Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

40. Поняття пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Загальна характеристика, відмінність від інших видів пенсії.

Пенсія в разі втрати годувальника - це така пенсія, яка встановлюється Непрацездатним членам сім'ї в разі смерті їх годувальника.

Такій пенсії властиві загальні риси, характерні для інших видів пенсій, однак вона має і свої особливості. Головна із них полягає в тому, що можливість пенсій­ного страхування непрацездатних членів сім'ї, в більшості, залежить від того, чи мав сам годувальник право на пенсію по інвалідності. У зв'язку з цим низка юри­дичних фактів, необхідних для виникнення пенсійних правовідносин, стосується безпосередньо годувальника. Іншими словами, право на пенсію в разі втрат годувальника сім'ї похідне від права на пенсію по інвалідності годувальника.

Це виражено насамперед в тому, то пенсією забезпечуються ті непрацездатні '«ієни сім'ї, годувальник яких відносився до категорії застрахованих осіб, підляга­ють пенсійному страхуванню (ст. 8 Закону України "Про загальнообов'язкове дер­жавне пенсійне страхування"), тобто займався певною суспільно корисною діяль­ністю. Вона може бути різною за характером і формою (ст. 24, 25 зазначеного Зако­ну), однак такою, з якою закон пов'язує при певних умовах можливість пенсійною врахування. У деяких випадках закон встановлює певні вимоги до тривалості суспільно корисної діяльності годувальника. На одержання пенсійних виплат сім'ї випливає також причина смерті годувальника, а інколи і її час. Розмір пенсії у зв'язку 3 втратою годувальника обчислюється переважно за встановленими нормами.

Під терміном "втрата годувальника" розуміється смерть годувальника, його безвісна відсутність чи пропажа безвісти.

Факт смерті громадян підтверджується, як правило, свідоцтвом, виданим органом реєстрації акті в громадянського стану (РАГСу), а військовослужбовцям - документом військової частини, військкомату чи іншої військової установи.

Безвісна відсутність - засвідчений у відповідності до законодавства факт тривалої відсутності громадянина в місці його проживання, встановлений при неодержанні протягом визначеного часу яких-небудь відомостей про відсутнього. громадянин може бути визнаний в судовому порядку безвісно відсутнім, якщо протягом одного року в місці його постійного проживання немає відомостей про те, де він перебуває.

Громадянин може бути оголошений померлим в судовому порядку, якщо де він постійно проживає, немає відомостей про місце його перебування протягом трьох років, а якщо він пропав безвісти при обставинах, які загрожували смертю чи давали підстави передбачити його загибель від певного нещасного випадку, - на протязі шести місяців. Військовослужбовець чи інший громадянин, який пропав безвісти в зв'язку з військовими діями, може бути оголошений померлим в судовому порядку не раніше, ніж після закінчення двох років від дня припинення військових дій.

Коло членів сім’ї, що користуються правом на пенсію у зв’язку з втратою годувальника у солідарній системи.

Закон України від 9.08.03 р. "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" чітко визначає коло членів сім'ї, які мають право на пенсію в разу втрати годувальника. До нього входять батьки, чоловік, дружина, діти, браги, сестри й дід, бабуся, усиновлені, пасинки й падчерки (статті 36 вказаного Закону). Цей перелік є вичерпним і розширеному тлумаченню не піддягає.

Коли ми говоримо про сім'ю, то в більшості випадків маємо на увазі осіб, які ра­зом проживають, ведуть спільне домашнє господарство та об'єднані між собою шлю­бом, кровними зв'язками чи свояцтвом, турботою одне про одного, народженням і вихованням нащадків, взаємними особистими й майновими правами та обов'язками.

Поняття "сім'я", "член сім'ї" застосовуються в різних галузях права. Універсального визначення сім'ї й особливого складу сім'ї немає й воно, на нашу думку, непотрібне, оскільки кожна галузь права ці поняття тлумачить по-своєму.

