Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп. пр. Тема 1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
726.02 Кб
Скачать

Мета і строки реалізації Концепції

     Метою Концепції є забезпечення конкурентоспроможності національної економіки через реформування ринкових взаємовідносин на ринку вугілля за рахунок розвитку біржової торгівлі, а саме:  

     створення в Україні прозорого ринку вугільної продукції;  

     запровадження ринкового механізму ціноутворення на основі реального балансу попиту і пропозицій на вугільну продукцію.  

     Концепцію переходу на біржову форму продажу вугілля передбачається реалізувати протягом 2011-2012 років.  

Шляхи і способи розв’язання проблеми

     Реалізація Концепції потребує удосконалення законодавчої бази шляхом внесення змін і доповнень до таких нормативно-правових актів, як Господарський Кодекс України ( 436-15 ), Закони України "Про здійснення державних закупівель" ( 2289-17 ), "Про товарну біржу" ( 1956-12 ), "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" ( 2806-15 ) та інші.  

     З метою переходу на біржову форму продажу вугілля необхідно починаючи з 2011 року здійснити основні організаційні заходи, що стосуються процесу приватизації підприємств вугільного та енергетичного секторів економіки.  

     План заходів з реалізації Концепції затверджується окремим рішенням Кабінету Міністрів України.  

Очікувані результати

     Реалізація Концепції в середньостроковій перспективі дасть змогу:  

     спростити процедуру пошуку потенційних покупців і постачальників, а також зменшити строки укладення угод;  

     привести механізм ціноутворення на вугільну продукцію на внутрішньому ринку вугільної продукції у відповідність із світовими тенденціями розвитку вугільних ринків, зокрема держав - членів ЄС, що забезпечить конкурентоспроможність вітчизняного вугілля;  

     підвищити інвестиційну привабливість вугледобувних підприємств завдяки досягненню прозорості механізмів збуту вугільної продукції та ціноутворенню на неї (за попередніми оцінками, обсяг інвестицій може зрости на 10-15 відсотків);  

     знизити рівень збитковості вугледобувних підприємств;  

     зменшити видатки державного бюджету на підтримку вугільної галузі з урахуванням прогнозованого дефіциту вугільної продукції на світовому ринку;  

     здійснювати формування цін на вугільну продукцію державних шахт з урахуванням ринкових відносин, що ґрунтуються на балансі попиту та пропозицій;  

     посилення мотивації вугледобувних підприємств до провадження ефективної діяльності, виходу на рівень беззбитковості та фінансової самодостатності.  

Обсяг фінансових ресурсів та джерела фінансування

     Реалізація Концепції не потребує асигнувань з Державного бюджету України.  

     Фінансування заходів з реалізації Концепції здійснюватиметься за рахунок власних коштів учасників ринку вугільної продукції на засадах добровільності.

Про затвердження механізму виконання учасниками Оптового ринку вугільної продукції фінансовиз зобов’язань перед ДП „Вугілля України” : наказ

http://www.amc.gov.ua/amc/control/uk/publish/article%3FshowHidden=1&art_id=108706

ПРАВИЛА ОПТОВОГО РИНКУ ВУГІЛЬНОЇ ПРОДУКЦІЇ УКРАЇНИ

Зміст

1. Загальні положення, мотивація, терміни та їх тлумачення.

2. Порядок організації постачання вугільної продукції Оператором ОРВПУ. Укладання договорів, чинних в ОРВПУ.

3. Оперативний облік і контроль виконання договорів.

4. Механізм формування ціни вугільної продукції.

5. Порядок розрахунків.

1. Загальні положення, терміни та їх тлумачення.

Правила роботи Оптового ринку вугільної продукції України є додатком до Договору між членами Оптового ринку вугільної продукції України, далі Договір ОРВПУ.

Оптовий ринок вугільної продукції України (ОРВПУ) створюється із визначенням механізмів формування ціни вугільної продукції, що приймається у Постачальника вугілля на ОРВПУ, та оптової ціни ОРВПУ, а також механізму гарантованої оплати вугілля. Функціонування ОРВПУ не виключає можливості постачання вугілля по прямих Договорах заздалегідь обумовленими квотами та напрямками.

Наведені у цих Правилах терміни вживаються в такому значенні:

Вугільна продукція (вугілля) - вугілля кам’яне та буре для потреб електроенергетики, населення, вугілля коксівне для потреб коксівного виробництва та вугілля, яке підлягає експорту, що видобувається з родовищ суб’єктом підприємницької діяльності, який отримав відповідну ліцензію, а також продукти їх переробки на збагачувальних фабриках

Заявка – доручення споживача вугільної продукції Оператору ОРВПУ закуповувати вугілля визначеного в договорі обсягу, якості, а також доставляти вугілля вантажоодержувачу.

Заява на участь в аукціоні - комплект документів, які покупець зобов’язаний подати уповноваженій Оператором ОРВПУ та погодженій Радою ОРВПУ особі, що проводить аукціон.

Пропозиція – доручення постачальника вугільної продукції Оператору ОРВПУ продати споживачам вугілля визначеної в договорі якості у обсягах і термінах за ринковою ціною.

Оператор ОРВПУ – уповноважене членами ОРВПУ підприємство, яке здійснює діяльність із закупівлі та продажу вугільної продукції та іншу, пов’язану з цим роботу згідно Договору та Правил ОРВПУ.

Оптова ціна – ціна, за якою вугільна продукція реалізується покупцям згідно укладених договорів.

Аукціон - спосіб продажу вугілля (вугільної продукції), згідно з яким покупцем визнається учасник аукціону, який запропонував найвищу ціну за вугілля відповідно до умов, визначених Положенням про порядок проведення аукціонів з продажу вугільної продукції в ОРВПУ і договором купівлі-продажу (постачання).