Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

27. Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, мають право на добровільну участь у системі ЗДПС.

Зазначені особи можуть брати добровільну участь у солідарній системі або в накопичувальній системі пенсійного страхування, або одночасно в обох системах.

Особи беруть добровільну участь у системі ЗДПС протягом терміну, визначеного а договорі про добровільну участь у системі ЗДПС, але не менше одного року. Такі особи подають до територіального органу Пенсійного фонду за місцем проживання відповідну заяву за формою, встановленою правлінням Пенсійного фонду, та документи за затвердженим ним переліком.

Територіальний орган Пенсійного фонду, що отримав заяву про добровільну участь у системі ЗДПС, має право перевіряти викладені в заяві відомості та вимагати від особи, яка подала заяву, документи, що підтверджують зазначені відомості.

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі ЗДПС, територіальним органом Пенсійного фонду в термін не пізніше ніж ЗО календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь у системі ЗДПС (договір про добровільну участь) відповідно до типового договору, що затверджений правлінням Пенсійного фонду.

Договір про добровільну участь повинен містити: назву документа; відомості про особу, які відповідно до Закону вносяться до системи персоніфікованого обліку; вид системи ЗДПС, у якій особа братиме участь; термін дії договору; розмір та порядок сплати страхових внесків; умови набуття застрахованою особою права на пенсійні виплати відповідно до Закону; умови розірвання договору; права та обов'язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору; інші умови за згодою сторін або передбачені типовим договором про добровільну участь, що не суперечать Закону.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата застрахованою особою страхових внесків за попередні періоди. При цьому сума сплачених страхових внесків за кожний місяць не може бути меншою мінімального страхового внеску.

Договір при добровільну участь набирає чинності з дня його підписання. Територіальний орган Пенсійного фонду відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у разі, якщо особа: підлягає ЗДПС; подала неповні або недостовірні відомості; уже уклала договір про добровільну участь, строк дії якого не припинено або за яким не виконала передбачені договором умови; бажає укласти договір на строк менше одного року. В інших випадках відмова в укладенні договору про добровільну участь не допускається.

Договір про добровільну участь може бути достроково розірваний:

1) застрахованою особою:

- за умови дії договору не менше одного року;

- у разі систематичного порушення територіальним органом Пенсійного фонду умов договору,

2) за згодою сторін, якщо договір діяв не менш одного року; і) територіальним органом Пенсійного фонду о разі

• набуття застрахованою особою відповідно до Закону зобов'язань щодо участі и систем і ЗДПС;

• виникнення обставин, що не відповідають визначеним цим Законом вимогам до осіб, які мають право браги добровільну участь у системі ЗДПС;

• систематичного порушення застрахованою особою умов договору;

• смерті застрахованої особи.

В інших випадках дострокове розірвання договору про добровільну участь не допускається. Наприклад, це студеній, які досягли 18-річного віку, та особи, які працюють за кордоном, а також всі інші особи, які досягли 16-річного віку (в тому числі іноземці чи особи без громадянства), та ті, які отримують дохід від діяльності, не забороненої законодавством, і не підлягають обов'язковому пенсійному страхуванню.

За нормами нового пенсійного Закону дозволяється сплата сум страхових внесків за минулі періоди за умови, що розмір внесків за кожний місяць, за який вони сплачуються, не буде меншим мінімального страхового внеску.

Бажаючий взяти добровільну участь у новій системі пенсійного страхування повинен надати до Пенсійного фонду за місцем проживання відповідну заяву за формою, встановленою правлінням Пенсійного фонду, та документи за затвердженим ним переліком. Після того, як орган Пенсійного фонду перевірить викладені в заяві відомості та документи, що їх підтверджують, він укладе договір про добровільну участь у системі ЗДПС. У договорі повинно бути зазначено, що термін його дії не повинен бути менше одного року. Сплачувати страхові внески за договором про добровільне страхування потрібно буде у строки, визначені договором, але не рідше одного разу на квартал.

Договір про добровільну участь може бути розірваний достроково у наступних випадках: у разі набуття застрахованою особою відповідно до умов Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зобов'язань щодо участі в системі ЗДПС; якщо застрахована особа подала неповні або недостовірні відомості; якщо застрахована особа вже уклала договір про добровільну участь, строк дії якого не припинено або за яким не виконала передбачені договором умови; у разі систематичного порушення територіальним органом Пенсійного фонду або застрахованою особою умов договору; за згодою сторін, якщо договір діяв не менше одного року; у разі закінчення терміну дії договору про добровільну участь; у разі, якщо застрахованій особі буде призначено пенсію і вона не буде продовжувати працювати; у разі смерті застрахованої особи. Цей перелік обставин є вичерпним, тобто в інших випадках відмова в укладенні договору про добровільну участь, або його дострокове розірвання не допускаються. Водночас, якщо особа, яка припинила добровільну участь у пенсійному страхуванні, все" ж таки виявить бажання її поновити, вона повинна укласти новий договір.

У період навчання студенти не здійснюють сплату внесків до Пенсійного фонду. Але, якщо студенхоче, щоб роки навчання зараховувалися до його страхового стажу, то, за бажанням, особа може укласти договір про добровільну участь у системі ЗДПС. У Законі зазначено, що такі особи можуть брати добровільну участь як у солідарній, так і в накопичувальній системі пенсійного страхування, а також одночасно а обох системах.

Для укладання договору необхідно подати заяву до органу Пенсійного фонду У договорі буде визначено вид системи ЗДПС, у якій особа буде брати участь, розмір та порядок сплати страхових внесків, термін дії договору тощо.Договором також може бути передбачена одноразова сплата застрахованою особою внесків за попередні періоди. При цьому сума сплачених страхових внесків за кожний місяць не може бути меншою мінімального страхового внеску.