Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп. пр. Тема 1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
726.02 Кб
Скачать

108

Тема 1. Правове регулювання господарських відносин у гірничодобувній та металургійній промисловості

  1. Загальна характеристика правового регулювання господарських відносин у гірничодобувній та металургійній промисловості

  2. Суб’єкти господарювання у гірничодобувній та металургійній промисловості

  3. Суб’єкти організаційно-господарських повноважень у гірничодобувній та металургійній промисловості

  4. Правове регулювання господарських відносин, що виникають при наданні у користування ділянок надр

  5. Особливості правового регулювання господарських відносин у галузі геології і розвідки надр

  6. Особливості правового регулювання господарських відносин у вугільній промисловості

  7. Порядок користування надрами на умовах розподілу продукції

1. Загальна характеристика правового регулювання господарських відносин у гірничодобувній та металургійній промисловості

Згідно ст. 1 Гірничого закону України від 6 жовтня 1999 р. гірнича (гірничодобувна) промисловість являє собою комплекс галузей важкої промисловості з розвідування родовищ корисних копалин, їх видобутку з надр землі та збагачення. Правове регулювання відносин у гірничодобувній промисловості здійснюється різними галузями права і може бути розглянуто в різних аспектах, зокрема в екологічному та економічному. Еколого-правове регулювання, базується на нормах екологічного законодавства і переважним чином спрямоване на охорону надр, забезпечення екологічної безпеки згідно положень Конституції України. Економічний аспект відображає використання ресурсного потенціалу надр як природних об’єктів для господарської діяльності у відповідності з положеннями гл. 15 Господарського Кодексу (далі – ГК України) “Використання природних ресурсів у сфері господарювання”. Природні ресурси в цілому виступають як засоби виробництва і використовуються у створенні матеріальної основи суспільного життя. Вони є вихідним матеріалом для будь-якого продукту, необхідною умовою будь-якого виробництва, що спрямовано на задоволення матеріальних та інших потреб людей. Відтак відносини, які виникають у зв’язку з використанням надр з господарською метою за участю суб’єктів господарювання, є господарськими відносинами і регулюються нормами господарського законодавства.

Господарські відносини складаються і в металургійній промисловості.

Все це відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності у названих галузях економіки між суб’єктами господарювання, а також між цими суб’єктами та іншими учасниками господарської діяльності (суб’єктами організаційно-господарських повноважень та споживачами).

Правове регулювання вказаних відносин здійснюється ГК України, а також з урахуванням специфіки названих галузей Кодексом України про надра, Гірничим законом України, законами „Про нафту і газ” від 12 липня 2001 р., „Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними” від 18 листопада 1997 р., „Про видобування і переробку уранових руд” від 19 листопада 1997 р., „Про угоди про розподіл продукції”, у металургійній промисловості ще й Законом „Про металобрухт” від 5 травня 1999 р., а також іншими законодавчими та підзаконними нормативно-правовими актами.

ГК України визначає основні засади господарювання і регулює господарські відносини, що виникають у названих галузях, зокрема встановлює особливості правового режиму використання надр суб’єктами господарювання на праві власності та праві користування.

Кодекс України про надра регулюючи гірничі відносини має на меті, зокрема, забезпечення раціонального, комплексного використання надр для задоволення потреб у мінеральній сировині та інших потреб суспільного виробництва. З цією метою Кодекс закріплює компетенцію органів держави і місцевого самоврядування у сфері регулювання господарських відносин, пов’язаних з використанням надр, визначає порядок надання надр у користування, загальні права та обов’язки користувачів, підстави і порядок припинення права користування надрами, встановлює відповідальність за порушення законодавства про надра та порядок розгляду спорів з питань користування надрами.

Гірничий закон України визначає правові та організаційні засади проведення гірничих робіт – від проектування і будівництва гірничих підприємств, введення їх в експлуатацію та безпосередньої експлуатації до реконструкції та технічного переоснащення, впродовж до припинення діяльності. Закон закріплює основи державної політики в гірничодобувній промисловості, закладає засади регулювання відносин власності у цій галузі, встановлює відповідальність за порушення гірничого законодавства тощо.

Закон „Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними”, зокрема, встановлює порядок видобутку, виробництва та реалізації видобутих і вироблених дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, право власності на них, порядок їх використання.

Закон „Про видобування і переробку уранових руд” регулює відносини при видобуванні, переробці уранових руд та використанні продуктів їх переробки як сировини для одержання ядерного матеріалу, визначає особливості діяльності уранових об’єктів. Його дія, зокрема, поширюється на геологічну розвідку родовищ уранових руд, проектування, розміщення, будівництво, реконструкцію, введення в експлуатацію, експлуатацію, ліквідацію, тимчасове зупинення (консервацію) чи перепрофілювання уранових об’єктів тощо.

Закон „Про металобрухт” регулює відносини, що виникають у процесі здійснення операцій з металобрухтом, який є найважливішою стратегічною та енергозберігаючою сировиною для металургійного виробництва, і спрямований на захист інтересів підприємств вітчизняної металургії.