установи та організації незалежно від форми власності й господарю­вання, а також громадяни, що надають соціальні послуги особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Статус соціаль­них служб мають ті установи й фізичні особи, які надають соціальні послуги безо­платно чи на пільгових умовах. Організації, що надають послуги на комерційній основі, таким статусом не користуються. До соціальних служб належать будинки дитини, будинки-інтернати різних типів, школи-інтернати,територіальні центри со­ціального обслуговування,тимчасові притулки для дорослих або неповнолітніх тощо.