Родинні відносини - це зв'язок по крові, які походять одна від одної або від спільного пращура, ними, наприклад, можуть бути нащадки останнього чоловічої та жіночої статі (прабабуся, бабуся, мати, син, внучка, правнук, тощо). Від спільного пращура походять рідні і двоюрідні брати і сестри, дядьки й тітки, племінники й племінниці тощо.

Лінія родинних відносин може бути прямою і боковою. Коли родинність зв'яза­на з походженням однієї особи від іншої, то ця лінія родинних відносин є прямою. Вона може бути нисхідною (від предків до нащадків) або висхідною (від нащадків до предків), якщо родинні відносини пов'язані з походженням осіб, від спільного пращура, то ця лінія буде боковою (батьків - для рідних братів і сестер, діда й бабусі для двоюрідних братів і сестер, дядька й тітки - для племінників тощо).

Рідні браги й сестри, що походять від спільних братів є повнокровними, а від різних батьків - напівкровними. Останні бувають єдинокровними (спільний батько) або єдиноматірними (спільна мати).

Близькість родинних відносин визначається за ступенем спорідненості (І - мати і син; II - бабуся і онук; і ПІ - дядько і племінник; IV - двоюрідні брати й сестри). До близьких родичів, котрі можуть бути учасниками пенсійних правовідносин, належать родичі по прямій лінії першого й другого ступенів спорідненості - батьки й діти, дід. бабуся й онуки, а по боковій - рідні брати й сестри. Вказані особи найчастіше згадуються в нормах різних галузей права.

Свояцтво - це відносини між родичами одного з подружжя (чоловіка) з другим із них (жінкою) або відносини між родичами обох з подружжя (між сестрою жінки й братом чоловіка), до цієї групи входять вітчим і мачуха, пасинок і падчерка, тесть і теща, свекор і свекруха, зведені брати і сестри та ін. Із них лише окремі визначаються суб'єктами правових відносин.

Таким чином, під сім'єю в праві соціального забезпечення розуміють сукупність об'єднаних між собою родинними відносинами чи свояцтвом осіб, які через непрацездатність перебуваючи або повинні були перебувати на утриманні померлого і, отже, мають право на пенсію в разі втрати годувальника.

До цього складу входять: а) особи, які перебувають у шлюбі (чоловік або жінка); б) близькі родичі (батьки, діти, онуки, дід. бабуся, брати й сестри); в) особи, прирівняні до близьких родичів (усиновлені); г) дехто із свояків (пасинки, падчерки). Суб'єктами пенсійних правовідносин у разі втрати годувальника виступають сім'я в цілому та кожен член сім'ї зокрема.

Умови призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника солідарній системі.

Члени сім'ї громадянина, визнаного у встановленому порядку безвісно відсутнім, можуть одержувати пенсію до оголошення його померлим. Пенсії у випадку безвісної відсутності годувальника призначаються незалежно від того, коли встановлена його безвісна відсутність, виплата призначеної пенсії сім'ї припиняється, якщо громадянин, який вважався безвісно відсутнім чи оголошений померлим з'явився або виявлено місце його перебування.

До членів сім'ї, що звертаються за пенсією, закон також передбачає вимоги, що характерні тільки для даного виду пенсії, кожен член сім'ї, що претендує на пенсію, повинен відповідати, як правило, таким умовам: бути членом сім'ї году­вальника; бути непрацездатним; бути утриманцем годувальника при його житті.

Механізм призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника у солідарній системі.

Пенсії у зв'язку з втратою годувальника призначаються за наявності страхового стажу, необхідного дня призначення пенсії по інвалідності (стаття 36 Закону). В разі смерті військовослужбовця строкової служби або пенсіонера вимога щодо наявності певної тривалості страхового стажу відсутня.

Пенсії у зв'язку з втратою годувальника призначаються непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника. Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, якщо вони втратили джерело засобів до існування.

