Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

25. Персоніфікований облік у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Персоніфікація - це облік і зберігання в установах Пенсійного фонду інформації про страховки стаж, заробіток і пенсійні внески працівників. Запровадження персоніфікованого обліку відомостей дало можливість вдосконалити умови призначення пенсії та порядок обчислення її розміру. По суті, персоніфікація є одним із способів точного облікування відомостей, необхідних для реалізації права на пенсію.

Персоніфікований облік г засобом звітування Пенсійному фонду про страховий стаж, заробіток, пенсійні внески громадян, і зберігання цієї інформації. По всій країні він введений з І липня 2000 року.

Початок створення автоматизованого персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування поклав Указ Президента України від 4 травня 1998 року "Про заходи щодо впровадження обліку відомостей у системі обов'язкового державного пенсійного страхування". Пенсійний фонд України підготував свої рекомендації, на підставі яких Кабінетом Міністрів України було прийнято постанови від 4 червня 1998 року № 794 Про затвердження Положений про організацію персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування" гл від 8 червня 1998 р. №832 "Про заходи щодо поетапного впровадження у Пенсійному фонді автоматизованого персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування". У листопаді 1998 року Президент України видав Указ про проведення у Львівській області експерименту з призначення та виплати пенсій органами Пенсійного фонду України.

На виконання завдань зазначених нормативних актів Правління Пенсійного фонду України своїми постановами від 20 листопада 1998 року № 154 та від 3 червня 1999 року № 4-6 затвердило необхідний комплекс організаційно-розпорядчих та інструктивно-методичних матеріалів, що регламентують процес підготовки та поетапного впровадження персоніфікованого обліку у регіонах України.

Персоніфікований облік полягає в збиранні, обробленні, систематизації та зберіганні передбачених законодавством про пенсійне забезпечення відомостей про фізичних осіб, що пов'язані з визначенням права на виплати з Пенсійного фонду та їх розмір за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням.

Порядок формування інформаційної бази системи персоніфікованого обліку у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Органи Пенсійного фонду ведуть облік усіх застрахованих осіб та персоніфікований облік надходження страхових внесків, створюють і забезпечують функціонування єдиного державного автоматизованого банку відомостей про застрахованих осіб, здійснюють облік коштів Накопичувального фонду на накопичувальних пенсійних рахунках.

Для формування інформаційної бази системи персоніфікованого обліку використовуються відомості, що надходять від: інформаційного фонду Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів; органів державної податкової служби; роботодавців; фізичних осіб; органі» реєстрації актів громадянською стану; державної служби зайнятості; фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування; компанії з управління активами; зберігача; інших підприємств, установ, організацій пі військових формувань.

Інформація з бази даних системи персоніфікованого обліку, що ведеться в електронній формі, може надаватися за запитом страхувальників або застрахованих осіб у вигляді документа, що відповідає вимогам законодавства.

Громадянам, які вперше приступають до роботи, трудові книжки не повинні видаватися Починаючи з визначеного порядку, трудова діяльність всіх працівників також обліковуватиметься лише у персоніфікованій системі. Інформація про. трудову діяльність за минулий період може залишитись у трудових книжках або, якщо це буде визнано доцільним, поступово буде вводитись у нову комп'ютерну систему обліку за допомогою сканування.