Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом антикризове упр І част.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

38

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський державний інститут економіки і управління

Дипломна робота

на тему:

"Механізм антикризового управління фінансами підприємств та шляхи його вдосконалення"

(на матеріалах ПрАТ "ЧЛГЗ "Чернігівська горілка")

Студент: Солодовник С. А.

Факультет: фінансово-економічний

Форма навчання: денна

Спеціальність: фінанси та кредит

Науковий керівник: к.е.н., Литовченко М. В.

__________

(підпис)

Робота допущена до захисту перед Державною екзаменаційною комісією

рішенням кафедри від " ____ "__________ 2012 р. Протокол №____

Завідуючий кафедрою _________________ Коваленко Л.О., к.е.н., професор

(підпис)

Чернігів, ЧДІЕУ

Чернігів, 2012

ВСТУП

У будь-якому суспільстві, як у цілісній системі, так і в окремих його сферах час від часу відбуваються кризові явища, які загрожують існуванню самої системи. Найбільш істотне зна­чення має подолання кризових явищ на підприємствах, які є головною складовою економіки держави. Кризовий стан виявляється в тому, що погіршуються фінансові результати діяльності підприємства, вони не здатні отримувати прибуток, в результаті це може призвести до бан­крутства. Ефективне функціонування ринкового механізму передбачає усунення з ринку збанкрутілих підприємницьких структур; неплатоспроможність і наступне банкрутство підприємств все частіше стають предметом розгляду арбітражних судів. Однак, попередження кризових явищ, забезпечення сталого стану підприємств, ефективне управління в умовах кризи, націлене на виведення підприємств з кризового стану, завдання більш складні і важливі. На вирішення цих завдань повинна бути націлена система заходів, що дістала назву антикризового управління.

Антикризове управління повинно ґрунтуватися на розробці комплексу заходів виходу із банкрутства і подолання неплатоспроможності. Їх розробка і впровадження дасть змогу поліпшити фінансовий стан вітчизняних підприємств.

Серед наукових досліджень, у яких висвітлюються проблеми антикризового управління в цілому, окремі його аспекти та сфери, можна виокремити роботи таких вітчизняних та зарубіжних учених: Е. Альтмана, І. Ансоффа, В.І. Арнольда, О.М. Алимова, Ю.М. Бажала, Г.З. Базарова, В.О. Василенка, А.С. Гальчинського, В.М.  Геєця, В.Г.  Герасимчука, О.П. Градова, А.Г.  Грязнової, А.І. Даниленка, Л.Є. Довгань, Л.І. Єгорової, С.А. Єрохіна, Г.П. Іванова, О.А. Кириченка, Е.М.  Короткова, В.І. Кошкіна, О.Л. Лігоненко, І.О. Лютого, Е.С. Мінаєва, С.В. Онишко, О.А. Островської, Л.С. Ситник, Д.М. Стеченка, О.О. Терещенка, Ю.З. Толчеєва, Е.А. Уткіна, А.Д. Чернявського, Г.К. Ялового та інших.

В сучасних умовах діяльності підприємств, спричинених фінансовою кризою, проблеми антикризового управління набувають специфічних форм прояву; необхідним є оптимальні сполучення стратегії і тактики антикризового управління, що зумовлюються глибиною кризового стану і тривалістю періоду, на протязі якого він наступає. В зв'язку з цим, доцільним є подальше дослідження стратегічних і тактичних аспектів антикризового правління, механізму попередження та вчасного виявлення сигналів про насування кризового стану, способів поведінки підприємств в кризових ситуаціях.

Незважаючи на те, що, на сьогодні, підприємства України поступово виходять з кризи, цей процес потребує прискорення. Таким чином, розробка механізмів антикризового управління підприємством в умовах нестабільного економічного середовища є актуальним завданням, що вимагає ретельного і глибокого дослідження. Адже, перебуваючи в кризовому стані, основним засобом виживання підприємства виступає антикризове управління, яке повинно ґрунтуватись на своєчасній діагностиці рівня та причин кризового стану і реалізації адекватних антикризових програм.

Актуальність і необхідність розв’язання проблеми розробки заходів антикризового управління на підприємствах визначили і обумовили вибір теми дипломної роботи.

Метою дипломної роботи є дослідження механізму антикризового управління та розроблення механізму його реалізації на підприємстві.

Відповідно до мети було поставлено такі завдання:

  • розкрити сутність і зміст понять "фінансова криза", "антикризове управління" на основі економічної природи кризових явищ;

  • розглянути механізм антикризового управління на підприємстві з метою виявлення напрямів упровадження його заходів;

  • розглянути механізм фінансової стабілізації підприємств;

  • розглянути нормативно-правове забезпечення регулювання системи банкрутства на підприємствах України;

  • дослідити фінансово-економічний стан підприємства за допомогою системи показників;

  • провести оцінку ймовірності банкрутства підприємства за допомогою багатофакторних моделей;

  • виявити кризо утворювальні чинники економічного стану підприємства;

  • розробити механізм реалізації антикризового управління на підприємстві в сучасних умовах.

Предметом дослідження є механізм антикризового управління підприємством.

Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність ПрАТ "Чернігівський лікеро-горілчаний завод "Чернігівська горілка" .

Для вирішення поставлених завдань використано такі методи: аналіз і синтез, історичний та логічний підходи  для вивчення теоретичних основ змісту і сутності поняття "фінансова криза"; "антикризове управління"; структурно-логічний аналіз  для дослідження структурних елементів системи антикризового управління; статистично-економічний і порівняльний аналіз  для аналізу фінансового стану підприємства; графічний метод  для наочного подання статистичного матеріалу та схематичного зображення ряду теоретичних і практичних положень дослідження; абстрактно-логічний  для аналітичного узагальнення і формулювання висновків.

В роботі використані нормативно-правові акти, різноманітні літературні джерела по обраній темі дослідження, статут та фінансова звітність підприємства.

Основними джерелами інформації для аналізу фінансово-господарського стану підприємства є дані фінансової звітності: форма 1 "Баланс" та форма 2 "Звіт про фінансові результати" за 2009-2011 рр.