Пенсії у зв'язку з втратою годувальника обчислюються у відсотках до розмі­ру пенсії за віком (ст. 37 Закону) померлого годувальника. При цьому для обчис­лення розміру пенсії за віком годувальника до страхового стажу враховується пе­ріод від дня його смерті до дня, коли годувальник досягнув би пенсійного віку. Розмір пенсїї у зв'язку з втратою годувальника обчислюється у розмірі 50 % на од­ного утриманця та у розмірі 100 % - на двох і більше утриманців, яка розподіля­ється між ними рівними частками. Дітям-сиротам пенсія у зв'язку з втратою году­вальника визначається у розмірі 100 % розмірів пенсій за віком кожного з батьків.

Необхідний страховий стаж для призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника у разі його смерті:

• до досягнення 23 років включно - 2 роки;

• від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 3 роки;

• від 27 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;

• для осіб 32 років і старших - 5 років.

Підвищення до пенсій по інвалідності у солідарній системі Відповідно до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» призначені пенсії за віком ветеранам війни підвішуються:

1. Інвалідам війни з 01.01.2006р:

а) інвалідам війни І групи - 50 % прож. мін. для непрацездатних (ПМН);

б) інвалідам війни І групи - 40 % ПМН ;

в) інвалідам війни 1 групи ЗО % ПМН. з 01.01.1994р. до 31.12.2005 р. було:

а) на 400 % мінімальної пенсії за віком - інвалідам війни І групи;

б) на 350 % мінімальної пенсії за віком - інвалідам війни II групи;

в) на 200 % мінімальної пенсії за віком - інвалідам війни ІІ групи.

2. Учасникам бойових дій

з 01.01.1994р. до 30.06.2006 р. -на 150 % мінімальної пенсії за віком; з 01.07.2006р. - на 25 % ПМН.

З.Учасникам війни:

з 01.01.1994р. до 31.12.2006р.:

а) учасникам війни, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу а тилу в роки Великої Вітчизняної війни - на 75 % мінімальної пенсії за віком;

б) іншим учасникам війни - на 50 % мінімальної пенсії за віком. з 01.01.2007 р.:

а) учасникам війни, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану праттю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни - на 15 % ПМН;

б) іншим учасникам війни - на 10 % ПМН.

4. Особам, на яких поширюється чинність Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту ": з 01.01.1994р. до 30.06.2006р.:

а) членам сімей, зазначеним у пункті 1 статті 10 Закону , а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге - на ! 50% мінімальної пенсії за віком;

б) дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами, які не одружилися вдруге - на 50% мінімальної пенсії за віком.

з 01.07.2006р.:

а) членам сімей, зазначеним у пункті 1 статті 10 Закону, а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге - на 25 % ПМН.;

б) дружинам (чол.) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і під­пільників, визнаних за життя інвалідами, які не одружилися вдруге - на 10 % ПМН.

5) Особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною: з 01.01.2006р.: на - 70 % ПМН.

з 01.01.1994р. до 31.12.2005р. було на 250 % МПЗ;

Відповідно до ЗУ „Про реабілітацію жертв політичних репресій на Украї­ні" призначені пенсії за віком жертвам політичних репресій підвищуються:

а) громадянам, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані - на 50% мінімальної пенсії за віком;

6) членам їх сімей, яких було примусово переселено - на 25% мінім, пенс, за віком. Відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в

Україні» розмір державних пенсій громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на:

20 % основного розміру пенсії за віком.

Відповідно до ЗУ „Про донорство крові та її компонентів", призначені пен­сії підвищуються особам, яким присвоєно звання „Почесний донор України " на:

з 01.01.2006р. - на 10 % ПМна одну особу;

з 01.01.1994 р. до 31.12.2005 р. було -на 20 % мінімальної пенсії за віком.

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на весь період визнання особи непрацездатною.